Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 13 Απρ 2021 21:04

ΕΕΣ: Τρόφιμα ενόψει του Πάσχα

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενόψει του Πάσχα,

συγκεντρώνει τρόφιμα (που διατηρούνται εκτός ψυγείου), παιδικές τροφές και παιχνίδια, τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες και μοναχικά άτομα που αντιμετωπίζουν, κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα. Τα υλικά που συγκεντρώνονται για να διατεθούν τις ημέρες του Πάσχα: γάλα εβαπορέ, σκόνη γάλακτος για παιδιά, δημητριακά, ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, αλεύρι, ντοματοπολτός. Όσες επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, σούπερ μάρκετ, καταστήματα και πολίτες επιθυμούν-μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, παιδικές τροφές και παιχνίδια μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Ε.Ε.Σ., Μ. Αλεξάνδρου 7 και ώρες 8:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 2410-532.250.

 

Η Χειρουργική Κλινική ΓΝΛ σε διεθνή μελέτη

Το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν. Λάρισας στη Διεθνή προοπτική πολυκεντρική μελέτη κοόρτης με τίτλο «Goodbye Hartmann Study» έδωσε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην αξιολόγηση του ρόλου της χειρουργικής επέμβασης κολεκτομή, κατά Hartmann’s, σε επείγουσα βάση, για οξείες χειρουργικές καταστάσεις του αριστερού κόλου και στην καταγραφή και μελέτη των παραγόντων επιλογής της εν λόγω επέμβασης, έναντι της κολεκτομής και αναστόμωσης σε έναν χρόνο.

 

Στη Βουλή αίτημα για Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες

Να ενταχθούν όλες οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες, στα επικαιροποιημένα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, ως Αυτοτελή Τμήματα, με προϊστάμενο Π.Ε. ή Τ.Ε. Βιβλιοθηκονόμο και να υπαχθούν στη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας εκάστου Νοσοκομείου, κατά το παράδειγμα των Τμημάτων Διαιτολογίας, Φαρμακολογίας, Κοινωνικών λειτουργών, κ.ο.κ., ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Οι δύο βουλευτές σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας θεωρούν ότι η θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση ενός δικτύου Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών αποτελεί σύγχρονη ανάγκη και ακόμα πιο επιβεβλημένη σήμερα που διανύουμε μια πανδημία. Ένα τέτοιο δίκτυο, υποστηρίζουν, θα προσφέρει οριζόντια δικτύωση στους πυλώνες υγείας, με αποτέλεσμα και ο πιο απομακρυσμένος να μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιστημονικές και συνεχώς ανανεούμενες πληροφορίες και να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα ζητούν από τον υπουργό Υγείας να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και όσων τις επισκέπτονται και να δημιουργηθεί μια Εθνική Επιστημονική Βιβλιοθήκη, η οποία θα δώσει και τη δυνατότητα παροχής επεξεργασμένων και εκλαϊκευμένων πηγών και άρθρων, σε ασθενείς, συγγενείς τους και γενικά στον πληθυσμό.


Ενα στα 3 παιδιά με Covid-19 χρειάζεται ΜΕΘ

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων (το 31%) που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, τελικά, θα χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) για τις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι οι ηλικιωμένοι και γενικότερα οι ενήλικες που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19. Επιπλέον, περίπου το 20% -δηλαδή το ένα στα πέντε- από τα παιδιά που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ ή το 7% των συνολικών νοσηλευόμενων παιδιατρικών ασθενών με κορονοϊό θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Μολονότι τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 την περνούν ήπια και μόνο περίπου ένα στα δέκα παιδιά και έφηβοι (το 12%) που μολύνονται από τον κορονοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία, από όσα παιδιά τελικά εισάγονται στο νοσοκομείο, ένα όχι αμελητέο ποσοστό μπορεί να εμφανίσει βαριά Covid-19. «Μερικά παιδιά αναπτύσσουν σοβαρή νόσο που οδηγεί σε νοσηλεία, διασωλήνωση και θάνατο», τόνισαν οι ερευνητές του CDC, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». Το 2020 περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, από τα συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια, αφορούσαν παιδιά, σύμφωνα με το CDC. Το 54% των παιδιατρικών ασθενών με Covid-19 στις ΗΠΑ και το 58% όσων χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι αγόρια. Τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν βαριάς μορφής Covid-19, σε σχέση με συνομήλικούς τους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, τα παιδιά δύο έως 11 ετών είναι 53% πιθανότερο να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό, σε σχέση με τους εφήβους 12 έως 18 ετών.


Στην Κρήτη η νέα κοστολόγηση νοσοκομειακών υπηρεσιών

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα όπου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.), σύμφωνα με κοινή απόφαση των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας. Η απόφαση τριών άρθρων προβλέπει ότι για τα νοσοκομεία στα οποία τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Συ.Κ.Ν.Υ. καταργείται η υποχρέωση υποβολής Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (KEΝ) και αποστολής του φυσικού αρχείου των σχετικών δικαιολογητικών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σε αυτά τα νοσοκομεία και μέχρι τον ορισμό άλλης διαδικασίας, η μηνιαία υποβολή τους θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών των 2 τελευταίων ετών. Η εξόφληση πραγματοποιείται μόνο με την αποστολή του φορολογικού στοιχείου και χωρίς να απαιτείται η αποστολή λοιπών δικαιολογητικών. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποπληρώνει τις υποβληθείσες δαπάνες με τη μέθοδο του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.


Σύντομα...
1. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου στην τελευταία συνεδρίασή της ενέκρινε τη λειτουργία Ιατρείου Προληπτικής Οδοντιατρικής σε ασθενείς με συστηματικά νοσήματα, στο πλαίσιο λειτουργίας του Οδοντιατρικού Τμήματος - Μονάδας ΑμεΑ Παίδων/Ενηλίκων. Επιστημονικά υπεύθυνη τοποθετείται η επιμελήτρια Α’ Οδοντιατρικής, κα Σιαφάκα Παρασκευή. 2. Τεχνολογικό εξοπλισμό αποτελεούμενο από δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δύο τάμπλετ και ένα ρούτερ δώρισε η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. για τις ανάγκες της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. 3. Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός διαγωνισμός για τις υπηρεσίες αποκομιδής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων αμιγώς μολυσματικών (ΕΑΑΜ), για τις ανάγκες του Γ.Ν. Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο». Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε προϋπολογισμό δαπάνης 24.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. με μία εταιρεία να καταθέτει σχετική πρόταση δαπάνης 24.797,89 ευρώ, η οποία της εξασφάλισε την κατακύρωση του διαγωνισμού.