Αντέχει (ακόμη) το Σύστημα Υγείας παρά τις πιέσεις

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ -58 ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 101 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΑΝΗΣΥΧΙΑ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 21:00

Σε πλήρη ετοιμότητα μετά από ένα ακόμα δύσκολο Σαββατοκύριακο παραμένουν

για ολόκληρη την εβδομάδα οι δομές του Συστήματος Υγείας στη Λάρισα, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για σημάδια αποφόρτισης από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στη Λάρισα κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα τόσο τα δύο νοσοκομεία όσο και η ιδιωτική κλινική δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για νοσηλείες και αντέχουν, καθώς τα εξιτήρια κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις εισαγωγές.
Στελέχη τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Γενικού Νοσοκομείου, έκαναν χθες λόγο για ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο εξαιτίας της μεγάλης κίνησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και του αριθμού των εισαγωγών, με τα δύο νοσοκομεία να έχουν περιθώρια νοσηλείας ασθενών με Covid-19 μόνο σε απλά κρεβάτια. Αναλυτικά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πλήρης συνεχίζει η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων με τα 16 κρεβάτια, ενώ μόλις δύο είναι τα κενά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου στη ΜΕΘ άνοιξαν χθες το απόγευμα δύο από τα 16 κρεβάτια, με τα απλά κρεβάτια να έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν τις εισαγωγές μιας εφημερίας, καθώς και δύο πτέρυγες του ιδιωτικού κέντρου που δέχεται περιστατικά Covid-19 εμφανίζει υψηλά ποσοστά πληρότητας.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται συζητήθηκε χθες το πρωί στη συνάντηση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δημήτρη Κατσικονούρη, με ομάδα παθολόγων και λοιμωξιολόγων παρουσία και του καθηγητή Παθολογίας Γιώργου Νταλέκου, όπου εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα για τη διαχείριση των ασθενών με Covid-19 στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της 5ης ΥΠΕ για τις νοσηλείες ασθενών η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και να εμφανίζει σημάδια πτωτικής πορείας, ενώ στελέχη των δύο νοσοκομείων εκτιμούν με βάση και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου, ότι η κίνηση των ασθενών θα παραμείνει αυξημένη καθόλη τη διάρκεια της παρούσας εβδομάδας, αναμένοντας -εκτός απροόπτου- αποφόρτιση από την επόμενη Μεγάλη Εβδομάδα.ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Σε τριψήφιο αριθμό κινήθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου καταγράφηκαν 101, από τα οποία τα 58 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 25 στη Μαγνησία και από 9 στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.607, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 316.879 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων το 51,3% είναι άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.540 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (62,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.943 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΝΩΛΗ
Την ανησυχία του σχετικά με τη διασπορά που παρουσιάζει ο κορονοϊός στον Δήμο Τεμπών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γιώργος Μανώλης, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Απευθύνομαι στις συμπολίτισσες και στους συμπολίτες μου σε όλη την επικράτεια του Δήμου, για να τους μεταφέρω την ανησυχία μου για την υγειονομική κατάσταση σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού (Covid-19). Παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο μας και χάρη στις μαζικές δειγματοληψίες που διενεργούνται τακτικά σε πολλές κοινότητες του Δήμου από τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά στοιχεία για τη διασπορά του ιού.
Η επικοινωνία μας με το Κέντρο Υγείας Γόννων είναι επίσης τακτική και λαμβάνουμε μία αξιόπιστη εικόνα για τη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα.
Η αύξηση όμως του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας μάς προβληματίζει ιδιαίτερα.
Αγαπητές/-οί συμπολίτισσες και συμπολίτες, βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία, αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ, είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες rapid tests του ΕΟΔΥ, είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση. Η απειλή παραμένει γιατί τα κρούσματα δείχνουν, στον Δήμο μας, αυξητικές τάσεις. Συνεπώς η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχιστεί και έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στον δρόμο που χαράξαμε, να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές. Για τον λόγο αυτόν, κάνουμε έκκληση σε όλες και όλους για την τήρηση των μέτρων, προστασίας από τον κορονοϊό. Αξίζει να διατηρήσουμε για λίγο ακόμα την υπομονή μας, αποφεύγοντας τον συνωστισμό. Γιατί, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα, αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.
#φοράμε_μάσκα #μένουμε_ασφαλείς».

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ RAPID TESTS
Οι μαζικές δειγματοληψίες που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο ανίχνευσης κορονοϊού συνεχίζονται σήμερα στη Λάρισα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 10:00-16:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Κεντρική πλατεία Λάρισα. 10:00-16:00 Drive through Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης. 10:00-14:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία πλατεία Ταχυδρομείου Λάρισα. 10:00-12:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Δαμάσι. 12:00-14:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Μεσοχώρι. 14:00-16:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Αμούρι. 10:00-12:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Βλαχογιάννι. 12:00-14:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Ευαγγελισμός. 14:00-16:00 Ανοικτή μαζική δειγματοληψία Πραιτώρι. 10:00-14:00 Drive through Φάρσαλα.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass