Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2021 20:12
Από Θεού άρξασθαι για τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, που ήρθε στη Λάρισα ανήμερα της εορτής του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να ανάψει ένα κεράκι στο παρεκκλήσι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πριν την έναρξη του προγράμματος επίσκεψης, στη διάρκεια της οποίας πάντως ο Δημήτρης Κατσικονούρης τού δώρισε μια εικόνα του Αγίου Λουκά για το γραφείο του στην Αθήνα… Από Θεού άρξασθαι για τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, που ήρθε στη Λάρισα ανήμερα της εορτής του Αγίου Λουκά του Ιατρού. Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να ανάψει ένα κεράκι στο παρεκκλήσι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πριν την έναρξη του προγράμματος επίσκεψης, στη διάρκεια της οποίας πάντως ο Δημήτρης Κατσικονούρης τού δώρισε μια εικόνα του Αγίου Λουκά για το γραφείο του στην Αθήνα…

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Ο Β. Κοντοζαμάνης, η ΜΕΘ Παίδων
και η αξιολόγηση διοικητών

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης να ήρθε στη Λάρισα την προηγούμενη Παρασκευή, ουσιαστικά για να εξαγγείλει τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων ικανοποιώντας το αίτημα του Πανεπιστημιακού

Νοσοκομείου, στο Γενικό Νοσοκομείο όμως δεν έχουν πειστεί ότι το σχέδιο είναι εφαρμόσιμο και περιμένουν στη «γωνία» για τις όποιες εξελίξεις.
Και για να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο συζητούν πρόβλεψη χωροθέτησης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη νέα συνδετήρια πτέρυγα, που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε αν δεν λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό να τη διεκδικήσουν. Εάν λειτουργήσει η ΜΕΘ της συνδετήριας πτέρυγας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
* * *
Σε πελάγη ευτυχίας με την εξέλιξη γύρω από τη ΜΕΘ Παίδων πλέει ο καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Συρογιαννόπουλος. Απόλυτα φυσιολογικό, καθώς βλέπει έναν αγώνα σχεδόν δεκαετίας να δικαιώνεται και η Μονάδα να εντάσσεται και να λειτουργεί ως τμήμα της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής λίγο πριν την αποχώρησή του από την ενεργή δράση. Γεγονός που θα μείνει στην ιστορία ανάπτυξης των υγειονομικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
* * *
Αρκούντως ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσικονούρης, καθώς με την εξασφάλιση της ΜΕΘ Παίδων αλλά και του Κέντρου αγγειακών παθήσεων, «γράφει» πόντους ενόψει της αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων.
Η ώρα της κρίσης για τους τελευταίους έφτασε μέσα στο καλοκαίρι, με τη νέα αξιολόγηση να γίνεται έναν χρόνο μετά την τελευταία κρίση του Υπουργείου, με τις διοικήσεις να πρέπει να κριθούν και για το πώς διαχειρίστηκαν την πρωτοφανή επίθεση μιας πανδημίας.
Σχετικά με τη διαδικασία, περίπου 30 δείκτες, ποσοτικοί και ποιοτικοί, που εντάσσονται σε 4 ενότητες, μεταξύ αυτών και η διαχείριση της Covid-19, ενσωματώνονται στην ειδική πλατφόρμα προκειμένου σε πρώτο επίπεδο να προκύψει ένα σκορ το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πεδία που έχει ορίσει το Υπουργείο.
Οι 4 ενότητες στις οποίες θα αξιολογηθούν είναι η οικονομική διαχείριση, η λειτουργική επάρκεια και λειτουργικοί δείκτες, η ποιότητα και ασφάλεια ασθενών, καθώς και η Covid-19, που περιλαμβάνει ειδικούς δείκτες διαχείρισης ασθενών, τόσο σε κλινικές όσο και στις ΜΕΘ (όπως ποσοστά ίασης, διαθεσιμότητα κλινών και ποσοστά θνησιμότητας).
* * *
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση διοικητή μεγάλης υγειονομικής δομής, που μετά τη θητεία του στη Θεσσαλία συγκεντρώνει δικαιολογητικά για να είναι έτοιμος και να διεκδικήσει μεγάλη θέση σε Οργανισμό Υγείας στην Αθήνα -αν και όταν προκηρυχθεί η θέση…
 * * *
Όσον αφορά το θέμα των ημερών, τον εμβολιασμό για την επίτευξη του στόχου της ανοσίας, το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice».
* * *
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, όπως τονίζει ο επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, «υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 (75%) σημειώνουν όσοι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας γενικά των εμβολιασμών, ενώ από το 38% των συμμετεχόντων που δηλώνουν αρνητική πρόθεση έναντι του εμβολιασμού κατά της Covid-19, το 60% επικαλείται ανησυχία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εξαιτίας της διάρκειας των κλινικών μελετών και το 26% ενδεχόμενες παρενέργειες. Ένα 6% αυτών αποδίδουν την αρνητική τους στάση στο ότι «τα εμβόλια υπηρετούν άλλους σκοπούς. Θετικά προς την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 συσχετίζεται και η συχνή χρήση προληπτικών υπηρεσιών».
* * *
Πλούσια ήταν για τους βουλευτές και τη δραστηριότητά τους στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και η εβδομάδα που πέρασε. Μεταξύ των ερωτήσεων που ξεχώρισαν ήταν αυτή των 38 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν από τον υπουργό Υγείας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου, αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας, αλλά και η ερώτηση των κυβερνητικών βουλευτών, Όλγας Κεφαλογιάννη και Θανάση Πλεύρη, για τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και την ασφαλή πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.
Οι δύο βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν για τον σχεδιασμό ενσωμάτωσης των υπηρεσιών ψηφιακής περίθαλψης στις υφιστάμενες οργανωτικές και λειτουργικές δομές του ΕΣΥ, για την πρόβλεψη σύστασης Μητρώου Επαγγελματιών Υγείας που θα παρέχουν ιατρική φροντίδα εξ αποστάσεως και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα απόκτησης πρόσβασης των πολιτών στα στοιχεία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελεί και προϋπόθεση για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επίσης έχουν κατατεθεί ερώτηση και αναφορά για την ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου της 5ης ΥΠΕ, που λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass