ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2021 21:04
Περιχαρής στα Άγραφα χθες το πρωί ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, παρών στην πρώτη εξόρμηση του κινητού εμβολιαστικού κέντρου, που δεν άφησε αδιάφορο το Υπουργείο Υγείας. Οι φωτογραφίες του διοικητή και της μονάδας κυκλοφόρησαν από το Υπουργείο Υγείας, με τον διοικητή να κρατά «άσο στο μανίκι του». Την Πέμπτη το κινητό εμβολιαστικό κέντρο θα βρίσκεται στην Ιστιαία όπου θα εμβολιάσει μεταξύ άλλων και 50 Γάλλους τουρίστες που εξασφάλισαν προσωρινό ΑΜΚΑ. Δικαίως ο διοικητής μπορεί να αναρωτιέται αν υπάρχει άλλο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα που να εμβολιάζει τουρίστες -εκτός από τη δική του περιοχή φυσικά... Περιχαρής στα Άγραφα χθες το πρωί ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, παρών στην πρώτη εξόρμηση του κινητού εμβολιαστικού κέντρου, που δεν άφησε αδιάφορο το Υπουργείο Υγείας. Οι φωτογραφίες του διοικητή και της μονάδας κυκλοφόρησαν από το Υπουργείο Υγείας, με τον διοικητή να κρατά «άσο στο μανίκι του». Την Πέμπτη το κινητό εμβολιαστικό κέντρο θα βρίσκεται στην Ιστιαία όπου θα εμβολιάσει μεταξύ άλλων και 50 Γάλλους τουρίστες που εξασφάλισαν προσωρινό ΑΜΚΑ. Δικαίως ο διοικητής μπορεί να αναρωτιέται αν υπάρχει άλλο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα που να εμβολιάζει τουρίστες -εκτός από τη δική του περιοχή φυσικά...

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

 

Αποφύγετε κριτική στους αμφισβητίες των εμβολίων
ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ECDC ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΜΠΑΚΑ

DIADIKTYAKH_EMBOLIASMOS.jpg

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Προστασία της Δημόσιας Υγείας, βιοηθικά διλήμματα και ατομικά δικαιώματα στην εποχή της Covid-19» συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και το Δίκτυο για την Καθολική Κάλυψη Υγείας και την Υπεράσπιση της Δημόσιας Περίθαλψης.
Στη συζήτηση η ειδική επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Αγορίτσα Μπάκα, εστίασε στην κατανόηση και αντιμετώπιση της αμφισβήτησης των εμβολίων. Σημείωσε ότι «οι απόψεις για τα εμβόλια ποικίλλουν, από την πλήρη άρνηση ως τη μερική αποδοχή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι το θέμα της ασφάλειας των εμβολίων, ένα άλλο θέμα είναι οι μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων και η εμπιστοσύνη προς το σύστημα υγείας», μεταξύ άλλων. Παρέθεσε τις κατηγορίες διστακτικών ατόμων, όπως οι όντως διστακτικοί, οι αδιάφοροι, οι πραγματικοί αρνητές και οι δυσπρόσιτοι.
Αναφέροντας στοιχεία από τις θεωρίες συμπεριφοράς ανέφερε ότι «σε περιβάλλον φημών τείνουμε να αποφύγουμε τους εμβολιασμούς αφού δεν είναι εμφανείς οι άμεσες επιπτώσεις και δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιος προστατεύεται από την ανοσία των άλλων (free riding)», προσθέτοντας ότι «το κοινό επηρεάζεται εύκολα από προσωπικές ιστορίες». Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικά τα ηθικά κίνητρα και τα κοινωνικά οφέλη του εμβολιασμού, ενώ τόνισε ότι «η επιλογή του μη εμβολιασμού θα πρέπει να είναι ενεργητική απόφαση». Ταυτόχρονα, σύστησε την αποφυγή της κριτικής σε όσους αμφισβητούν τα εμβόλια με την ταυτόχρονη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τον μη εμβολιασμό, ενώ επισήμανε την ανάγκη «αναπλαισίωσης» των μηνυμάτων προς την επιθυμητή συμπεριφορά, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας. Σχετικά με τη χάραξη πολιτικής η κυρία Μπάκα τόνισε ότι «χρειάζεται συνολική διερεύνηση και μελέτη της διστακτικότητας στη χώρα μας, αντιμετώπιση των φημών και των ανησυχιών για τα εμβόλια με πιο επαγγελματικό τρόπο, ότι χρειάζεται προσβάσιμη αξιόπιστη πληροφορία με σωστά ενημερωμένες ιστοσελίδες τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, να τονιστούν τα κοινωνικά οφέλη του εμβολιασμού, να γίνεται προσεκτική επιλογή του τρόπου επικοινωνίας και των μηνυμάτων και να γίνει ειδική προσέγγιση των επαγγελματιών υγείας, γιατί αυτοί αποτελούν το μοντέλο για όλους τους άλλους και η γνώμη τους είναι εξαιρετικά βαρύνουσα για το κοινό». Τόνισε επίσης τη σημασία της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων ως σημαντικό παράγοντα αύξησης της εμπιστοσύνης του κοινού και έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η Επιτροπή Εμβολιασμού συνεδριάζει δημόσια μέσω ίντερνετ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Χρυσά βραβεία για τη φιλοξενία ασθενών

ELOK.jpg

Δύο χρυσά βραβεία απέσπασε το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου συμμετέχοντας στα Patient Partnerships Awards της Boussias Communications. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε. με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020, το Πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για τη θεραπεία τους από διάφορες περιοχές της χώρας σε διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Δεκάδες ασθενείς απ’ όλη τη χώρα ολοκλήρωσαν τις τόσο σημαντικές για την υγεία τους θεραπείες, η υλοποίηση των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο αναβολής/ διακοπής σε διαφορετική περίπτωση εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας καταλυμάτων και ξενώνων λόγω κορονοϊού και της οικονομικής αδυναμίας πολλών εξ αυτών.
Η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη με δεδομένο το γεγονός ότι το 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας παρέτειναν για πολλούς μήνες τους υπάρχοντες στεγαστικούς περιορισμούς μέχρι και σήμερα. Χάρη στο Πρόγραμμα, εξυπηρετήθηκαν πολλοί ασθενείς, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν τις τόσο απαραίτητες για αυτούς εξετάσεις και θεραπείες.
Επιπλέον αυτών, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης έλαβε χώρα μία παραδειγματική τριμερής συνεργασία, μεταξύ εταίρων που ξεκινούν από διαφορετικό σημείο αναφοράς. Της κοινωνίας των πολιτών (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) - η οποία διαπίστωσε, κοινοποίησε την ανάγκη και ανέλαβε τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος του Δημόσιου τομέα (Υπουργείο Υγείας) -που αντελήφθη το μέγεθος του προβλήματος μεσολάβησε και έδωσε την Αιγίδα του- και του Ιδιωτικού τομέα (Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε.) που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα διαθέτοντας τα διαμερίσματα, αλλά και την υποστήριξη λειτουργίας τους, που θα έδιναν λύση στο πρόβλημα. Κοινός στόχος ήταν η αντιμετώπιση ενός σοβαρού ζητήματος δημόσιας υγείας κάτω από μία πρωτόγνωρη ασύμμετρη απειλή που δεν είχε ζήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 έτη, αναδεικνύοντας ότι οι υγιείς δυνάμεις στη χώρα μας, μπορούν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να υπηρετούν και να προστατεύουν τον πολίτη, το αγαθό της υγείας και να επιδεικνύουν αλληλεγγύη αναδεικνύοντας τα ιδανικά της ελληνικής κοινωνίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass