Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2021 21:02
Ένα αμαξίδιο ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου προσέφερε προ ημερών ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας. Ο διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Απόστολο Βερέμη και διά αυτού τους έφεδρους αξιωματικούς για την προσφορά τους, ευχόμενος το παράδειγμά τους να βρει μιμητές και σε άλλους φορείς της πόλης. Ένα αμαξίδιο ιδιαίτερα χρήσιμο για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου προσέφερε προ ημερών ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας. Ο διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Απόστολο Βερέμη και διά αυτού τους έφεδρους αξιωματικούς για την προσφορά τους, ευχόμενος το παράδειγμά τους να βρει μιμητές και σε άλλους φορείς της πόλης.

Οι ελλείψεις, οι ανεμβολίαστοι και οι αλλαγές στο ΓΝΛ

Με γκρίνια, πολλή γκρίνια, ξεκινά άλλη μια εβδομάδα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά

με τόσα προβλήματα να αναζητούν επειγόντως λύση. Τις επόμενες ημέρες συμπληρώνεται μήνας από την έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και ακόμη δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες όσων σταμάτησαν να εργάζονται. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τρεις επικουρικοί τραυματιοφορείς πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο από τους 7 που σταμάτησαν να εργάζονται και κανένας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τους 13 που πήραν αναστολή εργασίας. Μπορεί για την 5η ΥΠΕ να υπάρχει το ελαφρυντικό ότι πολλοί κληθέντες επικουρικοί δεν αποδέχονται την πρόσληψη με τρίμηνη διάρκεια, όμως το πρόβλημα της μεταφοράς ασθενών παραμένει τεράστιο...
* * *
Γκρίνιες όμως υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους φοιτητές των Τμημάτων Νοσηλευτικής, που δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια που διεξάγονται στα Νοσοκομεία της πόλης ή να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Μπροστά στο πρόβλημα βρέθηκε η λύση να καλύπτονται από τη νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα δύο rapid tests την εβδομάδα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά στη συνέχεια οφείλουν να εμβολιαστούν για την κλινική άσκηση όπως συμβαίνει με το σύνολο των υγειονομικών. «Αντί οι εκπαιδευτές - καθηγητές να είναι αρωγοί στην προσπάθεια των φοιτητών και να προτείνουν την αλλαγή και τη μη ένταξή τους στον Νόμο που τους εντάσσει, βλέπουμε ότι δυστυχώς κλείνουν την πόρτα στα όνειρα και τις φιλοδοξίες που έχει ο κάθε νέος με το έτσι θέλω. Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι καθηγητές την ψυχολογική κατάπτωση του κάθε φοιτητή που με μια απλή επιστολή καλούμενοι τον Νόμο γκρεμίζουν δυστυχώς την επαγγελματική τους αποκατάσταση» γράφει με αρκετή δόση αγανάκτησης γονέας φοιτητή που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
* * *
Για επιπολαιότητες και έλλειψη οργάνωσης κάνει λόγο αναισθησιολόγος Νοσοκομείου της Θεσσαλίας, που κλήθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής να μετακινηθεί για τις επόμενες 4 ημέρες -και ενώ βρισκόταν σε άδεια- σε Νοσοκομείο της Στερεάς Ελλάδας που αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγου. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι η αναισθησιολόγος ενημερώθηκε από τον διοικητή του Νοσοκομείου της Στερεάς Ελλάδας, στον οποίο φυσικά δήλωσε άγνοια για τη μετακίνηση, καθώς από το νοσοκομείο της δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση. «Δεν αρνούμαι να έρθω, αλλά δεν μπορώ, αφού είμαι εκτός της Υγειονομικής Περιφέρειας για άλλη υποχρέωση...» έλεγε η αναισθησιολόγος που δεν μπορούσε να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι ανάγκες. Για να προσθέσει: «Δείχνει πανικό και έλλειψη σεβασμού σε μια γιατρό του ΕΣΥ που έχει προσφέρει πάρα πολλά στο ΕΣΥ και θα συνεχίσει να προσφέρει...».
* * *
Και μέσα σε όλα αυτά ξεκίνησαν ξαφνικά αλλαγές στο Γενικό Νοσοκομείο, αρχής γενομένης από τη Διεύθυνση Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας, στην οποία επικεφαλής τίθεται η Δήμητρα Σαρακατσάνου στη θέση του Βασίλη Σταμουλόπουλου, που μετακινείται στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Νοσοκομείου ως προϊστάμενος. Οι αλλαγές σύμφωνα με τις αποφάσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, έχοντας υπόψη «την αδήριτη ανάγκη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της Υπηρεσίας, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των αρχών της νομιμότητας και της συνέχειας, καθώς και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος», αλλά όπως λένε οι «κακές γλώσσες» υπήρχε ανάγκη «φρεσκάδας» στη διαχείριση πολλών υποθέσεων, που εμφανίζουν καθυστερήσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως αλλαγές θα γίνουν και σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, όπου παρατηρείται ανάγκη για «φρεσκάρισμα» στις θέσεις ευθύνης.
* * *
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του υπουργού Υγείας στην ερώτηση του πρώην υπουργού, Ανδρέα Ξανθού, με θέμα την εξαίρεση των Πανεπιστημιακών Κλινικών της Αθήνας από τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19. Ο κ. Ξανθός κατέθεσε τις επιστολές της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς σχετικά με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών περί μη νοσηλείας περιστατικών Covid-19 στις Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΕΣΥ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ «το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτήν την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμη δημοσίως τη διαφωνία τους». Αντίστοιχα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι «προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για «τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά». Οι γιατροί του ΕΣΥ γνωρίζουν τα πρωτόκολλα εισαγωγής και εξιτηρίων ασθενών με Covid. Τα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα 18 μήνες τώρα. Αυτοί που φαίνεται να αγνοούν ότι τα πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται στο κενό, αλλά σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού, είναι οι «αξιότιμοι» καθηγητές». Στη Λάρισα πάντως δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές που αναμένουν αν το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα βρει μιμητές στην υπόλοιπη Ελλάδα...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass