Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2021 20:52
Τρία αναπηρικά αμαξίδια βαρέως τύπου δώρισε στο 404 ΓΣΝ Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικήτα, προστάτη των εφέδρων αξιωματικών ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας, που παρακολουθεί τις ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται... Τρία αναπηρικά αμαξίδια βαρέως τύπου δώρισε στο 404 ΓΣΝ Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικήτα, προστάτη των εφέδρων αξιωματικών ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας, που παρακολουθεί τις ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται...

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Οι εμβολιασμοί, οι αναστολές και οι πρωτοποριακές επεμβάσεις στο ΠΓΝΛ

Τον γύρο της χώρας έκαναν προχθές οι εικόνες με την Κινητή Εμβολιαστική Μονάδα της 5ης ΥΠΕ, που είχε στηθεί έξω από τον Άγιο Αχίλλιο για την έναρξη των εμβολιασμών έξω από τις εκκλησίες της Μητρόπολης Λάρισας, όπως και οι δηλώσεις του

μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου με τις γνωστές απόψεις ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι θρησκευτικό ή ακόμη και πολιτικό θέμα, αλλά εξόχως ιατρικό. Δικαίως λοιπόν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι η ιατρική κοινότητα της Π.Ε. Λάρισας στέκεται στο πλευρό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερώνυμου στη μεγάλη του προσπάθεια να στείλει μηνύματα ζωής και όχι σκοταδισμού προς όλους τους συμπολίτες μας.
Αυτά είδαν οι ανά την Ελλάδα αντιεμβολιαστές και αναζητούσαν χθες τρόπους επικοινωνίας με τους διαμαρτυρόμενους στη Λάρισα για να συμβάλουν, όπως έλεγαν, με την επιχειρηματολογία τους στον κοινό αγώνα. Τι, έχετε και Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες στη Λάρισα, ντροπή (!) έλεγε χθες γυναίκα εκπαιδευτικός, σε επικοινωνία της με την «Ε» από κάποιο νησί του Αιγαίου, που θεωρούσε φρίκη το φάρμακο που βάζουμε στα σώματά μας με το εμβόλιο, όχι όμως τον καθημερινό θάνατο δεκάδων συμπολιτών μας από τον ιό.
Την ίδια ώρα υγειονομικός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που πείστηκε να εμβολιαστεί εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο εμβολιαστικό κέντρο ζητώντας να πληροφορηθεί ποιος της έκανε το εμβόλιο για να δηλώσει παρενέργειες. Για να πείσει τους παρευρισκόμενους δήλωνε την πρόθεσή της να βγάλει ακόμη και τα ...εσώρουχά της για να την εξετάσουν οι γιατροί. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να την καλεί να δώσει εξηγήσεις πριν αποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης του θέματος...
* * *
Δεν προλαβαίνει να υπογράφει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, που έναν και πλέον μήνα μετά την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για την αναστολή εργασίας όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν δεν έχει καλύψει τα κενά με επικουρικό προσωπικό. Για την αναπλήρωση μέχρι χθες είχε υπογράψει 194 αποφάσεις αναπλήρωσης των 437 υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή (αναπλήρωση 44,4%) –εκ των οποίων οι 168 αποφάσεις, για προσλήψεις στα νοσοκομεία έναντι 373 κενών (αναπλήρωση 45%) και 26 αποφάσεις για προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας έναντι 64 κενών (αναπλήρωση 40,6%).
* * *
Στο γραφείο του διοικητή της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται και οι συμβάσεις με όσους ιδιώτες παιδίατρους εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προχωρήσουν έναντι αμοιβής φυσικά σε εμβολιασμούς παιδιών στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Προς το παρόν σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ εκδήλωσαν το ενδιαφέρον 7 παιδίατροι, εκ των οποίων οι 4 από την περιοχή της Λάρισας, αλλά μόνο ένας από την περιοχή της Καρδίτσας υπέγραψε τη σύμβαση με τους Λαρισαίους να βρίσκονται ακόμη στις διαπραγματεύσεις.
* * *
Τρεις καθηγητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν τη θέση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που κατέχει μέχρι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ο καθηγητής Αιματολογίας Γιώργος Βασιλόπουλος. Εκτός του ιδίου, που θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του τη θέση διεκδικούν ο καθηγητής Παθολογίας Γιώργος Νταλέκος και η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου. Και οι τρεις, αφού μοριοδοτηθούν από το Επιστημονικό Συμβούλιο θα τεθούν υπό την κρίση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, που θα επιλέξει τον επόμενο διευθυντή.
* * *
Όσον αφορά στο κλινικό έργο, μετά την τελευταία επιτυχία της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, να πιστοποιηθεί ως Πανευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Γαστρεντερολόγων, έρχονται να προστεθούν οι νέες πρωτοποριακές, ενδοσκοπικές επεμβάσεις σε παθήσεις του οισοφάγου.
Οι παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και αφορούσαν την από του στόματος ενδοσκοπική μυοτομή (POEM) σε ασθενή με αχαλασία οισοφάγου και την ενδοσκοπική θεραπεία εκκολπώματος Zenker (septotomy) σε άλλον ασθενή. Αμφότεροι οι ασθενείς που εμφάνιζαν δυσκολία στη λήψη τροφής, εξήλθαν σύντομα και με δυνατότητα ευχερούς κατάποσης. Οι παθήσεις αυτές έως τώρα αντιμετωπιζόταν με χειρουργική επέμβαση. Με την ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική μέθοδο, χάρη στη χρήση γαστροσκοπίου και ειδικών μικροεργαλείων δεν καταλείπονται ορατές ουλές, περιορίζεται ο τραυματισμός των ιστών και ακολουθούνται από ταχεία αποκατάσταση, βραχύτερη νοσηλεία και άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδοσκοπική επέμβαση POEM δεν πραγματοποιείται σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Τις δύο επεμβάσεις πραγματοποίησε ο κ. Μανωλάκης, οποίος εκπαιδεύτηκε για τον λόγο αυτόν στο Showa University Koto Toyosu Hospital του Τόκιο, από τους εγκαθιδρυτές των παραπάνω ενδοσκοπικών επεμβάσεων.
Το εγχείρημα υποστήριξαν οι καθηγητές Αναισθησιολογίας Ελένη Αρναούτογλου και Χειρουργικής Κωνσταντίνος Τεπετές. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η σύμπραξη και των υπολοίπων γιατρών της Γαστρεντερολογικής Κλινικής και κυρίως της Αικατερίνης Παππά και του Αποστόλη Παπαευθυμίου και της αναισθησιολογικής ομάδας αποτελούμενη από τους Αικατερίνη Τσιάκα, Κωνσταντίνο Κλεισιάρη, Χριστόφορο Τάρτα και Χριστίνα-Ιωάννα Αλεξάνδρου.
Η Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λάρισας πιστή στη μεθοδική εργασία που την κατέστησε Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να προσφέρει και άλλες μοναδικές διαγνωστικές και επεμβατικές γαστρεντερολογικές πράξεις στον πληθυσμό της Θεσσαλίας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Η παρούσα Διοίκηση του ΠΓΝΛ, δηλώνουν οι καθηγητές Σπύρος Ποταμιάνος και Ανδρέας Καψωριτάκης, κατανοεί ότι είναι τιμή και προνόμιο η επιστήμη να βρίσκει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γόνιμο έδαφος για να εξελίσσεται και βοηθάει, ώστε η Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική να αποκτήσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ενδοσκοπικά όργανα. Στόχος υψίστης σημασίας όμως είναι με τον εξορθολογισμό και την αναδιάταξη των χώρων να λυθεί το διαχρονικό πρόβλημα της στέγασης του ενδοσκοπικού ιατρείου, σε χώρο που θα πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass