Κάνει διάγνωση όταν δεν μπορούν οι άλλοι...

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΝΛ ΤΟ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ, ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ - ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΟΜΟΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2021 16:19
Ο διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Γιώργος Παρούτογλου Ο διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Γιώργος Παρούτογλου

Ενα επίπεδο υψηλότερα ανέβασε την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Θεσσαλούς ασθενείς η Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την επανασύσταση και λειτουργία της στο νοσοκομείο όπου λειτούργησε για πρώτη φορά πριν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Η αναβάθμιση της λειτουργίας της έρχεται ως αποτέλεσμα της προσθήκης του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος, που διεκδίκησαν ανεπιτυχώς η Γαστρεντερολογική και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου την περίοδο της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων ακόμη και με δημόσιες κοινές παρεμβάσεις στον Τύπο τον Νοέμβριο του 2008.


Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα μετά από προσπάθειες 7 ετών εγκαταστάθηκε εδώ και δύο εβδομάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στους χώρους του ακτινολογικού στον πρώτο όροφο όπου ξεκίνησαν και οι πρώτες επεμβάσεις.
Πανευτυχής εμφανίζεται ο διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος Γιώργος Παρούτογλου, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» επιβεβαιώνει την έναρξη λειτουργίας του μηχανήματος, η προμήθεια του οποίου έγινε μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την καθοριστική συνδρομή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, για να συμπληρώσει ότι είναι το πρώτο μηχάνημα σε όλη τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το δεύτερο σε δημόσιο νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτόν διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι ο πανάκριβος εξοπλισμός θα μείνει στις κούτες του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας γιατί δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του μηχανήματος.
Ο ιατρός που εκτελεί τις υπερεξειδικευμένες επεμβάσεις εκπαιδεύτηκε για 18 μήνες στο καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ένα από τα καλύτερα ενδοσκοπικά κέντρα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον κ. Παρούτογλου, το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στον τομέα της διάγνωσης για κάθε σύγχρονη γαστρεντερολογική κλινική, καθώς μπορεί να προσεγγίσει βλάβες που δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν με τους άλλους παραδοσιακούς τρόπους. Συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων του παγκρέατος, των χοληφόρων κύστεων, του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
Από την πρώτη μέρα της εγκατάστασης μέχρι σήμερα και για διάστημα δύο εβδομάδων έχουν ήδη διενεργηθεί 20 επεμβάσεις και το Τμήμα δέχεται πιέσεις από όλους τους όμορους νομούς Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Ευρυτανία, Πιερία, Γρεβενά και Κοζάνη για την εξέταση ασθενών, παρά το γεγονός ότι το τμήμα δεν έχει πλήρως οργανωθεί για την εξυπηρέτηση περιστατικών.
Η Πολιτεία, προσθέτει ο διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος, θα πρέπει «να ενισχύσει το Τμήμα με χώρους ενδοσκοπήσεων και εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για να ανέβει κι άλλο το επίπεδο των υπηρεσιών για ολόκληρη την Περιφέρεια». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στα αρχιτεκτονικά σχέδια της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προβλέπεται η ανάπτυξη ενδοσκοπικής μονάδας που θα λύσει σημαντικά στεγαστικά προβλήματα του Γαστρεντερολογικού Τμήματος.
Το τελευταίο, στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, έχει αναπτύξει το ενδοσκοπικό εργαστήριο στα εξωτερικά ιατρεία, χώρο για ημερήσιες εγχύσεις βιολογικών παραγόντων για τη νοσηλεία ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crown και χώρο για νοσηλεία ασθενών στη Β’ Παθολογική Κλινική στην προ covid εποχή και τώρα στη Χειρουργική Κλινική, παρουσιάζοντας αξιοζήλευτη δραστηριότητα.
Απασχολεί τρεις μόνιμους γιατρούς και δύο επικουρικούς που επιθυμούν να μονιμοποιηθούν, καθώς και δύο ειδικευόμενους από την Παθολογική Κλινική που όμως δεν μπορούν να καλύψουν τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Παρούτογλου «το Τμήμα δεν απευθύνεται μόνο στους Λαρισαίους, αλλά εξυπηρετεί και ολόκληρη τη Θεσσαλία αφού είναι γνωστό ότι εφημερεύει 15 ημέρες τον μήνα αντιμετωπίζοντας περιστατικά από ολόκληρη την Περιφέρεια όπως ακριβώς συμβαίνει και με την αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος έχει προσκληθεί να το επισκεφθεί για να ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποδειχθεί την πρόσκληση και απομένει να προσδιοριστεί χρονικά η επίσκεψη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass