Ηλικιωμένοι έφτιαξαν το δικό τους πιάτο

Μια ενδιαφέρουσα διαδραστική εκδήλωση για το πώς επηρεάζονται οι διατροφικές επιλογές από εντερικό μικροβίωμα χθες στο Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2021 21:40

Μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδραστική δράση-εκδήλωση που έχει να κάνει με το κατά πόσο επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα τις διατροφικές συνήθειες ιδιαίτερα στα άτομα τρίτης ηλικίας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από την ομάδα iGEMThessaly, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.


Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετείχαν οι Καλλιόπη Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αικατερίνη Μούτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος-κοινωνική ανθρωπολόγος, υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων Λάρισας, μίλησαν με τους συμμετέχοντες και τους ζήτησαν να φτιάξουν το δικό τους πιάτο με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες και πάνω σε αυτό συζήτησαν για τα κριτήρια που επηρεάζουν τις επιλογές τους π.χ. η εποχικότητα, το πεπτικό τους σύστημα, η παράδοση κ.α.
Η ανταπόκριση ήταν θετική και οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για θέματα διατροφής, αλλά και να ενημερωθούν για το πολιτισμικό υπόβαθρο της τοπικής διατροφικής ταυτότητας, και τη σημασία των διατροφικών επιλογών για το περιβάλλον και την ευζωία.
Με τη χθεσινή εκδήλωση ουσιαστικά έκλεισε ο κύκλος των δράσεων που αναπτύσσει η iGEMThessaly στο πλαίσιο του project AMALTHEA που αποσκοπεί να ανιχνεύσει την εντερική δυσβίωση με τη δημιουργία μίας βιοηλεκτρονικής κάψουλας, να αξιολογήσει τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και να απαλύνει τα συμπτώματα από γαστρεντερικές ασθένειες με τη χρήση ενός βιοθεραπευτικού διατροφικού συμπληρώματος. Σκοπός της iGEMThessaly 2021 είναι να προσφέρει ένα οπλοστάστιο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή ενσωματώνοντάς το στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων που αφορούν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα. Το έργο της ομάδας θα παρουσιαστεί επίσημα στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2021, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 4 – 14 Νοεμβρίου 2021.
Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass