Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2021 21:05
Καθημερινές εμβολιασμός με βάση το ραντεβού από την κυβερνητική πλατφόρμα. Σαββατοκύριακα εμβολιασμός με προτεραιότητα τη σειρά προσέλευσης στο Κέντρο. Κυριακή μεσημέρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και όπως ήταν φυσικό η ουρά ατέλειωτη και το μέτρο της απόστασης, ως ένα από τα μέτρα προφύλαξης, ανύπαρκτο... Καθημερινές εμβολιασμός με βάση το ραντεβού από την κυβερνητική πλατφόρμα. Σαββατοκύριακα εμβολιασμός με προτεραιότητα τη σειρά προσέλευσης στο Κέντρο. Κυριακή μεσημέρι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και όπως ήταν φυσικό η ουρά ατέλειωτη και το μέτρο της απόστασης, ως ένα από τα μέτρα προφύλαξης, ανύπαρκτο...

Τα μονοκλωνικά, τα self tests και οι εμβολιασμοί

Έντεκα Θεσσαλοί ασθενείς με covid έχουν τύχει μέχρι σήμερα θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας –ο ενδέκατος ασθενής με δόση που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για να μη μείνει αναξιοποίητη. Σε ειδική διαδικτυακή συνάντηση των διοικητών των δέκα νοσοκομείων που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη μέθοδος - θεραπεία, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε οδηγίες για πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και ενεργοποίησή τους για την αξιοποίηση της θεραπείας ως αποτελεσματικό ανάχωμα για τις διασωληνώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα αιτήματα για χορήγηση της θεραπείας είναι κάτω του αναμενομένου...
* * *
Ξεκίνησε χθες και από τα φαρμακεία της Λάρισας η διάθεση ενός δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Η διανομή θα γίνεται έως και το Σάββατο και ώρα 17:00. Σύμφωνα με επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, εξαιρούνται από το Σύστημα Διάθεσης Self-Test όσοι έλαβαν self test το προηγούμενο διάστημα (από 17/11 έως 27/11). Ο ΠΦΣ αναφέρει όμως ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και «δεν θα εκτυπώσουν το φύλλο οδηγιών, δεν θα διαθέσουν φύλλα οδηγιών, δεν θα φωτοτυπήσουν φύλλα οδηγιών. Ας είχαν προβλέψει όσοι σχεδίαζαν αυτήν τη βιαστική ενέργεια τα αυτοδιαγνωστικά tests να είχαν διατεθεί σε ατομικές συσκευασίες και να είχαν προβλέψει να χορηγηθούν 2 self tests σε κάθε δικαιούχο ώστε να καλυφθεί και η πρώτη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου».
* * *
Την ταλαιπωρία εργαζόμενης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που δεν έχει εμβολιαστεί και δεν βρίσκεται σε αναστολή εργασίας επειδή εξαιρέθηκε από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μεταφέρει σήμερα η στήλη μέσα από την επιστολή της υπαλλήλου σε κάθε αρμόδιο ζητώντας απαντήσεις στο πρόβλημά της. Με τις διατάξεις της ΚΥΑ ΦΕΚ Β’ 4206 με θέμα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, προβλέπεται η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ, τα πρόσωπα του άρθρου 1 αυτής δύνανται να απαλλάσσονται από την υποχρέωση έναντι αντιτίμου διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19 και με επιβάρυνσή τους, εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος για μη εμβολιασμό. Τα πρόσωπα που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό με απόφαση της κατά τόπο αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, από την ημερομηνία εξαίρεσης και εφεξής, υπόκεινται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό, ο οποίος αποκλειστικά για τα πρόσωπα αυτά, δύναται να διενεργείται δωρεάν σε δημόσιες δομές. Η ίδια ενώ έχει πραγματοποιήσει rapid test σε δημόσια δομή, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος που δηλώνει ο ΕΟΔΥ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα gov.gr, δεν έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τη βεβαίωση γιατί τη θεωρεί ανεμβολίαστη –η πλατφόρμα δέχεται δύο επιλογές εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Με τον τρόπο αυτόν όμως, η υπάλληλος δεν μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση στην υπηρεσία της και δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα στο να εισέλθει στον χώρο εργασίας της, αφού όλοι για να εισέλθουν στο νοσοκομείο πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση εμβολιασμού, καθώς rapid test δεν δέχονται στο τμήμα της χωρίς τη βεβαίωση. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει στις συναλλαγές της με οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς και στην προσωπική της ζωή, αφού ανήκει στην κατηγορία των ανεμβολίαστων παρότι έχει λόγους εξαίρεσης και φυσικά δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των εμβολιασμένων, αφού δεν έχει εμβολιαστεί. Αν και έχει απευθυνθεί και μιλήσει με τον ΕΟΔΥ, με το κέντρο εξυπηρέτησης γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων δημόσιας διοίκησης, με τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα έχει λάβει υποσχέσεις ότι το θέμα, που προφανώς δεν είναι ατομικό, θα τεθεί υπόψη της ηγεσίας. Μέχρι τότε το πρόβλημα παραμένει και η ίδια συνεχίζει να ταλαιπωρείται.
* * *
«Έλλειμμα πληροφόρησης» για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 κατά την κύηση διαπιστώνει η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας και μαζί με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ προχωρούν σε δράσεις ενημέρωσης. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, «καθημερινά βλέπουμε έγκυες να νοσούν σοβαρά. Ένας στους έξι ασθενείς με λοίμωξη Cοvid-19 στη Βρετανία που χρειάστηκαν παράκαμψη των πνευμόνων με εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (Ecmo) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Βρετανικό Σύστημα Υγείας». Με στόχο την «έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση για να μη χαθεί καμία άλλη γυναίκα τόσο άδικα», ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, παραχώρησε την προσωπική γραμμή του για τη δημιουργία της συμβουλευτικής «γραμμής ελπίδας για έγκυες και νέες γυναίκες», 213-2039-142, από τις 10:00 έως τις 18:00. Απαντήσεις δίνουν μαιευτήρες γυναικολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.