Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2022 20:44

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Θωρακισμένα δωμάτια για θεραπείες  στο ΠΓΝΛ με ραδιενεργές ουσίες

FVTO.JPG

Αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ και συνολικά στον χώρο της Υγείας προτίθεται να δρομολογήσει η Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δύο διαδοχικές συναντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με τους 12 βουλευτές - ιατρούς της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Υγείας και η δεύτερη στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, με την αναπληρώτρια υπουργό να καταγράφει τις απόψεις των βουλευτών για σειρά θεμάτων που αφορούν το εθνικό σύστημα υγείας, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τον χρόνο, αλλά και το εύρος των αλλαγών.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν η αναδιοργάνωση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και των νοσοκομείων, η διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων, η ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η υλοποίηση ΣΔΙΤ.
Οι περισσότεροι βουλευτές όπως ήταν φυσικό ανέδειξαν την ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών, με το Υπουργείο να έχει θέσει ως στόχο την αναμόρφωση των κτιριακών υποδομών, είτε μέσω αναβάθμισης των ήδη υφιστάμενων κτιρίων είτε μέσω ανέγερσης νέων ή με παρεμβάσεις και προσθήκες ορόφων. Έτσι, ο Λαρισαίος βουλευτής στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, έθεσε ζήτημα αντιμετώπισης του κτιριολογικού προβλήματος του Γενικού Νοσοκομείου (συνδετήρια πτέρυγα, κληροδότημα Βαίτση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου), καθώς και της προοπτικής επέκτασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χωρίς να παραβλέπει και την ενίσχυση των δύο νοσοκομείων με προσωπικό.
Πιο έτοιμη για νομοθετική παρέμβαση εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τις ιατρικές ειδικότητες, αποκαλύπτοντας πως στον σχεδιασμό είναι να μπορεί ο απόφοιτος να έχει περισσότερες επιλογές ανάλογα με τον βαθμό του. Εκείνος που αποφοιτά με άριστα θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ περισσότερων ειδικοτήτων, σε σχέση με εκείνον που αποφοιτά με λίαν καλώς ή καλώς.

 

1.jpg

Μετά από 15 χρόνια προσπαθειών δόθηκε τελικώς από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας η άδεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για τη λειτουργία δύο μονόκλινων δωματίων για την παραμονή ασθενών στους οποίους έχουν χορηγηθεί θεραπευτικές δόσεις ραδιοφαρμάκων.
Οι προσπάθειες του καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής Παναγιώτη Γεωργούλια και του αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής Γιάννη Τσούγκου για την αδειοδότηση των δύο μονόκλινων δωματίων, αλλά και του συστήματος διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων με τρεις δεξαμενές που τα συνοδεύουν, αποδείχθηκαν επιτυχείς και ήδη το πρώτο δωμάτιο έχει διαμορφωθεί και ετοιμαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές –το δεύτερο θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι δυνητικοί χρήστες, σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλια, είναι ασθενείς με καρκίνο του θυροειδούς, στους οποίους μετά τη χειρουργική αφαίρεση χορηγείται μεγάλη δόση ραδιενεργού ιωδίου για τον «καθαρισμό» των υπολοίπων και ως εκ τούτου χρειάζεται να παραμείνουν για 2-3 ημέρες σε δωμάτιο καραντίνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρώτος ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ το δωμάτιο θα εξυπηρετεί έναν ασθενή ανά εβδομάδα.
* * *
Για σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου έχει οριστεί η Γενική Συνέλευση των μελών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
Εκλογοαπολογιστική η συνέλευση, συνεπώς προβλέπεται διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, προγραμματισμός για τη φετινή χρονιά και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.
Στη συνέλευση πάντως θα συζητηθεί και πρόταση να τιμηθούν οι δύο γιατροί Τηλέμαχος Ζαφειριάδης και Θοδωρής Χατζόπουλος, που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή στην εξόρμησή τους στον Όλυμπο.
* * *
Τον μακρύ «μαύρο» κατάλογο της πανδημίας με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 2 χρόνια στη χώρα, έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, έως τις 16/1/22 σε όλη τη χώρα χάθηκαν 21.325 ασθενείς στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με 1.023 ανθρώπους να καταλήγουν στην Εντατική και τους κοινούς θαλάμους νοσηλείας Covid.Γενικότερα σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας κατάληξαν 8.602 ασθενείς με κορονοϊό (ποσοστό 40%).
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας το σύνολο των θανάτων από κορονοϊό ανέρχεται σε 2.655, εκ των οποίων οι 522 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και οι 348 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
* * *
Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο, έχει διαμορφώσει μια νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να τη φέρει κοντά στο τέλος της, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.
«Μόλις το κύμα της Ομικρον αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Χανς Κλούγκε.
Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «μία ενδημική φάση», προειδοποίησε.
«Ενδημική σημαίνει (...) ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός (μας) έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορές. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί», επέμεινε ο Χανς Κλούγκε.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η Ομικρον, που εμφανίστηκε στο τέλος του Νοεμβρίου και είναι μεταδοτικότερη από τη Δέλτα, είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υγείας.
Με την εκτόξευση των κρουσμάτων, το θέμα που τίθεται πλέον είναι «η ελαχιστοποίηση των διαταραχών και η προστασία των ευάλωτων ατόμων» και όχι πλέον η επικέντρωση μόνο στη μείωση της μετάδοσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass