Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2022 21:02
Προσκεκλημένο του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάση Κουτσούκη το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συμμετείχε δυναμικά στη συνάντηση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «Μαζί με μια αγκαλιά» στην Κεντρική πλατεία. Σπουδαστές των ειδικοτήτων Β. Νοσηλευτικής, Β. Φαρμακείου, Β. Φυσικοθεραπείας και Β. Διαιτολογίας, που εκπροσωπούν τον τομέα Υγείας του Ευρωπαϊκού ΙΕΚ στην Ελλάδα, έκαναν επίδειξη μέτρησης σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στους επισκέπτες της εκδήλωσης κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Προσκεκλημένο του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάση Κουτσούκη το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συμμετείχε δυναμικά στη συνάντηση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «Μαζί με μια αγκαλιά» στην Κεντρική πλατεία. Σπουδαστές των ειδικοτήτων Β. Νοσηλευτικής, Β. Φαρμακείου, Β. Φυσικοθεραπείας και Β. Διαιτολογίας, που εκπροσωπούν τον τομέα Υγείας του Ευρωπαϊκού ΙΕΚ στην Ελλάδα, έκαναν επίδειξη μέτρησης σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στους επισκέπτες της εκδήλωσης κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Αλλαγές και αμοιβές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Περίοδο αλλαγών σε θέσεις ευθύνης τόσο στο διοικητικό όσο και στο νοσηλευτικό

τομέα διανύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με παραιτήσεις, μετακινήσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων. Προ ημερών η διοίκηση του Νοσοκομείου αποδέχτηκε τις παραιτήσεις των υπαλλήλων Μαρίας Καλαμπούκα από τη θέση της προϊσταμένης του Τμήματος Προμηθειών της Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας στην οποία τοποθετείται η υπάλληλος Ανδρομάχη Σερέτη και Παρασκευής Νταφούλη από τη θέση της αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος Προμηθειών της Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, μετακινούνται: * Η προϊσταμένη Ανδρούλα Καρόλια από το Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής. * Η προϊσταμένη Βασιλική Δρόσου από το Νοσηλευτικό Τμήμα της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής. * Η προϊσταμένη Μαργαρίτα Κωτούκα από το Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής και Δερματολογικής Κλινικής (λόγω συστέγασης). * Η υπάλληλος Ανδρονίκη Μπαϊράμογλου (και αναπληρώτρια προϊσταμένη του Νοσηλευτικού Τμήματος της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής) στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής και της ανατίθενται καθήκοντα αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος. Στην προϊσταμένη του Νοσηλευτικού Τμήματος της Βραχείας Νοσηλείας Μαρία Καματέρη ανατέθηκαν παράλληλα καθήκοντα στην Β’ πτέρυγα της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, ενώ ορίστηκαν αναπληρωτές προϊστάμενοι: * Στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας η υπάλληλος Αικατερίνη Μαλίτα. * Στο Νοσηλευτικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής η υπάλληλος Σουλτάνα Στραβέλα και * Στο Νοσηλευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Αιμοδοσίας - Αιματολογίας ο υπάλληλος Αντώνιος Δελημήτρος.

* * *

Μέχρι το τέλος του χρόνου παρατείνεται η δυνατότητα των πανεπιστημιακών αλλά και των γιατρών του ΕΣΥ να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα με τις δαπάνες για το χειρουργείο και τη νοσηλεία του ασθενούς να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Την παράταση της δυνατότητας αυτής που έχει αξιοποιηθεί ιδιαίτερα στην 5η ΥΠΕ ανακοίνωσε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης την προηγούμενη Παρασκευή σε συνάντησή του με τον διοικητή και τους διευθυντές των χειρουργικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
* * *
Συνεχίζουν οι προβληματισμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για το πιθανό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει με τους καρκινοπαθείς και τις ακτινοθεραπείες τους εάν οι ακτινοφυσικοί περιορίσουν τις θεραπείες σε όσες αμείβονται, καθώς η διοίκηση αδυνατεί να τους καταβάλει τις αμοιβές για όσες θεραπείες εξυπηρετούν εάν υπερβαίνουν το πλαφόν των αμοιβών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Μετά την ανάδειξη του θέματος από την «Ε», πληροφορούμαι ότι η διοίκηση υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με τους ακτινοφυσικούς να υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρχει πρόθεση της διοίκησης μπορεί να ρυθμιστεί το θέμα της αποζημίωσής τους, ενώ δεν κρύβουν ότι η καταβολή αποζημιώσεων πάνω από το πλαφόν είναι μαχητό καθώς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας...
* * *
Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ ούρων που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 με ακρίβεια συγκρίσιμη - αν όχι καλύτερη - εκείνης του υπάρχοντος τεστ αίματος. Το τεστ ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) παρέχει έτσι μια νέα μη επεμβατική μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο ένας πληθυσμός έχει εκτεθεί στην Covid-19, καθώς επίσης να αξιολογηθεί ο ατομικός κίνδυνος λοίμωξης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Φερνάντα Λούντολφ της Ιατρικής Σχολής του βραζιλιάνικου Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Minas Gerais, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», ανέφεραν ότι «το τεστ μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού που δημιουργούνται από τα εμβόλια». Το τεστ δοκιμάστηκε σε 209 δείγματα από 139 ασθενείς, δύο έως 60 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έγινε με το ομώνυμο τεστ αίματος ELISA. Διαπιστώθηκε ότι το τεστ ούρων ανίχνευσε επιτυχώς αντισώματα σε 187 δείγματα, εμφανίζοντας ευαισθησία (sensitivity) 94% και ειδικότητα (specificity) 100%, έναντι 88% και 100% αντίστοιχα του τεστ αίματος.
* * *
Η έκκληση της Λαρισαίας μαθήτριας μέσω της στήλης που, ενώ πάσχει από καρκίνο, αναγκάζεται να αγωνιά για διαδικαστικές λεπτομέρειες του τρόπου συμμετοχής της στις ενδοσχολικές εξετάσεις δεν άφησε ασυγκίνητη τη Λαρισαία βουλευτή Ε. Λιακούλη η οποία κατέθεσε άμεσα σχετική αναφορά στη Βουλή. Η Ε. Λιακούλη επισημαίνει πως πρόκειται για την «κραυγή αγωνίας» ενός κοριτσιού που, εν μέσω σκληρών θεραπειών, με φρικτές παρενέργειες και σε συνθήκες πανδημίας, έχει το σθένος όχι απλώς να ονειρεύεται το μέλλον, αλλά να το διεκδικεί. Επιπροσθέτως, τονίζει πως είναι σημαντικό η Ελληνική Πολιτεία να στέκεται αρωγός στη μάχη που δίνουν οι εν λόγω μαθητές, που ξεκίνησαν μαθήματα εξ αποστάσεως με καθυστέρηση, και να διασφαλίζει ειδική μέριμνα για τις ανάγκες τους, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως εν μέσω πανδημίας, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό τους. Με την Αναφορά της, λοιπόν, θεωρώντας ότι τα ζητήματα που αναδεικνύει η μαθήτρια είναι εύλογα και η διευθέτησή τους σημαντική, ζητά από την Υπουργό να δρομολογήσει σχετικές ενέργειες και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.
* * *
Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού». Το Π.Μ.Σ. «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση του Διαβητικού Ποδιού» έχει ως αντικείμενο τη διάγνωση και θεραπεία του διαβητικού ποδιού, μιας πολύ ιδιαίτερης νοσολογικής οντότητας που αναπτύσσεται σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Γίνεται εμβάθυνση στους μηχανισμούς ανάπτυξης της νοσολογικής αυτής οντότητας, στη διάγνωση και θεραπεία, ενώ δίνεται έμφαση και στην ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ασθενών καθώς και στην πρόληψη. Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 20 Ιουλίου 2022 (ηλεκτρονικά). Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 25 Ιουλίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα: www.med. uth.gr/msc.diabeticfoot ή να απευθυνθούν στη Γραμματεία: Τηλ.: 2410-685.603 (Δευτέρα - Παρασκευή, 09:00-15:00)

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass