Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Λάρισα

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ 24ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2022 21:00

Το πρώτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια επιβεβαιώθηκε χθες λίγο πριν το μεσημέρι, με τον ασθενή να νοσηλεύεται σε συνθήκες απομόνωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός για τη διαχείριση του περιστατικού.


Πρόκειται επισήμως για το πρώτο κρούσμα του συγκεκριμένου ιού στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που δηλώθηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΔΥ και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα περιστατικά στη χώρα μας όπου η παρουσία του ιού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τους γιατρούς πάντως να δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του ασθενή και την αντιμετώπιση του ιού.
Πρόκειται για 24χρονο αλλοδαπό από περιοχή του νομού Μαγνησίας, ο οποίος με βασικό σύμπτωμα δερματικά εξανθήματα αναζήτησε την προηγούμενη Παρασκευή βοήθεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προερχόμενος από το Νοσοκομείο του Βόλου.
Η γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενή σε συνδυασμό με τα ειδικότερα συμπτώματα σήμαναν συναγερμό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι εφημερεύοντες γιατροί του οποίου χαρακτήρισαν το περιστατικό ύποπτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων κινώντας όλες τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.
Συγκεκριμένα, ο ασθενής οδηγήθηκε στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων όπου απομονώθηκε σε μονόκλινο θάλαμο αρνητικής πίεσης και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ελήφθη δείγμα από την περιοχή των δερματικών βλαβών και αλλοιώσεων και στάλθηκε για εξέταση στο ειδικό εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.
Η απάντηση του ειδικού εργαστηρίου έφθασε χθες λίγο πριν το μεσημέρι επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες ότι πρόκειται για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, το πρώτο επίσημα κρούσμα στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Για τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενημερώθηκαν διαδοχικά τόσο ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής Παθολογίας, Γιώργος Νταλέκος, η ομάδα του οποίου παρακολουθεί τον ασθενή, όσο και ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία δήλωσης κρουσμάτων από τα νοσοκομεία. Οι θεράποντες γιατροί ξεκίνησαν ήδη στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων τη θεραπευτική αγωγή του ασθενή σύμφωνα με τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα και εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εξετάζει την προοπτική διαμόρφωσης ειδικού χώρου στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, όπου συνεχίζεται η νοσηλεία των κρουσμάτων κορονοϊού, για τη νοσηλεία πιθανών άλλων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, ο ΕΟΔΥ επισήμανε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε άτομο και δεν αφορά, ούτε προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
α. Στενή προσωπική επαφή
β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά
γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού).
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.
Σε κάθε περίπτωση τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν κάνουν διακρίσεις στη μετάδοσή τους και για αυτόν τον λόγο τα προληπτικά μέτρα συστήνονται ανεξαιρέτως για όλη την κοινότητα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ