Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2022 21:02

Περιφερειακό τμήμα οπτικών στη Λάρισα

Ιδρύονται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας έξι Περιφερειακά Τμήματα του

Πανελλήνιου Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Ν.Π.Δ.Δ. μεταξύ των οποίων και το Π.Τ. Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα), Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και Ιονίων Νήσων με έδρα τη Λάρισα. Τα Περιφερειακά Τμήματα διά των αρμοδίων οργάνων τους επιλαμβάνονται θεμάτων τοπικού χαρακτήρα. Για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν συνολικά την άσκηση του επαγγέλματος, ενεργούν σε συνεργασία με το Κ.Δ.Σ. και πάντα σύμφωνα με τις αποφάσεις του.
* * *
Παρουσιάστηκε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο πρώτος επιτυχών του διαγωνισμού 6Κ του 2020 με ειδικότητα τραυματιοφορέας. Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται άλλοι έξι τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και εργάτες, που θα καλύψουν μέρος των υφιστάμενων αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος.
* * *
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν το Σάββατο το όριο των 600 εκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οι αριθμοί του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης υπεδείκνυαν πως έχουν καταγραφεί 600.449.934 μολύνσεις από τον ιό μετά την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019. Ως την ίδια ώρα, οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 ανέρχονταν σε 6.485. 233. Οι ΗΠΑ, με 94.184.146 κρούσματα και 1.043.838 θανάτους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, παραμένουν το κράτος που κόσμου που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία. Σε αυτές αναλογεί σχεδόν το 16% τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Είναι η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα χώρα που έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της Covid-19. Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (44.398.696), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (34.662.834). Άλλες χώρες που έχουν καταγράψει πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα είναι ακόμη η Βραζιλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ειδικοί θεωρούν πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως είναι πολύ βαρύτερος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε νωρίτερα φέτος πως ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας, άμεσα ή έμμεσα, είναι μάλλον πλησιέστερα στα 15 εκατομμύρια νεκρούς.
* * *
Η Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διευθυντή τον καθηγητή Αναστάσιο Κορομπίλια και το Τμήμα Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και Παραμορφώσεων της Κλινικής με υπεύθυνο τον Λαρισαίο καθηγητή Ιωάννη Γελαλή, διοργανώνουν στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το τρίτο κατά σειρά διήμερο σεμινάριο για τη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης με τίτλο «3rd Cadaveric Workshop on Thoracolumbar, Lumbar and Spinopelvic Surgery». Το σεμινάριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης, της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τόσο την Ορθοπαιδική όσο και τη Νευροχειρουργική προσέγγιση στην εκπαίδευση της χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και απευθύνεται σε ειδικευόμενους Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής, αλλά και νέους χειρουργούς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στις επιμέρους χειρουργικές τεχνικές και να διδαχθούν από έμπειρους και καταξιωμένους Έλληνες χειρουργούς Σπονδυλικής Στήλης. Στο φετινό επιστημονικό πρόγραμμα δίνεται έμφαση στη διαχείριση των καταγμάτων της Θωρακο-οσφυικής και Οσφυοΐεράς μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, στις τεχνικές σπονδυλοδεσίας και σταθεροποίησης και στη διαχείριση της πιο συχνής παθολογίας όπως εκφυλιστική νόσος, σπονδυλική στένωση και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
* * *
Πρόσφατα εκδόθηκε το σύγγραμμα του κ. Κωνσταντίνου Δεμέτζου, καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας ΕΚΠΑ, ακαδημαϊκού, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, Τάξη Φυσικών Επιστημών και προέδρου της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ). Το βιβλίο έχει τίτλο «Σύγχρονη Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία» και είναι το μοναδικό στην Ελληνική βιβλιογραφία, που αφορά σύγχρονα και καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και την τεχνολογία των νέων εμβολίων.
* * *
Τα σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά στην εύρεση κατοικίας, που αντιμετωπίζουν δημόσιοι λειτουργοί μεταξύ των οποίων και γιατροί όταν καλούνται από την Πολιτεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τουριστικούς προορισμούς ή/και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της επικράτειας, αναδεικνύει η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου με ερώτησή της σε πέντε υπουργούς, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας. Η βουλευτής Πειραιά χαρακτηρίζει ανοιχτή πληγή για τα νησιά την έλλειψη γιατρών και ζητά από την κυβέρνηση την έμπρακτη στήριξη των δημόσιων λειτουργών που ζουν και εργάζονται μακριά από τις εστίες τους, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα παροχής υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των νησιών, αλλά και των παραμεθόριων περιοχών.
* * *
Όσοι άνθρωποι κοιμούνται καλά, κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, δείχνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη. Εννέα στους δέκα δεν κοιμούνται αρκετά, σύμφωνα με τη μελέτη, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επτά στα δέκα από αυτά τα καρδιαγγειακά περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι έκαναν καλό ύπνο. «Η σημασία της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου για την υγεία της καρδιάς είναι κάτι που πρέπει να διδάσκεται νωρίς στη ζωή, όταν καθιερώνονται οι υγιεινές συμπεριφορές. Η ελαχιστοποίηση των νυχτερινών θορύβων και του στρες στη δουλειά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αμπουμπακαρί Ναμπιεμά του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) στο Παρίσι. Η μελέτη αφορούσε 7.200 ανθρώπους 50 έως 75 ετών (μέση ηλικία 62 ετών, το 62% άνδρες) χωρίς καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή. Καθένας βαθμολογήθηκε από το 0 ως το 5 με βάση την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου του. Ως ιδανική κατάσταση 5 (την είχε μόνο το 10% των ανθρώπων) θεωρήθηκαν οι επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τα βράδια, η καθόλου ή πολύ σπάνια αϋπνία, η ανυπαρξία υπνηλίας το επόμενο πρωί και το ξύπνημα νωρίς το πρωί. Σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό (8%) είχαν όσοι έκαναν τον χειρότερο ύπνο και βαθμολογήθηκαν με μηδέν. Η καρδιαγγειακή κατάσταση καθενός ατόμου ελεγχόταν ανά διετία επί συνολικά δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 274 εμφάνισαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό. Διαπιστώθηκε ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειωνόταν κατά 22% για κάθε μία μονάδα που ανέβαινε η βαθμολογία κάποιου αναφορικά με την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου. Έτσι, σε σχέση με όσους είχαν σκορ ύπνου 0 ή 1, εκείνοι με 5 είχαν 75% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Υπολογίστηκε ότι αν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν βαθμολογηθεί με άριστο ύπνο (5), το 72% των νέων περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού θα μπορούσαν να αποφεύγονται κάθε χρόνο. Ο δρ Ναμπιεμά δήλωσε ότι «η μελέτη μας δείχνει τη δυνατότητα του καλού ύπνου να συντηρεί την υγεία της καρδιάς και ότι η βελτίωση του ύπνου συνδέεται με μικρότερους κινδύνους στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Βρήκαμε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν δυσκολίες ύπνου. Δεδομένου ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, χρειάζεται μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για τη σημασία του καλού ύπνου, όσον αφορά την διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass