Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 15 Νοε 2022 15:11
Στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας για το έργο τους στην υποστήριξη του εκτοπισμένου πληθυσμού από την Ουκρανία, που αναζητά ασφάλεια και βοήθεια στις γειτονικές χώρες και στην Ελλάδα, απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβραβεύει έργα που οργανώνονται από άτομα ή οργανισμούς που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που ενισχύει το ευρωπαϊκό πνεύμα, τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις από τις οποίες επελέγησαν 30 νικητές. Στους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας για το έργο τους στην υποστήριξη του εκτοπισμένου πληθυσμού από την Ουκρανία, που αναζητά ασφάλεια και βοήθεια στις γειτονικές χώρες και στην Ελλάδα, απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2022. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβραβεύει έργα που οργανώνονται από άτομα ή οργανισμούς που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που ενισχύει το ευρωπαϊκό πνεύμα, τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις από τις οποίες επελέγησαν 30 νικητές.

Η παιδική κακοποίηση και η έξυπνη συσκευή για διαβητικούς

Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας

με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, επισημαίνεται σε ψήφισμα της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα επιδοθεί στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, στις 19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε παγκόσμια κλίμακα το 25-50% των παιδιών έχει υποστεί σωματική κακοποίηση, ενώ το 20% των κοριτσιών και το 5-10% των αγοριών κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.
Στη χώρα μας:
*7.500 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από κάποια μορφή βίας κάθε χρόνο,
*1 στα 5 παιδιά θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας έως τα 18 έτη,
*1 στους 2 Έλληνες έγινε μάρτυρας κακοποίησης ανηλίκου,
*7 στις 10 κακοποιήσεις γίνονται από γονείς ή συγγενείς,
*Στο 90% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται,
*3-5% των βαριά κακοποιημένων παιδιών πεθαίνουν ή αποκτούν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες,
*Πάνω από 3.000 παιδιά εμπλέκονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση μόνο στην πρωτεύουσα,
*45% των θυμάτων δεν μιλά για τουλάχιστον 5 χρόνια, ενώ εκατοντάδες θύματα δεν αποκαλύπτουν ποτέ την εμπειρία τους.
* * *
Νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 85 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 37 έτη (16-62), εκ των οποίων 24 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία του ΕΟΔΥ, γίνεται αντιληπτό ότι υπήρξε αύξηση κρουσμάτων (κατά τρία επιπλέον) σε σχέση με την τελευταία καταγραφή (11 Οκτωβρίου).
Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2022.
Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022, καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.
* * *
Μία έξυπνη εφαρμογή μέσω της οποίας ένας διαβητικός θα φωτογραφίζει το γεύμα του πριν το καταναλώσει και θα παίρνει πληροφορίες για τις θερμίδες, έτσι ώστε να γνωρίζει πόση ινσουλίνη να χρησιμοποιήσει για να μην ανέβει το επίπεδο του ζαχάρου του, αναπτύσσουν το Τμήμα Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MEDDIET, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία διετία, όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Ο κ. Χαλβατσιώτης μίλησε ακόμα για όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αναφερόμενος στο βιονικό πάγκρεας, τα έξυπνα φάρμακα, αλλά και στις μελέτες που γίνονται με βλαστοκύτταρα, στο μοτίβο που αντιμετωπίζονται τα αιματολογικά νοσήματα.
Οι εξελίξεις στον διαβήτη φαίνεται να είναι ραγδαίες αυτήν τη στιγμή, καθώς οι κλινικές μελέτες που είχαν πάει πίσω διεθνώς, λόγω covid τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται δριμύτερες, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, όπως λέει ο καθηγητής Χαλβατσιώτης, έχουν κατατεθεί 80 καινούργιες κλινικές μελέτες και άλλες 300 υποβάλλονται έως το τέλος του έτους.
* * *
Ξεκινά και επίσημα σήμερα η υποβολή των αιτήσεων από τους/τις ενδιαφερόμενους/-ες για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων για το έτος 2023 της 5ης ΥΠΕ.
Η διάθεση των αποκλειστικών νοσοκόμων στους ασθενείς θα γίνεται:
α) Από τον οικείο ονομαστικό πίνακα, με τη σειρά αναγραφής σε αυτόν και μέχρι εξάντλησης του πίνακα (κυκλική διάθεση-rotation) προκειμένου όλοι οι αναγραφόμενοι να πραγματοποιούν τον ίδιο αριθμό ημερομισθίων.
β) Με ελεύθερη επιλογή, κατόπιν συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης των ασθενών, αποκλειστικής νοσοκόμας από το Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων.
γ) Με επιλογή, κατόπιν συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης του ασθενούς, αποκλειστικής νοσοκόμας από νόμιμα λειτουργούντα Ιδιωτικά Γραφεία Eυρέσεως Εργασίας με βασική προϋπόθεση το συγκεκριμένο πρόσωπο να περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά ή να κάνουν επανεγγραφή στον Ετήσιο Ονομαστικό Πίνακα (προκειμένου να επιλεγούν για ένα νοσοκομείο ή μία ιδιωτική κλινική, μεταξύ τριών επιλογών που μπορούν να δηλώσουν κατά σειρά προτίμησης), θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 02-12-2022, μέσω email: eprotocol@dypethessaly.gr, με ΕΛΤΑ ή ταχυμεταφορείς (courier), στη διεύθυνση:
5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας,  Περιοχή Μεζούρλο, 41110, Λάρισα.
Με την ένδειξη «για εγγραφή στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass