Σε θολό τοπίο η (επανα)λειτουργία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στον ΠΓΝΛ

Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ- ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2022 11:54

Του Δημ. Κατσανάκη
Υπάρχει πολιτική βούληση για την (επανα)λειτουργία της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια των ζευγαριών να τεκνοποιήσουν; Το ερώτημα διατυπώνεται πλέον ανοιχτά από κοινωνικούς φορείς

και πολίτες της πόλης, αλλά και της περιφέρειας, που διαπιστώνουν ότι η πρώτη μονάδα της περιοχής με δημόσιο χαρακτήρα και με πλούσια δράση κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της παραμένει κλειστή, υποχρεώνοντας τους επίδοξους γονείς να στραφούν στην Αθήνα –Θεσσαλονίκη, αλλά και τροφοδοτώντας τις υπάρχουσες δομές του ιδιωτικού τομέα.
Τυπικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει η πολιτική βούληση μετά την τελευταία απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να επαναλειτουργήσει η Μονάδα κινώντας τις διαδικασίες για την πιστοποίησή της, που ξεκίνησαν προ πενταετίας, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκαν. Την ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα μένει να τη δούμε εξαιτίας των συνθηκών, που δυστυχώς δεν διαμορφώνουν κλίμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια.
Μια ερώτηση του προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση», Λαρισαίου βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποδείχθηκε ικανή για να επανέλθει στο προσκήνιο η λειτουργία της κλειστής Μονάδας. Με την ερώτησή του ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» μετέφερε τις δυσκολίες των ζευγαριών της Θεσσαλίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά εξαιτίας της κλειστής, λόγω της πανδημίας, Μονάδας, καλώντας τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να προχωρήσει σε αναγκαίες κινήσεις ώστε να λειτουργήσει η Μονάδα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η ερώτηση, πέραν της διαχείρισής της για την απάντηση του υπουργού, επανέφερε στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της πιστοποίησής της, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότησή της με την έλλειψη άδειας λειτουργίας να αποτελεί και τον πραγματικό λόγο της μη επαναλειτουργίας της, έστω και αν για τυπικούς λόγους έκλεισε τον Μάρτιο 2020 στο πλαίσιο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν στο σύνολο των υγειονομικών δομών εξαιτίας της πανδημίας.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Σύμφωνα με στοιχεία της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο 2002 για να κλείσει τον Μάρτιο 2020 λόγω της πανδημίας, με την επισήμανση ότι «...η έλλειψη άδειας λειτουργίας είναι ο λόγος που δεν επαναλειτούργησε προς το παρόν...».
Με νέο νομοθετικό καθεστώς στα τέλη 2015 - αρχές 2016 προβλεπόταν για το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) αδειοδότηση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) αφού πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές αναφορικά με τη στελέχωση, τις κτηριακές υποδομές, τον τρόπο λειτουργίας και πολλές άλλες.
Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ζητήθηκε η αδειοδότηση τόσο της Μονάδας όσο και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης, με την Εθνική Αρχή να δίνει ακόμα και παράταση για την υποβολή των φακέλων, με την τελευταία να ζητά τον Μάιο 2017 συμπληρωματικά στοιχεία στον υποβληθέντα φάκελο αδειοδότησης.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 2018
Στα τέλη Νοεμβρίου 2018 και μετά από πολλές καθυστερήσει η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δήλωνε έτοιμη να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει πιστοποίηση για την τήρηση συστήματος ποιότητας και ακολούθως τη σχετική άδεια από την Εθνική Αρχή. Είχε προηγηθεί σειρά επεμβάσεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και στον εξοπλισμό της Μονάδας, που είχε υποδείξει ειδική εταιρεία για να καλύπτονται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, συνολικού προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.
Οι επεμβάσεις ολοκληρώθηκαν, με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να παίρνει το «πράσινο φως» για να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου της Μονάδας, η οποία μετά την αδειοδότησή της από την Εθνική Αρχή σχεδίαζε να ζητήσει την ανανέωση της πιστοποίησής της από τον Ευρωπαϊκό φορέα της Ιατρικής της Αναπαραγωγής.
Στο πλαίσιο των επεμβατικών εργασιών στον χώρο των ωοληψιών και του εργαστηρίου έγιναν καθαιρέσεις χωρισμάτων και αποξηλώσεις εργαστηριακών πάγκων, κατασκευή χωρισμάτων, αποκατάσταση των δαπέδων, αντικατάσταση και τοποθέτηση αντιμικροβιακής ταπετσαρίας σε τοίχους, ελαιοχρωματισμοί και προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ενώ σοβαρές επεμβάσεις έγιναν στα ιατρικά αέρια αλλά και στο σύστημα κλιματισμού της Μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την εγκατάσταση κατάλληλων υποδομών (Αντλία Θερμότητας, Κεντρική Κλιματιστική Μονάδα, Νέο δίκτυο αεραγωγών, απόλυτα φίλτρα, διασφάλιση θετικής πίεσης, κ.λπ.) έτσι ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές της νομοθεσίας. Ωστόσο παρά τις διακηρύξεις ούτε η Μονάδα ούτε η Τράπεζα Κρυοσυντήρησης πιστοποιήθηκαν για τις ακολουθούμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα να μην αδειοδοτηθούν από την Εθνική Αρχή, αλλά να συνεχίσουν να (υπο)λειτουργούν μέχρι τον Μάρτιο 2020, οπότε έκλεισαν, όπως και όλες οι Μονάδες της χώρας, εξαιτίας της πανδημίας.
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ.
Υπό την πίεση της κοινοβουλευτικής ερώτησης του Κυριάκου Βελόπουλου η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έφερε το θέμα της αδειοδότησης στην τακτική συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, καλώντας τον διευθυντή της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής καθηγητή Αλέξανδρο Δαπόντε να αναπτύξει τις απόψεις του για την πορεία της αδειοδότησης, τις καθυστερήσεις καθώς και τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και την (επανα)λειτουργία της Μονάδας και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης.
Καλά πληροφορημένες πηγές και με την παρουσία του υπευθύνου της Μονάδας και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης καθηγητή Κων. Νταφόπουλου, ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, που είχε τα πάντα: Από αναφορές σε σοβαρές καταγγελίες και Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, που έκλεισαν οριστικά και αμετάκλητα αφού δεν στοιχειοθετήθηκαν αδικήματα, μέχρι και άρνηση …συνύπαρξης μεταξύ μελών Δ.Ε.Π., που συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία των δομών της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Επιπρόσθετα, έντονο προβληματισμό στον χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προκαλεί και το γεγονός ότι ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης καθηγητής Κων. Νταφόπουλος στο 1ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Καρκίνος, υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» που ξεκινά αύριο στην Αθήνα εμφανίζεται ως ομιλητής με δύο θέματα, χρησιμοποιώντας εκτός των άλλων όχι την ιδιότητα του υπεύθυνου της ΜΙΥΑ και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά του εκπροσώπου άλλης ανταγωνιστικής προς της ΜΙΥΑ, της οποίας είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τη λειτουργία της, Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στη Λάρισα.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Την ίδια ώρα η Εθνική Αρχή με έγγραφό της στα μέσα του προηγούμενου μήνα προς τη ΜΙΥΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κλείνει οριστικά το θέμα των καταγγελιών, τονίζοντας ότι δεν στοιχειοθετείται κανένα αδίκημα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι εκκρεμούν ελλείψεις στον φάκελο αδειοδότησης της Μονάδας και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης, οι οποίες οφείλουν άμεσα να συμπληρωθούν.
Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Νικόλαος Βραχνής μάλιστα υπογραμμίζει ότι η Μονάδα και η Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, καθώς και οι επιστημονικοί υπεύθυνοί τους, δηλαδή ο καθηγητής Κων. Νταφόπουλος, οφείλουν άμεσα εντός τριμήνου, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτήματος χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της Μονάδας και της Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι η μοναδική χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κεντρική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή και πραγματοποιεί περί τους 400 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, 100 κύκλους σπερματέγχυσης και περί τις 100 καταψύξεις γαμετών και εμβρύων ετησίως. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες Μονάδες, που λειτουργεί στον δημόσιο τομέα και σε Πανεπιστημιακή Κλινική, προσφέροντας επιτυχώς και ανελλιπώς τις υπηρεσία της (μέχρι το 2020), εξυπηρετώντας πολίτες πέραν των ορίων της 5ης Υ.ΠΕ. τόσο από την ηπειρωτική, όσο και από τη νησιωτική Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass