Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2022 16:00

Το ΓΝΛ, τα φάρμακα και η υγεία των Ελλήνων

Και νέα απώλεια για το επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς

παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής και βασικό στέλεχος της ΕΙΝΚΥΛ Θανάσης Αθανασιάδης. Καθήκοντα στη διεύθυνση ασκεί η επιμελήτρια της Κλινικής και στενή συνεργάτιδα του συνταξιοδοτηθέντος διευθυντή, Γεωργία Λαμπροδήμου.
* * *
«Πράσινο φως» για την προμήθεια δέκα μηχανημάτων δημιουργίας αρνητικής πίεσης στους θαλάμους της Μονάδας Λοιμώξεων (Covid-19) έδωσε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η προμήθεια των μηχανημάτων, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 80.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία. Η προμήθεια νέων μηχανημάτων κρίθηκε αναγκαία μετά την εισήγηση του διευθυντή της Τεχνικής και Ξενοδοχειακής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία επισημαίνεται -τόσο από την πλευρά του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου όσο και από τον διευθυντή της Τ.Υ. του Νοσοκομείου- ότι η επισκευή - ανακατασκευή των υπαρχόντων μηχανημάτων είναι ασύμφορη τεχνοοικονομικά και ιδιαίτερα χρονοβόρα.
* * *
Σε τροχιά αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος που αφορά στη λειτουργία των ανελκυστήρων βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς μετά από διαγωνιστική διαδικασία άλλαξε η εταιρεία, που αναλαμβάνει τη συντήρηση των ανελκυστήρων - η προηγούμενη εταιρεία μετά τα γνωστά προβλήματα δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τους διαγωνισμούς, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου, που, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα εξελιχθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις, με τη διοίκηση να καταβάλει προσπάθειες να δοθεί προτεραιότητα στην αντικατάσταση των τριών ανελκυστήρων στη νέα πτέρυγα, που δεν λειτουργούν επιβαρύνοντας με τεράστια φορτία τη λειτουργία των υπαρχόντων, με αποτέλεσμα τις συχνές διακοπές και την προβληματική λειτουργία τους.
* * *
Την ίδια ώρα στο Γενικό Νοσοκομείο προετοιμάζονται και για την κατεδάφιση των αποθηκών και του φαρμακείου μόλις εγκατασταθεί εργολάβος για τη συνδετήρια πτέρυγα. Ήδη αναζητείται νέος χώρος για την μεταφορά της αποθήκης εκτός του νοσοκομείου, όπου θα μεταφερθεί αρχικά το αρχείο, προκειμένου να διαμορφωθούν οι χώροι στο υπόγειο του κτιρίου των διοικητικών υπηρεσιών και να οργανωθεί. Ακολούθως, θα μεταφερθούν τα υλικά, μεταφορά που θα συνδυαστεί με το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση του υλικού, τόσο σε επίπεδο αποθήκης όσο και σε επίπεδο κλινικών. Σημαντικό βήμα η κεντρική διαχείριση του υλικού, αλλά η πραγματική πρόκληση για κάθε διοίκηση είναι η αντίστοιχη διαχείριση του φαρμάκου ανά κλινική με χρεώσεις ανά ασθενή, που θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει τόσο για το συνολικό σύστημα υγείας όσο και για τα δημόσια νοσοκομεία τεράστια.
* * *
Άμεση διάθεση στην αγορά των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις και έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τις φαρμακαποθήκες στην προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τους ασθενείς. Σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακαποθήκες εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται θα βρεθούν αντιμέτωπες και με ανάκληση της άδειάς τους. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ΕΟΦ αύξησε κατά 227 σκευάσματα τον αριθμό των φαρμάκων για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή ή αποθεματοποίηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια στην εσωτερική αγορά και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Εάν διαπιστωθεί παραβίαση της σχετικής απόφασης, είτε με εξαγωγή είτε με αποθεματοποίηση, το πρόστιμα από τη νομοθεσία κυμαίνεται από 100 χιλιάδες ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ, πέραν των ποινικών κυρώσεων.
* * *
Κορυφαία ευρωπαϊκή θέση κατέχουν οι Έλληνες στο πόσο υγιείς αισθάνονται. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, τέσσερις στους πέντε δηλώνουν πως έχουν καλή ή πολύ καλή υγεία, με τους Ιρλανδούς να είναι οριακά υψηλότερα. Τα στοιχεία αποτυπώνουν δεδομένα του 2021 και αφορούν άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Στο σύνολο των ευρωπαϊκών λαών, το 69% δηλώνει πως έχει καλή ή πολύ καλή υγεία, με τις θετικές απόψεις να είναι υψηλότερες στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες (72%, έναντι 67%). Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά των πολιτών που αντιλαμβάνονται την υγεία τους ως καλή ή πολύ καλή καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (81%), στην Ελλάδα (78%), στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο (από 77%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Λιθουανία (48%), η Λετονία και η Πορτογαλία (από 50%).
* * *
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή εναρκτήρια ομιλία της αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, με θέμα «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας» που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο «Διβάνη» στην Αθήνα. Η κ. Γκάγκα στην ομιλία της θα αναφερθεί στις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για το Σύστημα Υγείας του μέλλοντος.
* * *
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό Συνέδριο, το 11th Clinical Research Conference, #crco22, με τίτλο «Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει την Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον τομέα των κλινικών μελετών. Ραγδαίες προβλέπονται οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον στον τομέα των κλινικών μελετών σε διεθνές επίπεδο. Ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, η ολοένα αυξανόμενη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι αποκεντρωμένες κλινικές δοκιμές (Decentralized Clinical Trials) φαίνεται ότι θα είναι οι οδηγοί των εξελίξεων. Στο Συνέδριο θα παρευρεθεί και ο κ. Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, για έναν θεσμικό χαιρετισμό. Επίσης, στο πλαίσιο του 11th Clinical Research Conference, θα πραγματοποιηθεί Κλειστή Συνάντηση Εργασίας με τη συμμετοχή του κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, διοικητών και στελεχών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) απ’ όλη τη χώρα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass