Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2022 13:09
Η λειτουργία του Κέντρου του ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και ως εκ τούτου αντικείμενο συζήτησης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Για μια ακόμα φορά τέθηκε στη συνάντηση του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη με τον αν. καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκο Χριστοδούλου με τη λύση της μεταφοράς στον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία για τα πειράματα με τα ζώα να προκρίνεται όπως και στο παρελθόν. Και προκρίνεται καθώς υπάρχει σκέψη για ανάπτυξη αντίστοιχου χώρου στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής. Η λειτουργία του Κέντρου του ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και ως εκ τούτου αντικείμενο συζήτησης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Για μια ακόμα φορά τέθηκε στη συνάντηση του διοικητή Δημήτρη Κατσικονούρη με τον αν. καθηγητή Ψυχιατρικής Νίκο Χριστοδούλου με τη λύση της μεταφοράς στον χώρο όπου στεγάζονται τα χειρουργεία για τα πειράματα με τα ζώα να προκρίνεται όπως και στο παρελθόν. Και προκρίνεται καθώς υπάρχει σκέψη για ανάπτυξη αντίστοιχου χώρου στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής.

Οι συγχωνεύσεις και οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας

Επανέρχεται εκ νέου στην πολιτική επικαιρότητα, παρότι μύρισε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, εκλογές και συνεπώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, το θέμα των συγχωνεύσεων νοσοκομείων μέσα στο 2023, με βάση τουλάχιστον τον νέο χάρτη υγείας που έχει καταρτίσει. Ένα

σχέδιο που υπήρχε εδώ και καιρό στο συρτάρι, αλλά φαίνεται πως κρίνεται απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος χάρτης υγείας προβλέπει αλλαγές σε νοσοκομειακούς σχηματισμούς σε όλη τη χώρα με τα κριτήρια «να δίνουν και να παίρνουν», προκαλώντας ήδη του πρώτους προβληματισμούς. Από τα βασικά κριτήρια συγχωνεύσεων κυκλοφορεί ότι θα είναι η απόσταση μεταξύ νοσοκομείων, καθώς υπάρχουν περιοχές που διαθέτουν 2 και 3 νοσοκομεία σε πολύ κοντινή απόσταση. Στις περιπτώσεις αυτές, λένε οι πληροφορίες, το προσωπικό θα μετακινηθεί στο κεντρικό νοσοκομείο και τα υπόλοιπα θα αλλάξουν χρήση και θα γίνουν είτε μονάδες αποκατάστασης, είτε εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένα νοσήματα είτε κέντρα επείγουσας ιατρικής.
Οι ίδιες πληροφορίες αποκλείουν την προοπτική των λουκέτων, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν και κάποιες φήμες για …λειτουργική διασύνδεση. Όρος που ηχεί κάπως στα αυτιά μερίδας των υγειονομικών παραγόντων της Λάρισας, η οποία έχει την εμπειρία μιας περιόδου, που Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομείο λειτουργούσαν ως διασυνδεόμενα κάτω από ενιαία διοίκηση. Με τους τοπικούς παράγοντες να δίνουν αγώνα να καταστούν αυτόνομα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου…
* * *
Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, αλλά και σημαντική μείωση στις αναμονές θα επιφέρει στους ασθενείς με καρκίνο το Πρόγραμμα «Οίκοθεν», που αφορά ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι και αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά Φεβρουάριο ή Μάρτιο, από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Το Πρόγραμμα «Οίκοθεν» θα γίνει μέσα από τρία στάδια. Η επέκταση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο με το «Οίκοθεν» 3 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025 με σημεία αναφοράς τα ογκολογικά νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», «Μεταξά» και «Άγιοι Ανάργυροι» στην Αττική, «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη και όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, καθώς και Νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ογκολογικές κλινικές, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το «Οίκοθεν»».
Οι θεραπείες που θα γίνονται στο σπίτι θα είναι ανοσοθεραπείες και βιολογικοί παράγοντες και όχι χημειοθεραπείες, που έχουν ιδιαίτερες παρενέργειες και γίνονται αποκλειστικά στο νοσοκομείο.
* * *
Ορατός ο κίνδυνος απένταξης των κινητών μονάδων ψυχιατρικής υγείας στη Λάρισα από το ΕΣΠΑ, παρά τις δεσμεύσεις της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, κας Ζωής Ράπτη, σε δύο επισκέψεις της στη Λάρισα.
Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και επισκεπτριών υγείας διεξήχθη με επιτυχία, υπάρχουν επιτυχόντες-προσληπτέοι, πλην όμως δεν προσλήφθηκαν ποτέ. Και δεν προσλήφθηκαν, καθώς μοναδική εκκρεμότητα είναι η εξεύρεση ενός ψυχίατρου και ενός παιδοψυχίατρου, που δεν βρέθηκαν αφού δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να παγώσουν και οι υπόλοιπες προσλήψεις και η λειτουργία των κινητών μονάδων να βρίσκεται στον αέρα και το έργο να απενταχθεί αν δεν βρεθούν οι δύο ψυχίατροι, αφού ψυχιατρικές μονάδες χωρίς ψυχίατρους είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.
Έτσι, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Γρηγόρης Βλαχάκης πρέπει να τρέξει προκειμένου να αποφύγει την απένταξη του έργου -πληροφορίες τον φέρουν να επαναπροκηρύσσει τις δύο θέσεις ζητώντας τη συνδρομή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνου Γιαννακόπουλου.
* * *
Από χθες ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και ενήλικες με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιακά νοσήματα, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά-νευρομυικά νοσήματα, σύνδρομο Down.
Επίσης, συστήνεται σε έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40 Kg/m2), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Το εμβόλιο έναντι της γρίπης πρέπει να κάνουν κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.ά.
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Αστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Για τη διαδικασία πάντως, οι φαρμακοποιοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας που ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε να γίνει η ανάρτηση της εφαρμογής αφού προηγουμένως αποσταλούν οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
* * *
Για μια ακόμα θητεία θα βρίσκεται στο τιμόνι του Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας «Ο Άγιος Αχίλλειος» ο Κώστας Μπυριτζάς μετά τις τελευταίες εκλογές. Αντιπρόεδρος στη νέα διοίκηση είναι ο Ιωάννης Παπακώστας, γραμματέας η Μαρία Γεωργακούλη, ταμίας ο Σπύρος Λέζας και μέλος η Διονυσία Κουμαριώτη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass