Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2023 15:16
Εορταστική παρέμβαση διά χειρός Γιώργου Σαρρή στους διαδρόμους της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Με τα πινέλα του ο ζωγράφος έδωσε χρώμα στους χώρους, δίνοντας μερικές εικόνες χαράς στους ασθενείς... Εορταστική παρέμβαση διά χειρός Γιώργου Σαρρή στους διαδρόμους της Ρευματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Με τα πινέλα του ο ζωγράφος έδωσε χρώμα στους χώρους, δίνοντας μερικές εικόνες χαράς στους ασθενείς...

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί  και ο απολογισμός ΠΓΝΛ

Επέστρεψαν χθες στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά από 16 μήνες σε

αναστολή εργασίας κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε η ΠΟΕΔΗΝ. «Εάν δεν υπήρχαν οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σήμερα θα μιλάγαμε για τις απολύσεις των ανεμβολίαστων, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας και όχι για την επιστροφή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Η επιστροφή περί των 2.000 υγειονομικών στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ (οι υπόλοιποι 5.000 δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης) είναι μία βαθιά ανάσα για το σύστημα, σημειώνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει και λύνεται μόνο με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Προσθέτει, επίσης, ότι η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών «δεν εμπεριέχει υγειονομικό ρίσκο καθ’ ότι δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία, χαλάρωσαν τα πρωτόκολλα στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα εμείς οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας, προστατεύοντας τους ασθενείς και τους εαυτούς μας». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, απομένει η ρύθμιση της καταβολής των μισθών από 14/4/2022 έως 31/12/2022, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
* * *
Τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2021 ενέκρινε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σύμφωνα με την απόφαση, ο απολογισμός περιέχει:
* Σε ό,τι αφορά τα Έσοδα: Τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 118.471.802,16 ευρώ.
Το τελικό ύψος του προϋπολογισμού 152.310.838,38 ευρώ. Τα πραγματοποιηθέντα έσοδα 70.409.794,45 ευρώ. Στο τελικό σύνολο των πραγματοποιηθέντων εσόδων συμπεριλαμβάνεται ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης 2020, ποσού 19.770.404,19 ευρώ.
* Σε ό,τι αφορά τα Έξοδα: Τα αρχικώς προϋπολογισθέντα 102.711.126,62 ευρώ.
Το τελικό ύψος του προϋπολογισμού 127.029.746,30 ευρώ. Τα πραγματοποιηθέντα έξοδα 78.247.475,60 ευρώ. (Στο τελικό σύνολο των πραγματοποιηθέντων εξόδων συμπεριλαμβάνεται το ταμειακό υπόλοιπο της νέας χρήσης 2021, ποσού 11.932.723,04 ευρώ. Έτσι, η διαφορά εσόδων και εξόδων αποτελεί και το ταμειακό υπόλοιπο της χρήσης του 2021, δηλαδή 11.932.723,04 ευρώ).
* * *
Ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εμμανουήλ Σαλούστρος, τοποθετήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέλος στην Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες. Έργο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας είναι η συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών, με στόχο τη σύνταξη εισήγησης για την ανάπτυξη και την περιοδική επικαιροποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες.
* * *
Καθορίστηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας η αποζημίωση ανά συνεδρίαση του προέδρου και των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση. η αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση του προέδρου και των μελών των προβλεπόμενων από το άρθρο 63 του Ν. 3601/1928 Πειθαρχικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ μεικτά για τον πρόεδρο και 60 ευρώ μεικτά για έκαστο των μελών. Υπεύθυνος για την καταβολή της αποζημιώσεως ορίζεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, στον οποίο ανήκει ο πειθαρχικά διωκόμενος φαρμακοποιός, η υπόθεση του οποίου εκδικάζεται ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή, να δημοσιευθεί την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η ισχύς της άρχεται ένα έτος πριν από την ημερομηνία δημοσίευσής της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του Ν. 849/1978 (Α’ 57).
* * *
Υπογράφτηκε η απόφαση με την οποία καθιερώνεται η υπερωριακή, νυχτερινή και η αμοιβή των εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανά Υγειονομική Περιφέρεια, και του Ε.Κ.Α.Β. για το έτος 2023. Για τις υπερωρίες μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου Νοσοκομείων Ε.Σ.Υ. έτους 2023 στην 5η ΥΠΕ κατανέμεται δαπάνη 6,04 εκατ. ευρώ για αποζημίωση 6.300 υπαλλήλων. ενώ για αμοιβή υπερωριακής, νυχτερινής και εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην 5η ΥΠΕ κατανέμεται πίστωση 750 χιλιάδων ευρώ για αποζημίωση 785 υπαλλήλων. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις υπερωριακής, νυχτερινής και εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) πανελλαδικά (Κεντρική Υπηρεσία – παραρτήματα) για το έτος 2023 κατανέμεται πίστωση 13,8 εκατ. ευρώ για αποζημίωση 4.388 υπαλλήλων.
* * *
Αναφορικά με τον θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. «Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων, όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης» σημειώνεται. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. «Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός». Τονίζει ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς. Η ΠΕΦ δεσμεύεται ότι παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσει τη λειτουργία των μονάδων της σε 24ωρη βάση, προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών. Καλεί για ακόμα μια φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνει ότι μέσω του επενδυτικού της προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες.

 
 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass