Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2023 14:30
Ένας κάτοικος του Soweto περπατά μπροστά από ένα ενημερωτικό έργο τέχνης γκράφιτι που εκπαιδεύει τους ντόπιους κατοίκους του Soweto για τους κινδύνους του κορονοϊού, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν έχει εξετάσει κανέναν περιορισμό μετά τη νέα υποπαραλλαγή Omicron, το οποίο εξαπλώνεται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εντοπιστεί και στη Νότια Αφρική, αλλά οι επιστήμονες στη χώρα λένε ότι δεν φοβούνται ένα νέο «μεγάλο κύμα» μολύνσεων. Ένας κάτοικος του Soweto περπατά μπροστά από ένα ενημερωτικό έργο τέχνης γκράφιτι που εκπαιδεύει τους ντόπιους κατοίκους του Soweto για τους κινδύνους του κορονοϊού, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν έχει εξετάσει κανέναν περιορισμό μετά τη νέα υποπαραλλαγή Omicron, το οποίο εξαπλώνεται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εντοπιστεί και στη Νότια Αφρική, αλλά οι επιστήμονες στη χώρα λένε ότι δεν φοβούνται ένα νέο «μεγάλο κύμα» μολύνσεων.

Η ειδικότητα, το σεμινάριο και οι μονάδες ψυχικής υγείας

Έφυγε και δυστυχώς δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί τα ευχάριστα νέα.

Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο, αγαπητός στην Ιατρική Κοινότητα, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γιώργος Παρούτογλου, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έκανε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης της Κλινικής για την παροχή ειδικότητας. Αίτημα που διεκδικούσε με το γνωστό του πάθος μέχρι τέλους ο εκλιπών, από την εποχή της μεταφοράς της Κλινικής από το Πανεπιστημιακό στο Γενικό Νοσοκομείο, με στόχο να προσελκύσει η Κλινική ειδικευόμενους και να προσφέρει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στους Λαρισαίους ασθενείς. Αν και είναι ακόμη νωρίς, άρχισαν στο Γενικό Νοσοκομείο οι πρώτες σκέψεις για να τιμήσουν έναν γιατρό που ξεχώρισε για την επιστημονική του αρτιότητα, την αγωνιστικότητα και το ήθος του.
* * *
Πρόσθετες οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, για τα οποία ισχύει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, δίνει με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά. Χειρόγραφη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις: Α) Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Β) Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Γ) Μεταναστών που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.
* * *
Σε θεσμό που προάγει την επιστημονική γνώση έχει καταστεί το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο υπό τον τίτλο: «Ανάπτυξη κλινικών περιπτώσεων θρόμβωσης και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων», που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θρόμβωση και Αντιθρομβωτική Αγωγή» του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αποστολή του ΠΜΣ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, κ. Μιλτιάδη Ματσάγκα, είναι να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στον προληπτικό έλεγχο, τη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης, αλλά και στην ενδελεχή γνώση των διάφορων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, στη χρήση τους και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών τους. To Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 (16:00 - 20:00) και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 (09:00 - 18:00), στο ξενοδοχείο Divani Palace στη Λάρισα. Η θρόμβωση σε όλες της τις μορφές, αρτηριακή και φλεβική, αποτελεί ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Επιπλέον, εμπλέκεται σε πλήθος άλλων παθήσεων και απασχολεί πολλές ιατρικές ειδικότητες στην καθ’ ημέρα πράξη. Κατά τη διάρκεια του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου θα γίνει αναφορά σε ποικίλες καταστάσεις που προκαλούν θρόμβωση, καθώς και στον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισής τους. Διακεκριμένοι ομιλητές έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν στο επιστημονικό πρόγραμμα, ενώ το Σεμινάριο συγκεντρώνει και φέτος το ενδιαφέρον όλων των επαγγελματιών υγείας.
* * *
Ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη λειτουργία των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά τις αποφάσεις του διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη για τις προσλήψεις των δύο ψυχολόγων, των δύο επισκεπτών Υγείας και των δύο κοινωνικών λειτουργών που είχαν επιτύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι έξι επαγγελματίες προσλαμβάνονται με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για τη στήριξη των δύο Κινητών Μονάδων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο έργο θα χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας (Δημοκρατίας 119 στη Λάρισα), ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
* * *
Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια απόφαση του υφυπουργού Εθνικης Άμυνας με την οποία χορηγείται δικαίωμα υγειονομικής εξέτασης και νοσηλείας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) στα μέλη των οικογενειών των μαθητών παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) ως εξής: α. Στα μέλη οικογενειών των μαθητών παραγωγικών σχολών του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) στα Σ.Ν. του Στρατού Ξηράς, β. Στα μέλη οικογενειών των μαθητών παραγωγικών σχολών του Π.Ν. στα Σ.Ν. του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), γ. Στα μέλη οικογενειών των μαθητών παραγωγικών σχολών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). Ως μέλη οικογένειας για τους δικαιούχους λογίζονται οι γονείς και τα ανήλικα αδέλφια των μαθητών παραγωγικών σχολών των ΕΔ. Επίσης, δικαίωμα υγειονομικής εξέτασης και νοσηλείας στο 251 ΓΝΑ χορηγείται στους συνταξιούχους που εργάστηκαν στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και στα μέλη των οικογενειών τους. Για την παροχή νοσηλείας εφαρμόζονται οι διατάξεις σχετικά με την προτεραιότητα των δικαιούχων περίθαλψης στα ΣΝ των Ε.Δ. Η δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης βαρύνει τους ασφαλιστικούς φορείς των δικαιούχων, εφόσον η δαπάνη δικαιολογείται από τους οικείους φορείς, τους ίδιους τους δικαιούχους, εφόσον η δαπάνη δεν δικαιολογείται από τους ασφαλιστικούς φορείς, και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύμφωνα με το οικείο θεσμικό πλαίσιο, εφόσον οι δικαιούχοι είναι ανασφάλιστοι.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass