Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 15:28
Μετά από καθυστερήσεις, αγωνίες και κινδύνους για απένταξη των δύο κινητών μονάδων ψυχικής υγείας από το ΕΣΠΑ βρέθηκε η λύση μέσα στις γιορτές και το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αφού εξασφαλίστηκε η συναίνεση των ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου για να απασχοληθούν παράλληλα και στις κινητές μονάδες, υπογράφτηκαν και οι συμβάσεις με τους επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι τρεις πρώτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι 31 Οκτωβρίου υπογράφηκαν από τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη, παρουσία της διευθύντριας Παιδοψυχιατρικής - επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας Χριστίνας Βακάλη, και αφορούν στην πρόσληψη τριών ατόμων για τη λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας ανηλίκων. Μετά από καθυστερήσεις, αγωνίες και κινδύνους για απένταξη των δύο κινητών μονάδων ψυχικής υγείας από το ΕΣΠΑ βρέθηκε η λύση μέσα στις γιορτές και το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αφού εξασφαλίστηκε η συναίνεση των ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου για να απασχοληθούν παράλληλα και στις κινητές μονάδες, υπογράφτηκαν και οι συμβάσεις με τους επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, που είχαν πετύχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι τρεις πρώτες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι 31 Οκτωβρίου υπογράφηκαν από τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη, παρουσία της διευθύντριας Παιδοψυχιατρικής - επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας Χριστίνας Βακάλη, και αφορούν στην πρόσληψη τριών ατόμων για τη λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας ανηλίκων.

Ανανέωση θητειών, υπογραφές συμβάσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της ανανέωσης της θητείας των διοικητών

των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γιώργος Αποστολίνας υπήρξε από τους πρώτους που εξασφάλισε την ανανέωση της θητείας του, για να ακολουθήσει στη Θεσσαλία ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Κώστας Γρηγορίου.
Στην αναμονή βρίσκονται τόσο ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης όσο και ο Λαρισαίος διοικητής του Νοσοκομείου στον Βόλο Γιάννης Ντόκος, αν και χθεσινοβραδινές πληροφορίες θέλουν τις σχετικές αποφάσεις να έχουν υπογραφεί και να απομένει η σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ. Με αυτήν την εκκρεμότητα, χρέη διοικητή ασκεί το τελευταίο δεκαήμερο ο Γ. Αποστολίνας, αφού τυπικά η θητεία του διοικητή έληξε στις 13 Ιανουαρίου.
* * *  
Για τον διοικητή του Πανεπιστημιακού πάντως έκλεισε και το κεφάλαιο του πολιτικού στίβου, καθώς τις προηγούμενες ημέρες έδωσε αρνητική απάντηση στην πρόταση καθόδου στις εκλογές και στο ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας, μετά την απώλεια μίας έδρας από την εκλογική περιφέρεια.
Δεν θα συμμετάσχει ως φαίνεται στις εκλογές και ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Σταύρος Παπαγεωργίου λόγω ασυμβίβαστου, παρά τις εκτιμήσεις περί αυξημένων πιθανοτήτων εκλογής του στη γειτονική εκλογική περιφέρεια της Καρδίτσας.
Με τις απαντήσεις των δύο έκλεισε το κεφάλαιο της «αξιοποίησης» των στελεχών του χώρου της υγείας στην κεντρική πολιτική σκηνή - στην αρχή της τετραετίας υπήρχαν αρκετοί μνηστήρες για μια θέση σε ψηφοδέλτιο...
* * *  
Κατάλληλα εκπαιδευτικά κέντρα για τη χορήγηση πλήρους χρόνου άσκησης δύο ετών σε ειδικευμένους ιατρούς για την εξειδίκευση της Επεμβατικής Ακτινολογίας κρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» και το Εργαστήριο Ακτινολογίας - Νευροακτινολογίας του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Είχε προηγηθεί η λήψη της σχετικής απόφασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
* * *
Ανησυχούν οι παιδίατροι της χώρας για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 μεταξύ των παιδιών, καθώς και για τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον παιδιατρικό εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, οι οποίες δεν ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό των παιδιών.
Αν και τα παιδιά στην πλειονότητά τους εμφανίζουν ήπια νόσο, υπάρχει ακόμα ισχυρή πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν και άλλες σοβαρές επιπλοκές της νόσου, όπως το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C (περισσότερα από 130 παιδιά στη χώρα μας) και το Long-COVID, σημειώνει η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας και υπενθυμίζει το κάλεσμα της Διεθνούς Ένωσης Επιδημιολόγων για καθολικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού.
Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι σε ατομικό επίπεδο ο εμβολιασμός εναντίον του SARS-CoV-2 ωφελεί τα παιδιά, γιατί:
* Τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από την Covid-19.
* Εάν μολυνθούν, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή πολύ σπανιότερα να πεθάνουν ή να αναπτύξουν MIS-C.
* O εμβολιασμός προσφέρει προστασία από επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19 και μπορεί να μειώσει τις δυσανάλογες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που έχουν ήδη επιφέρει τα παρατεταμένα μέτρα ελέγχου.
* Ακόμη και τα παιδιά που έχουν νοσήσει έχουν όφελος, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η υβριδική ανοσία (νόσος και εμβολιασμός) υπερέχει της ανοσίας που προσφέρει μεμονωμένα η νόσος ή το εμβόλιο.
Από άποψη δημόσιας υγείας, όσο περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται τόσο λιγότερο θα κυκλοφορεί ο ιός και επομένως τόσο καλύτερα θα ελέγχεται η νόσος δηλώνει η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ελλάδας.

Gallery άρθρου