Πως τα χαρακτικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2023 13:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιαν 2023 13:50

Η τέχνη εν γένει, και κατ’ επέκταση πάσης φύσεως χαρακτικά, μπορούν να έχουν καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Καθώς τα παιδιά «μπαίνουν» μέσα στις ζωγραφιές τους ανακατεύοντας τα χρώματα με τα χέρια ή δημιουργώντας κολάζ από σκισμένα κομμάτια, είναι αξιοσημείωτο το πώς απορροφώνται από τη δραστηριότητά τους. Τα παιδιά ενθουσιάζονται να ανακαλύπτουν και να εκμεταλλεύονται υλικά σχετικά με την τέχνη. Αυτές τα καλλιτεχνικά βιώματα βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες στη ζωή τους.

Μάλιστα βρίθουν τα ευρήματα των ερευνών, που υποστηρίζουν, ότι η ενασχόληση με την τέχνη από τα πρώτα κιόλας στάδια της ανάπτυξης ενός παιδιού, έχει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή τους. Τα εικαστικά συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα τα ανοιχτού τύπου παιχνίδια, που δεν έχουν αυστηρούς κανόνες και σωστό/ λάθος, ενισχύουν τις γνωστικές, τις πολυαισθητηριακές και κοινωνιο-συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού. Καθώς η ανάπτυξη του παιδιού συνεχίζεται και ξεκινά το σχολείο, η τέχνη εξακολουθεί να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πολλαπλές προσλαμβάνουσες. Σαν αποτέλεσμα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος, η ευτο-εκτίμηση, η δημιουργικότητα και η καλλιτεχνική τους επιδεξιότητα. Ας δούμε ακολούθως ένα ένα τα οφέλη της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών.

  1. 1.       Οι μεταξοτυπίες προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ένα χαρακτηριστικό που έχει ο συγκεκριμένος τρόπος δημιουργίας έργων, οι μεταξοτυπίες, είναι τα ζωηρά χρώματα. Τα ζωηρά χρώματα τείνουν να τραβούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Πέραν του ότι υπάρχουν και μαθήματα για μικρά παιδιά, που μπορούν αν θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργία των δικών τους έργων, έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα. Χάρη στις μεταξοτυπίες, τα έργα τέχνης μπορούν να βγουν σε πολλά αντίτυπα. Αυτό σημαίνει, ότι είναι προσβάσιμα από πολύ κόσμο. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών, ακόμη και η παρατήρηση ενός έργου τέχνης αρκεί για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο.

  1. 2.       Η τέχνη ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα

Με λίγα λόγια μπορεί να ορίσει κανείς τη δημιουργικότητα ως την εντύπωση που αποκομίζει κανείς, δοκιμάζοντας νέα πράγματα και πειραματιζόμενος με την εναλλαγή υλικών. Ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσει κανείς τη δημιουργικότητα σε ένα παιδί, είναι να του παράσχει διάφορα υλικά και να το αφήσει να αυτοσχεδιάσει. Εκείνη τη στιγμή ο ρόλος του γονέα/ επιτηρητή είναι να παρατηρεί το παιδί, να του επιτρέπει να αποφασίσει πότε το έργο ολοκληρώθηκε. Κάντε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις στο παιδί, όπως «Τι πιστεύεις, ότι μπορείς να κάνεις με αυτόν τον πηλό;». Βοηθούν το παιδί να αναλογιστεί ποιες είναι οι πιθανές δημιουργίες.

  1. 3.       Μεταξοτυπίες Φασιανού: Μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για παιδιά

Οι μεταξοτυπίες Φασιανού αποτελούν ένα εξαιρετικό πρότυπο τέχνης για παιδιά. Αφενός όπως προλογίσαμε, η παρακολούθηση και μόνο μπορεί να τα έμπνευση. Στο δε πλαίσιο της διδακτικής διαδικασίας μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και να δείτε τι τους αποπνέει ένα έργο. Όπως είπαμε δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε και την γνωστικές τους δεξιότητες.

  1. 4.       Ενισχύουν τις γνωστικές δεξιότητες

Καθώς τα παιδιά κάνουν σχέδια, ζωγραφίζουν και δημιουργούν τα δικά τους κολάζ μαθαίνουν τον κόσμο (χρώματα, σχήματα και μεγέθη των αντικειμένων). Όταν χρησιμοποιούν μπογιές, κόλλες και μαρκαδόρους, τα παιδιά σχεδιάζουν, πειραματίζονται και λύνουν προβλήματα. Καθώς αναμειγνύουν τις μπογιές μαθαίνουν για τη σχέση αιτίας και αιτιατού. Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις. Την ίδια στιγμή μαθαίνουν από την εμπειρίας τους και από τις επιλογές που κάνουν προκειμένου για τη δημιουργία ενός έργου.

  1. 5.       Η τέχνη ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες

Καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν το ψαλίδια για να κόψουν, τα δάχτυλα για να ζωγραφίσουν ή πλέκοντας νήματα με τα δάχτυλα βελτιώνουν τον έλεγχο της λεγόμενης λεπτής κινητικότητας. Παράλληλα με τη ζωγραφική με μαρκαδόρους ή κηρομπογιές βοηθά τα παιδιά να εξελίξουν τους μύες του χεριού, που αργότερα θα αξιοποιήσουν για τη συγγραφή.

  1. 6.       Μεταξοτυπίες Μυταρά: Τέχνη, όχι προϊόν

Η ένταση, που αποπνέουν οι μεταξοτυπίες Μυταρά, σαν τα συναισθήματα του καλλιτέχνη να δραπετεύουν από τον πίνακα, καθιστά σαφές, ότι η τέχνη είναι μια διαδικασία, όχι προϊόν. Όσον αφορά στην τέχνη είναι η διαδικασία της εξερεύνησης, της ανακάλυψης και του πειραματισμού, που έχει θετική επίδραση στο παιδί. Η διαδικασία έχει σημασία και όχι το τελικό αποτέλεσμα καθ’αυτό. Η εκμάθηση έρχεται ακόμη κι όταν το παιδί, δεν ολοκληρώνει το δημιούργημά του.

Μερικές φορές ασκώντας πίεση στα παιδιά, ώστε να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα, περιορίζουμε τη θετική μαθησιακή επίδραση. Μέσα από την έκφραση και τη δημιουργικότητα οι δεξιότητες του παιδιού θα αναπτυχθούν φυσιολογικά. Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε τη ρήση του Πάμπλο Πικάσο: «Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το θέμα είναι να παραμείνει καλλιτέχνης και όσο μεγαλώνει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass