Ετοιμος ο τομογράφος των …ποζιτρονίων

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ *ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ *ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 11:15
Ο διοικητής Δημ. Κατσικονούρης με τους καθηγητές Πυρηνικής Ιατρικής Παν. Γεωργούλια και Φυσικής Ιατρικής Γιάννη Τσούγκο και την επιστημονικά υπεύθυνη του μηχανήματος αν. καθηγήτρια Βαρβάρα Βαλοτάσιου έτοιμοι για τις πρώτες εξετάσεις ασθενών Ο διοικητής Δημ. Κατσικονούρης με τους καθηγητές Πυρηνικής Ιατρικής Παν. Γεωργούλια και Φυσικής Ιατρικής Γιάννη Τσούγκο και την επιστημονικά υπεύθυνη του μηχανήματος αν. καθηγήτρια Βαρβάρα Βαλοτάσιου έτοιμοι για τις πρώτες εξετάσεις ασθενών

Έτοιμο να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας είναι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα ποζιτρονιακής απεικόνισης, γνωστό και ως PET/CT, ένα από τα 4 μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας -τα άλλα θα εγκατασταθούν στο Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη- στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.


Με δεδομένο ότι απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την εξασφάλιση της αδειοδότησης, θεωρείται ρεαλιστική η υλοποίηση του σχεδιασμού της διεύθυνσης του Εργαστηρίου για την εισαγωγή των πρώτων ασθενών για εξέταση εντός του επόμενου μήνα, χρονοδιάγραμμα για το οποίο ενημερώθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η μελέτη καλής και ασφαλούς λειτουργίας του μηχανήματος μαζί με τους ελέγχους αποδοχής, όπως προβλέπονται, από την κατασκευάστρια εταιρεία και τις διεθνείς οδηγίες, με χρήση κατάλληλων ομοιωμάτων και ραδιοϊσοτόπων -οι δοκιμές έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα- και διαπιστώθηκε η εξαιρετική λειτουργία του τομογράφου με όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που αναφέρονται.
Επίσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Μελέτη ακτινοπροστασίας και επάρκειας θωρακίσεων του χώρου στον οποίο έχει εγκατασταθεί το μηχάνημα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ενώ κατατέθηκαν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την έκδοση της σχετικής άδειας λειτουργίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού από τους ειδικούς εφαρμογών της εταιρείας που θα επισκεφθούν το Τμήμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αρχές Απριλίου. Με τον καθηγητή Φυσικής Ιατρικής Ιωάννη Τσούγκο να εμφανίζεται αισιόδοξος για την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, του μοναδικού σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της υγείας στην Κεντρική Ελλάδα δηλώνει, εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Παναγιώτης Γεωργούλιας, εξηγώντας ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, το PET/CT, που θα λειτουργήσει με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βαρβάρα Βαλοτάσιου, σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετεί 3 χιλιάδες εξετάσεις ετησίως, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας που σήμερα μετακινούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης με την επικείμενη λειτουργία του απεικονιστικού μηχανήματος, για να επισημάνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χρονιά των μεγάλων έργων για το νοσοκομείο, ένα από τα οποία είναι και το PET/CT, προσθέτοντας ότι η Διοίκηση θα είναι κοντά και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και το έργο του καθηγητή Παναγιώτη Γεωργούλια.

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ
Σημειώνεται ότι οι κυριότερες εφαρμογές της PET αφορούν στην Ογκολογία, τη Νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό την Καρδιολογία. Η PET/CT συμβάλλει με μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο. Είναι σημαντική η συνεισφορά της στη διαχείριση των ασθενών με νεοπλασίες και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Τελευταία, τα δεδομένα της PET/CT χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας για τον καλύτερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, ώστε ο ασθενής να έχει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με τη μικρότερη ανεπιθύμητη ακτινική επιβάρυνση των υγιών ιστών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Υγεία ο τομογράφος PET/CT χρησιμοποιείται:
-Στους ογκολογικούς ασθενείς: Στην αρχική διάγνωση της νόσου, στη σταδιοποίηση αυτής, στην έγκαιρη εκτίμηση (πιο έγκαιρα από τις συμβατικές μεθόδους) του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στην ανίχνευση της υποτροπής. Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στην ανίχνευση αγνώστου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος όταν οι υπόλοιπες απεικονιστικές τεχνικές δεν είναι διαγνωστικές, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της, πλέον, στον καθορισμό πλάνων ακτινοθεραπείας στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
-Στους νευρολογικούς ασθενείς: Στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer, στη διαφορική διάγνωση των διαφόρων τύπων ανοιών, στην ανίχνευση της επιληπτογόνου εστίας σε επιληπτικούς ασθενείς.
-Σε καρδιολογικούς ασθενείς: Στη διάγνωση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, καθώς και στην ανίχνευση βιώσιμου μυοκαρδίου σε επιλεγμένους ασθενείς που κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού ο υπόλοιπος διαγνωστικός έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός.
Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί επιτυγχάνεται πρωιμότερη και ακριβέστερη διάγνωση της νόσου, συνεπώς πιο έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, ενώ επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία στη διαχείριση των ασθενών, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τους Ασφαλιστικούς Φορείς.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass