Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2023 14:00
Στην πλατεία Ταχυδρομείου βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Ηλίας Τσιαούσης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που αποτελεί ημέρα γιορτής της πρόληψης για την προστασία της στοματικής υγείας. Αργότερα ανέβασε φωτογραφία σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με το δικό του μήνυμα: Η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας αποτελεί την αφορμή για την ανάπτυξη δράσεων στοματικής υγείας και την προώθηση θετικών στάσεων και υγιών συμπεριφορών υγείας. Παγκοσμίως σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν στοματικές ασθένειες όπως τερηδόνα, περιοδοντικές παθήσεις, απώλειες δοντιών, καρκίνοι του στόματος, με την οδοντική τερηδόνα να αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα πάθηση υγείας. Οι στοματικές ασθένειες οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες και σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, αποφυγή χρήσης καπνού και αλκοόλ, καθημερινό βούρτσισμα και με τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στέκεται αρωγός σε παρεμβάσεις των δομών υγείας της ΠΦΥ για την ανάδειξη της αξίας της στοματικής υγείας του πληθυσμού ευθύνης της και επικεντρώνεται στο κεντρικό μήνυμα πως μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για το στόμα μας, για μια ζωή με χαμόγελα! Στην πλατεία Ταχυδρομείου βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Ηλίας Τσιαούσης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που αποτελεί ημέρα γιορτής της πρόληψης για την προστασία της στοματικής υγείας. Αργότερα ανέβασε φωτογραφία σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με το δικό του μήνυμα: Η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας αποτελεί την αφορμή για την ανάπτυξη δράσεων στοματικής υγείας και την προώθηση θετικών στάσεων και υγιών συμπεριφορών υγείας. Παγκοσμίως σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν στοματικές ασθένειες όπως τερηδόνα, περιοδοντικές παθήσεις, απώλειες δοντιών, καρκίνοι του στόματος, με την οδοντική τερηδόνα να αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα πάθηση υγείας. Οι στοματικές ασθένειες οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες και σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, αποφυγή χρήσης καπνού και αλκοόλ, καθημερινό βούρτσισμα και με τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στέκεται αρωγός σε παρεμβάσεις των δομών υγείας της ΠΦΥ για την ανάδειξη της αξίας της στοματικής υγείας του πληθυσμού ευθύνης της και επικεντρώνεται στο κεντρικό μήνυμα πως μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για το στόμα μας, για μια ζωή με χαμόγελα!

Ποζιτρόνια, πιστώσεις του ΓΝΛ και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στους ρυθμούς του νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης,

γνωστού και ως PET/CT, κινείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς το μηχάνημα εμφανίζεται έτοιμο να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας με τον σχεδιασμό να προβλέπει τους πρώτους ασθενείς για εξετάσεις να μπαίνουν εντός του επόμενου μήνα. Το πρώτο από τα 5 υπερσύγχρονα μηχανήματα, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βρίσκεται ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου στις υπηρεσίες των ογκολογικών ασθενών της Κρήτης και των γύρω νησιών, με τη ζήτηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου να είναι τόσο αυξημένη ώστε άρχισε από τις πρώτες ημέρες να σχηματίζεται λίστα αναμονής δίνοντας μια πρώτη εικόνα των όσων θα διαδραματιστούν σύντομα και στη Λάρισα.
* * *
Οι τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού βρίσκονταν προ ημερών στην ατζέντα της επίσκεψης του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όμως για το Γενικό Νοσοκομείο η επίσκεψη κάθε άλλο παρά τυπικό χαρακτήρα είχε. Και πώς να έχει όταν ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ ανακοίνωσε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2,715 εκ. ευρώ ως επιβράβευση της κατάθεσης «κλειστού» προϋπολογισμού όπως ο ίδιος είχε ζητήσει και υποσχεθεί ταυτόχρονα -κλειστούς προϋπολογισμούς είχαν καταθέσει και τα Νοσοκομεία Βόλου και Λιβαδιάς. Έτσι ο προϋπολογισμός του Γ.Ν. Λάρισας έφθασε στα 20,16 εκ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι σχετικές πιστώσεις για το φάρμακο, με τη διοίκηση να βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία την ομαλή εκτέλεσή του, αλλά και την υλοποίηση του φετινού σχεδιασμού της.
* * *
Στις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εστίασε επιστημονική ημερίδα με θέμα « 2023… Στόχοι και προκλήσεις στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», που διοργανώθηκε από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής FIVI στο Αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Βραχνής αναφέρθηκε στις αλλαγές από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος 4958 για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να συμπληρώσει: «Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει το γενετικό της υλικό και αυτό να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Γυναίκες στα 33- 35 τους χρόνια που θα προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία θα έχουν 80% πιθανότητα για να αποκτήσουν παιδί. Στις γυναίκες των 40 ετών οι πιθανότητες πέφτουν στο 25% και σε όσες προχωρήσουν άνω των 45 ετών η πιθανότητα για παιδί είναι σχεδόν το 0%». Επισήμανε μάλιστα ότι το ηλιακό όριο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχει αυξηθεί από τα 50 στα 54 έτη, κάτι που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέχρι την ηλικία των 54 ετών. Εξάλλου πρόσθεσε, πως όσον αφορά στο γενετικό υλικό πλέον ο δότης μπορεί να είναι και επώνυμος, δηλαδή οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν τον δότη ή τη δότρια. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα και σε συγγενείς να μπορούν να δώσουν γενετικό υλικό σε ένα ζευγάρι εφόσον αυτό το επιθυμεί, όπως σημείωσε ο κ. Βραχνής.
* * *
Με την ευκαιρία της αναφοράς στην επιστημονική εκδήλωση υπενθυμίζεται ότι κλειστή παραμένει η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς παρουσιάζεται στασιμότητα στη διαδικασία της πιστοποίησης της Μονάδας ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή της. Σχετικές δεσμεύσεις για την κίνηση των διαδικασιών προκειμένου να πιστοποιηθεί η Μονάδα είχε αναλάβει η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με τη διεύθυνση της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, αλλά παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους «κόλλησε» η διαδικασία, με αποτέλεσμα η Μονάδα να παραμένει κλειστή στερώντας από εκατοντάδες ζευγάρια της Κεντρικής Ελλάδας πολύτιμες υπηρεσίες υγείας από δημόσιο νοσοκομείο.
* * *
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τον τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών».
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τη λειτουργία τους, συµπεριλαµβανοµένου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεδομένου ότι το ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από τον ν. 3601/1928 (Α’ 119), όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει σήμερα ενενήντα πέντε χρόνια μετά την ψήφισή του, είναι πια παρωχημένο, µε διατάξεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρούονται ή αλληλεπικαλύπτονται ή έχουν καταργηθεί.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass