Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 25 Απρ 2023 15:00
Έντονο το ενδιαφέρον των Λαρισαίων, ιδιαίτερα των νέων,  για τη δωρεά οργάνων στο περίπτερο του ΕΟΦ Έντονο το ενδιαφέρον των Λαρισαίων, ιδιαίτερα των νέων, για τη δωρεά οργάνων στο περίπτερο του ΕΟΦ

Παρών στην εβδομάδα εθελοντισμού και αλληλεγγύης στην Κεντρική πλατεία

Λάρισας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με τις δύο συντονίστριες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Μαρία Χατζή και Βασ. Λεοντοπούλου, που ανέλαβαν την ενημέρωση των Λαρισαίων για τη δωρεά οργάνων. Και οι δύο εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων, καθώς στην Ελλάδα έχουν μεταμοσχευθεί 27 δωρητές από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Στη Λάρισα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει μεταμοσχευθεί την ίδια περίοδο μόλις ένας ασθενής -η συχνότητα μεταμοσχεύσεων στη Λάρισα αφορά από έναν μέχρι πέντε δωρητές ετησίως. Στο περίπτερο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην Κεντρική πλατεία μοιράζεται ενημερωτικό υλικό και φυλλάδια για τη δωρεά οργάνων, τις διαδικασίες με τις οποίες μπορεί κάποιος να γίνει δότης, τη νομοθεσία και τη θέση της θρησκείας για τη δωρεά οργάνων. Το ενδιαφέρον των Λαρισαίων είναι μεγάλο με αποτέλεσμα δέκα συμπολίτες μας να έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του δωρητή οργάνων το πρώτο τριήμερο της εβδομαδιαίας συνάντησης, ενώ έχουν διατυπωθεί και ερωτήματα για τη δωρεά σωμάτων για ερευνητικούς σκοπούς, που αφορά το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Ιατρείο μαστού στο ΓΝΛ και δωρητές οργάνων

«Πράσινο φως» στη λειτουργία εξειδικευμένου χειρουργικού Ιατρείου Μαστού στο Γ.Ν. Λάρισας «άναψε» η Διοίκηση του Ιδρύματος, αποδεχόμενη τη σχετική εισήγηση του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Ματθαίου Ευθυμίου και την αποδοχή της από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το εξειδικευμένο Ιατρείο Μαστού ως τμήμα της Χειρουργικής Κλινικής θα λειτουργεί με δύο εξειδικευμένους χειρούργους με εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού μία ημέρα την εβδομάδα και με προοπτική προσθήκης και δεύτερης ημέρας -αντίστοιχα ιατρεία λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Στο ιατρείο, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, θα διενεργείται προσυμπτωματικός έλεγχος μαστού, που αποτελεί τη βάση της πρόληψης, ενώ θα επεκτείνεται και στον θεραπευτικό τομέα. Οι ανάγκες της λειτουργίας ενός εξειδικευμένου χειρουργικού ιατρείου μαστού είναι αυταπόδεικτες, προσθέτει ο κ. Ευθυμίου, για να καταλήξει ότι η έναρξη της λειτουργίας του θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι μετά το «πράσινο φως» της Διοίκησης αναμένεται να ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις για την οργάνωση του ιατρείου με την εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού -φορητού υπέρηχου αλλά και ψηφιακού μαστογράφου-, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που θα το υποστηρίξει.
* * *
Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας 2023» στις 12 Μαΐου, 09:00 - 19:00, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του τμήματος στη Γαιόπολη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του τμήματος να φέρει σε επαφή τους φοιτητές με την αγορά εργασίας και θέματα σταδιοδρομίας. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας τον τομέα και τις υπηρεσίες τους. Τέλος, η συμμετοχή των φοιτητών τόσο στην Ημέρα Καριέρας, όσο και στο εργαστήριο «Hack your path to success: CV tips», θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία απόκτησης εμπειρίας για τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας μέσα από συνεντεύξεις και συγγραφή βιογραφικού σημειώματος.
* * *
Συνολικά αναφορές για 63 θανάτους σχετιζόμενους με τα εμβόλια κατά της covid-19 υπεβλήθησαν στον ΕΟΦ, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για αναφορές στην Ελλάδα εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έναντι της Covid-19 για το έτος 2022. Τα περιστατικά αυτά, είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς. Σημειώνεται ότι από τα 63 περιστατικά τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία. Από τις 63 αναφορές, 2 αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty (Pfizer) και 1 με το Vaxzevria (AstraZeneca).
-12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό.
-14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί.
-35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ. πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες). Επίσης, ελέγχονται από τις υγειονομικές αρχές 1.633 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών το 2022, ως σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Από το σύνολο των 1.633 αναφορών, οι 1.344 δηλώθηκαν ως σοβαρές. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 4.547.117 δόσεις με όλα τα εμβόλια έναντι της Covid-19, εκ ων οποίων: 4.050.772 με το Comirnaty (όλα τα εμβόλια), 278.123 με το Spikevax (όλα τα εμβόλια), 118.128 με το Jcovden, 9.094 με το Nuvaxovid.