Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2023 15:00

Στους ρυθμούς της ποζιτρονιακής τεχνολογίας κινείται τις τελευταίες ημέρες το

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο νέος τομογράφος pet-ct, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί έναν από τους τρεις σημαντικούς σταθμούς ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί το Κέντρο Αγγειακών Παθήσεων με τις επεμβάσεις για εγκεφαλικά επεισόδια, που ήδη λειτουργεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή της ΜΕΘ Παίδων, δωρεά του Ξενοφώντα Καντώνια. Με τόσες εξελίξεις στην τελευταία διετία είναι φυσικό να εμφανίζονται ικανοποιημένοι τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης όσο και ο γενικός γραμματέας του Yπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που συναντήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου τομογράφου pet-ct. Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Πυρηνικής Iατρικής Παναγιώτης Γεωργούλιας, για τον οποίο η απόκτηση του νέου τομογράφου ήταν όνειρο ζωής.
Παρά το κλίμα ευφορίας πάντως δεν ήταν λίγοι όσοι προσέγγισαν τόσο τον κ. Κωτσιόπουλο όσο και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ για να προωθήσουν θέσεις και απόψεις για την επίλυση προβλημάτων. Στέλεχος πάντως των οικονομικών υπηρεσιών του νοσοκομείου ακολούθησε διαφορετική διαδρομή: προσέγγισε τα στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να αναδείξει την ανάγκη προμήθειας νέου επαγγελματικού πλυντηρίου στο νοσοκομείο, καθώς το υπάρχον ηλικίας 27 χρόνων και με πλύσεις 2,5 τόνων ιματισμού ημερησίως βρίσκεται στα όρια λειτουργίας του και δύσκολα συντηρείται. Τα στελέχη του Ιδρύματος έδειξαν κατανόηση και περιμένουν γραπτώς το αίτημα του νοσοκομείου. Τεκμηριωμένο και κυρίως κοστολογημένο...

 

Λήξη Covid και νέες ΚΟΜΥ στην Ελλάδα

Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας που συνδέθηκε με τον ιό Sars-CoV2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού που είχε σημάνει, σηματοδοτώντας μια συμβολική καμπή. Χωρίς αυτό να σημαίνει και το τέλος της Covid. Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, λέγοντας ότι η Covid πλέον ελέγχεται επαρκώς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του, ο νέος κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες με διάφορες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Όμως, με την πάροδο του χρόνου και των κυμάτων της πανδημίας, ο αντίκτυπoς του ιού σε νοσηλείες και σε θανάτους έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσίας που αποκτάται από τον εμβολιασμό ή/και τις λοιμώξεις. Το σενάριο που προκρίνεται πλέον από πολλούς ειδικούς: ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, αλλά σταδιακά θα γίνει «ενδημικός», με τακτικές αναζωπυρώσεις, κάπως σαν την εποχική γρίπη. Ο ΠΟΥ αναμένει ότι η Covid θα περάσει σε μια φάση μικρών επιπτώσεων, με πιθανές κορυφώσεις, ειδικά σε εποχές του χρόνου όποτε οι άνθρωποι κινούνται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων, πιο μολυσματικών παραλλαγών του ιού που ενδέχεται να προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα. Εξ ου και η σημασία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, της παρακολούθησης για την έγκαιρη ανίχνευση αυτών των παραλλαγών, της βελτίωσης της πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες, αλλά και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.
* * *
Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ιατρική στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) ορίστηκε με υπουργική απόφαση ο kαθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων. Νταφόπουλος. Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η διαμόρφωση προγράμματος σπουδών, ο ορισμός των προϋποθέσεων αναγνώρισης και διαπίστευσης Εκπαιδευτικών Κέντρων, ο καθορισμός των προσόντων και των αρμοδιοτήτων των Εκπαιδευτών, η δημιουργία Βιβλιαρίου Eξειδικευομένου, ο ορισμός της εξεταστικής διαδικασίας, η πρόβλεψη θέσεων εξειδικευομένων και ο ορισμός της μεταβατικής διαδικασίας απόδοσης τίτλων, καθώς και ότι άλλο αφορά την εν λόγω Εξειδίκευση.
* * *
Μπορεί η προκήρυξη για την πλήρωση 126 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. με βαθμό Συντονιστή Διευθυντή να προκαλεί αντιδράσεις σχετικά με τον χρόνο της προκήρυξης -προεκλογική περίοδο- όμως χαρακτηρίζεται προκήρυξη άνευ σημασίας για την 5η ΥΠΕ, καθώς περιλαμβάνεται μόλις μια θέση ουρολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 15-5-2023 ώρα 12.00 (μεσημέρι) και λήγει στις 24-5-2023 ώρα 24.00.
* * *
Πράσινο φως για τη σύσταση 177 Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) και τον καθορισμό των Δημόσιων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.), στους οποίους αυτές θα υπαχθούν λειτουργικά και με τους οποίους θα διασυνδεθούν (Μονάδες Αναφοράς) άναψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μεταξύ των 177 Κινητών Ομάδων, οι 20 αφορούν την 5η ΥΠΕ, εκ των οποίων οι δύο την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με μονάδες αναφοράς τα Κέντρα Υγείας Λάρισας και Φαρσάλων. Έργο των Κ.ΟΜ.Υ. αποτελεί η ολοκληρωμένη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδίως οι υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου, προαγωγής και αγωγής υγείας, πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων υγείας, η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, η αποκατάσταση και η ανακουφιστική φροντίδα στην κοινότητα, καθώς και οι κατ` οίκον επισκέψεις σε πληθυσμούς δυσπρόσιτων ή απομονωμένων αγροτικών και ημιαστικών περιοχών της ορεινής και νησιωτικής χώρας, σε πληθυσμούς περιοχών με δυσχερή πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και σε ευάλωτες και ευπαθείς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ομάδες του πληθυσμού, οπουδήποτε στη χώρα. Οι Κ.ΟΜ.Υ. θα συγκροτηθούν με αποφάσεις των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, στις οποίες θα αναφέρεται η περιοχή ευθύνης, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους, καθώς και ο Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) αναφοράς.
* * *
Με το ποσό των 1.606.417,52 € επιχορηγείται η 5η Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να καταβληθούν στους ενάγοντες για την εκτέλεση συνολικά 10 δικαστικών αποφάσεων διαφόρων δικαστηρίων της Αθήνας και της Λάρισας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass