Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2023 14:12
Λιτή η τελετή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πολλές οι τιμηθείσες με μια πλακέτα στην Ημέρα του Νοσηλευτή και της Νοσηλεύτριας. Μια τελετή γεμάτη αναμνήσεις από μερικές νοσηλεύτριες που διακρίθηκαν και έδωσαν το στίγμα τους στην υπηρεσία του Θεσσαλού ασθενή... Λιτή η τελετή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, πολλές οι τιμηθείσες με μια πλακέτα στην Ημέρα του Νοσηλευτή και της Νοσηλεύτριας. Μια τελετή γεμάτη αναμνήσεις από μερικές νοσηλεύτριες που διακρίθηκαν και έδωσαν το στίγμα τους στην υπηρεσία του Θεσσαλού ασθενή...

Οι ειδικότητες στα ΔΙΕΚ του Υπ. Υγείας και οι προσωπικοί βοηθοί

Ορίστηκαν με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ασημίνας Γκάγκα οι ειδικότητες

που θα λειτουργήσουν τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και τα Παραρτήματα του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2023-2024.
Στη Θεσσαλία θα λειτουργήσουν:
Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ 1. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Α’ και Γ’ εξάμηνο κατατάξεις). 2. Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (Α’ εξάμηνο).
Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» 1. Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας (Α’ και Γ’ εξάμηνο κατατάξεις). 2. Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (Γ’ εξάμηνο).
Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Α’ και Γ’ εξάμηνο). 2. Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου (Α’ και Γ’ εξάμηνο κατατάξεις).
Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Α’ και Γ’ εξάμηνο κατατάξεις). Τα Δ.Ι.Ε.Κ. θα λειτουργήσουν εφόσον συγκεντρώσουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό καταρτιζόμενων. Οι αιτήσεις των υποψήφιων καταρτιζόμενων για εγγραφές στο Α’ εξάμηνο σπουδών θα υποβάλλονται από την 1η έως και τη 15η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, στο Δ.Ι.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν και κατόπιν επιλογής που διενεργείται σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας των Δ.Ι.Ε.Κ.
* * *
Μέχρι και τις 11 Ιουνίου 2023 και ώρα 23:59, τα άτομα με αναπηρία από όλη την Επικράτεια, που θέλουν να αποκτήσουν Προσωπικό Βοηθό, θα μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663 € μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για Προσωπική Βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Αντίστοιχα, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία. Η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της και θα καλύψει 1.000 άτομα. Η β’ φάση θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Επίσης, από τα μη αναλωθέντα ποσά, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις, οι οποίες απευθύνονται στο σύνολο των αιτούντων από όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.
* * *
Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ειδικότητα Επαγγελματιών Υγείας στην Κλινική Εμβρυολογία, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) ορίστηκε με Υπουργική Απόφαση ο επίκουρος καθηγητής Εμβρυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος-Σπυρίδων Ανυφαντής. Έργο της Ομάδας Εργασίας, η θητεία της οποίας είναι έξι μήνες, είναι η διαμόρφωση προγράμματος σπουδών, ο ορισμός των προϋποθέσεων αναγνώρισης Εκπαιδευτικών Κέντρων, ο καθορισμός των προσόντων και των αρμοδιοτήτων των Εκπαιδευτών, η δημιουργία Βιβλιαρίου Εκπαιδευομένου, ο ορισμός της εξεταστικής διαδικασίας, η πρόβλεψη θέσεων Εκπαιδευομένων και ο ορισμός της μεταβατικής διαδικασίας απόδοσης τίτλων, καθώς και ό,τι άλλο αφορά την εν λόγω Εξειδίκευση.
* * *
Νέα σημαντική δωρεά του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ειδικότερα στην Ογκολογική Κλινική, στην οποία προσφέρει βάψιμο όλης της μονάδας χημειοθεραπείας και προσφορά 2 κλιματιστικών και 3 τηλεοράσεων με την τοποθέτησή τους, καθώς και 3 τροχήλατων για τη μεταφορά ογκολογικών φακέλων.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εδώ και 64 χρόνια είναι αρωγός στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των ογκολογικών ασθενών. Η νέα προσφορά στην Ογκολογική κλινική του ΓΝΛ προέρχεται από τα έσοδα των δύο επιτυχημένων εκδηλώσεων πασχαλινό bazaar και Κραυξίδειος Αγώνας.
* * *
Την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου ποιότητας υδάτων κολύμβησης και έκδοσης αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλόλητας ακτών κολύμβησης για τη φετινή θερινή περίοδο σηματοδοτεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Με εγκύκλιό του ζητά από τις περιφέρειες να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα το πρόγραμμα συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων ποιότητας υδάτων κολύμβησης από τα σημεία που έχουν αρμοδίως καθοριστεί, με τελικό στόχο την έκδοση Αποφάσεων των Περιφερειαρχών περί χαρακτηρισμού της καταλληλότητας ή μη των ακτών κολύμβησης αρμοδιότητάς σας, σε συσχετισμό και με τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες. Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων διενεργείται με σκοπό την προστασία της υγείας των κολυμβητών και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα και θα πρέπει να ενταχθεί στους ευρύτερους σχεδιασμούς, ώστε να υπάρχουν εγκαίρως αξιόπιστα αποτελέσματα, επί ικανού αριθμού δειγμάτων σε συνδυασμό με παράλληλες ενέργειες που τυχόν γίνονται από άλλους φορείς.
* * *
Πάνω από το 45% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα τους είναι περίπλοκη, επαχθής και βραδυκίνητη. Δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικές και αποδοτικές οι δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο Απριλίου του 2023, καθώς πάνω από το 45 % των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα τους είναι περίπλοκη, επαχθής και βραδυκίνητη. Τα άτομα που απάντησαν είναι της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο αναγκαίες στους τομείς της δημόσιας υγείας (56 %) και της εκπαίδευσης (50 %). Σε 11 κράτη μέλη, πάνω από το 60 % των πολιτών ζητούν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ειδικά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 70% για την υγεία και σε 58% για στην εκπαίδευση. Επίσης το 46% απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και το 28% στην εργασία και τις εργασιακές συνθήκες. Όλα τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι από λίγο έως πολύ υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
* * *

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass