Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2023 15:00
Σήμερα στον Βόλο, στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, και αύριο στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή τον καθηγητή Κώστα Γουργουλιάνη καλεί τους πολίτες να χορέψουν όσο αντέχουν διώχνοντας μακριά τις εξαρτήσεις. Με το σύνθημα «Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. ...Άναψε τη φλόγα της ζωής» η κλινική θυμίζει σε όλους ότι το κάπνισμα μάς κλέβει την αντοχή και δεν μας αφήνει να χαρούμε τη ζωή. Υπό τους ήχους της μουσικής θα σκεφτούμε πόσο κακό μας κάνει ο καπνός και θα αφεθούμε στη μαγεία του χορού. Στη Λάρισα στην πλατεία Ταχυδρομείου αύριο Τετάρτη 31/5 στις 7.30 μ.μ. συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας των ομάδων hip-hop και latin. Σήμερα στον Βόλο, στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, και αύριο στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή τον καθηγητή Κώστα Γουργουλιάνη καλεί τους πολίτες να χορέψουν όσο αντέχουν διώχνοντας μακριά τις εξαρτήσεις. Με το σύνθημα «Πάρε τη ζωή στα χέρια σου. ...Άναψε τη φλόγα της ζωής» η κλινική θυμίζει σε όλους ότι το κάπνισμα μάς κλέβει την αντοχή και δεν μας αφήνει να χαρούμε τη ζωή. Υπό τους ήχους της μουσικής θα σκεφτούμε πόσο κακό μας κάνει ο καπνός και θα αφεθούμε στη μαγεία του χορού. Στη Λάρισα στην πλατεία Ταχυδρομείου αύριο Τετάρτη 31/5 στις 7.30 μ.μ. συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας των ομάδων hip-hop και latin.

Προσλήψεις, μαθητεία και Διαβητολογικά Κέντρα

Την πρόσληψη δύο γιατρών με απόδειξη παροχής υπηρεσιών αποφάσισε

η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για έναν γιατρό με αποδεδειγμένη εμπειρία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και για χρονικό διάστημα τριών μηνών για 20 ώρες την εβδομάδα, καθώς και για έναν οφθαλμίατρο για την Οφθαλμολογική Κλινική για χρονικό διάστημα ενός έτους για 20 ώρες την εβδομάδα προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες των δύο κλινικών.
* * *
Για τρίτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα το διεθνές εφαρμοσμένο φροντιστήριο για τη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με γλοίωμα εγκεφάλου, στην Αθήνα, από 24 έως 27 Μαΐου 2023, από τη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Νευροχειρουργικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast Europe Neurosurgical Society - SeENS) και της Ένωσης Νευροχειρουργών Μεσογείου (Mediterranean Association of Neurological Surgeons - MANS) και έχει ενσωματωθεί στο International Program Approval της American Association of Neurological Surgeons (AANS). Έχει ως σκοπό να καλύψει κάθε πτυχή των γλοιωμάτων, από τη γενετική τους ανάλυση, έως τις πλέον προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τη συμπληρωτική θεραπεία τους. Σκοπεύει επίσης στην ενδελεχή παρουσίαση των μεθόδων της μετέπειτα παρακολούθησης και υποστήριξης των ασθενών με γλοίωμα.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Φουντάς, «τα γλοιώματα αποτελούν πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1.5% του γενικού πληθυσμού. Είναι η 12η αιτία θανάτου, συνεπώς θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αποτελούν σπάνιους όγκους χωρίς ιδιαίτερη κλινική σημασία. Δυστυχώς όμως, η κλινική τους εμφάνιση, η δραματική συμπτωματολογία τους και η δυσμενής πρόγνωσή τους στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καθιστούν τα γλοιώματα μια παθολογική οντότητα με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις και συνέπειες. Η ενημέρωση και εκπαίδευση στις τελευταίες απαρτιωμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές όσων ασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο με την αντιμετώπιση των ασθενών με γλοίωμα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μιας και το γλοίωμα εισέρχεται με πολύ γενικά και συχνά ανάξια προσοχής συμπτώματα στη ζωή, ενός κατά τα άλλα υγιούς ανθρώπου». Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετείχαν κορυφαίες, διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες στον τομέα της νευρο-ογκολογίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα, οι οποίες μετέδωσαν την πολύτιμη εμπειρία τους στη διάγνωση, θεραπεία και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των ασθενών με γλοίωμα.
* * *
«Πράσινο φως» για διάθεση τριάντα θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Eτος - Tάξη Mαθητείας αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., για το σχολικό έτος 2023-2024 άναψε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τις εξής ειδικότητες:
Βοηθός Νοσηλευτή 12
Βοηθός Ιατρικών - Βιολογικών Εργαστηρίων 4
Τεχνικός Τροφίμων και Ποτών 1
Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών 9
Βοηθός Φαρμακείου 1
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής 1
Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ 1
Βοηθός Φυσικοθεραπευτή 1.
* * *
Τους όρους και τις προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων και Διαβητολογικών Κέντρων καθορίζει απόφαση της πρώην αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία (Ε.Δ.Ι.) αποτελούν την απλούστερη δομή, παροχής φροντίδας υγείας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και λειτουργούν σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές, κατόπιν έγκρισης του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του Νοσοκομείου ή με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του Κε.Σ.Υ για τις Ιδιωτικές Κλινικές. Τα Διαβητολογικά Κέντρα λειτουργούν μόνο σε Ενδοκρινολογικά, Παθολογικά ή Παιδιατρικά Τμήματα/Κλινικές Νοσοκομείων και συστήνονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΚΕΣΥ. Σύμφωνα με την απόφαση, σε κάθε Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί ένα μόνο Διαβητολογικό Κέντρο, μπορεί όμως να λειτουργεί δεύτερο Διαβητολογικό Κέντρο στο ίδιο Νοσοκομείο μόνο όταν πρόκειται για ένα Δ.Κ. Ενηλίκων και ένα Δ.Κ. Παίδων. Για τη λειτουργία των Διαβητολογικών Κέντρων απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ιατροί Ενδοκρινολόγοι ή Παθολόγοι με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη για τα Διαβητολογικά Κέντρα Ενηλίκων ή Παιδίατροι με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη για τα Διαβητολογικά Κέντρα Παίδων, ένας/μία επισκέπτης/-τρια Υγείας και ένας/μία διαιτολόγος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass