Συνάντηση του προέδρου του Τμήματος Ιατρικής με το ΔΣ του νεοσύστατου συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα»

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2015 8:01

Την Τετάρτη 9/9/2015 στο γραφείο του προέδρου του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Ι. Στεφανίδη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δ.Σ. του νεοσύστατου Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Λάρισας. Γεννημένος στην Κω το 460 π.Χ., αφού εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική, εξάσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτή. Με το έργο του έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης Ιατρικής ως επιστήμης. Ταξίδεψε σε πολλές περιοχές και σε ηλικία 73 ετών εγκαταστάθηκε στη Λάρισα. Στη Θεσσαλία έζησε και προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες ως το τέλος της ζωής του, το 377 π.Χ.Χάρη στην πρωτοβουλία του αείμνηστου Δημητρίου Παλιούρα, στρατιωτικού ιατρού, και προκειμένου να τιμηθεί ο μεγάλος ιατρός της Αρχαιότητας, υπάρχει στη Λάρισα και στην ομώνυμη συνοικία, κενοτάφιο καθώς και ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ιπποκράτη, φιλοτεχνημένος από τον παγκοσμίου φήμης γλύπτη Γ. Καλακαλλά.

Η προβολή και η ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας ως στοιχείο ταυτότητας της πόλης της Λάρισας είναι μεταξύ των βασικών σκοπών του Συλλόγου, τους οποίους εξέθεσε ο πρόεδρος κ. Ρ. Χαλιαμπάλιας, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις δράσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Στεφανίδης, υποσχέθηκε τη συμπαράσταση του Τμήματος Ιατρικής και τη σύμπραξη στην όλη προσπάθεια του συλλόγου. Η σύμπραξη αυτή, παράλληλα και με τη βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων, θα συνίσταται σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην ακαδημαϊκή ανάδειξη του ιπποκρατικού έργου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός του προέδρου του Συλλόγου και τα μέλη κ.κ. Στ. Βλάνδος, Κ. Δαρούσης, Αλ. Καλέσης και Αρ. Κοντογιάννη.

ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

στο Τμήμα Ιατρικής

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 3185 (τ. Β’ - 16.12.2013), σχετικά με την διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης, το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου, ΤΕΙ ή ισοτίμων προς αυτά, ΑΣΠΑΙΤΕ, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τονΔΟΑΤΑΠ) καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδώναρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτωνκαι άλλων Υπουργείων, έχει οριστεί σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σεκάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ. Πέραν του ποσοστού αυτού, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικήςπραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3%επί του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.

Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα.

Το εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων σε Τμήμα ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 5ου εξαμήνου για Τμήματα Σχολών πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι Βιολογία, Γενική Μορφολογία και Ιατρική Φυσική. Η ύλη τους έχουν οριστεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος (http://www.med.uth.gr/DetailsStat.aspx?StatID=62).

Διαδικασία επιλογής εξεταστέων θεμάτων

Στην Επιτροπή Κατατάξεων προτείνονται έξι (6) θέματα, επιλέγονται αρχικώς τρία (3) και τελικά ακολουθεί κλήρωση για την επιλογή ενός (1) θέματος για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Το θέμα που κληρώνεται καταγράφεται σεηλεκτρονική μορφή, αναπαράγεται και διανέμεται στους εξεταζόμενους.

Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων

Εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο η αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων. Στην είσοδο κάθεαίθουσας εξετάσεων αναρτάται ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι προσέρχονται με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο για την πιστοποίηση της ταυτότητάς τους. Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια ή σημειώσεις,κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευέςοποιασδήποτε μορφής. Κατά την εξέταση χρησιμοποιούν μπλε ή μαύρο μελάνι. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς καιτυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για τηνεξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.Αποκλείεται από τις εξετάσεις υποψήφιος ο οποίος χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο υποκλοπής ή αντιγραφής. Αφού παραδώσουν το γραπτό αναχωρούν από την αίθουσα.

Στο γραπτό, τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται και καλύπτονται κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανή, την ώρα που παραδίδεται κάθε γραπτό δοκίμιο.Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά και τα παραδίδουν στην Επιτροπή Κατατάξεων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους. Μετά τον πρώτο βαθμολογητή, παραδίδονται στο δεύτερο αφού πρώτα καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου βαθμολογητή.

Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται.Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα γραπτά δοκίμιά τους και χορήγησης αντιγράφου κατόπιν αιτήσεως.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ανακοινώνονται οι ημερομηνίες εγγραφής των κατατασσόμενων.

Βαθμολογία –Σειρά επιτυχίας

Από τη Συνέλευση του Τμήματος ορίζονται δύο (2) βαθμολογητές καιένας (1) αναβαθμολογητής για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, οι οποίοι είναι καθηγητές του ιδίου Τμήματος. Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν (0) μέχρι και το είκοσι (20) για κάθε βαθμολογητή.Βαθμός του κάθε μαθήματος είναι ο μέσος όρος τουαθροίσματος της βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών.

Γραπτό δοκίμιο στο οποίο σημειώνεται διαφορά μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών ίση ή μεγαλύτερηαπό έξι (6) μονάδες, αξιολογείται από τον αναβαθμολογητή. Ως βαθμός του μαθήματος που αναβαθμολογείται ορίζεται ο μέσος όρος του αθροίσματος που προκύπτει από τη βαθμολογία του αναβαθμολογητή και τουπλησιέστερου προς τη βαθμολογία αυτή βαθμού του πρώτου ή του δεύτερου βαθμολογητή. Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα της βαθμολογίας όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσεισυνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσειδέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρίαμαθήματα. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό. Δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα υποδοχής ως υπεράριθμων.

Απαλλαγή από μαθήματα

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος του Πανεπιστημίου, οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής που διδάχθηκαν πλήρως ήεπαρκώς ή υποχρεώνονται ναεξεταστούν σε μαθήματα, τα οποία σύμφωναμε το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώςστο Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονταιαπό την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του Προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

Δικαιολογητικά − Χρόνος διενέργειας εξετάσεων

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων πουεπιθυμούν να καταταγούν στα Ανώτατα ΕκπαιδευτικάΙδρύματα υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:

α) Αίτηση του ενδιαφερομένου.

β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσηςσπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικούσυνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλουσπουδών τους από τον Διεπιστημονικό ΟργανισμόΑναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης(ΔΟΑΤΑΠ) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητααναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά τοδιάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκούέτους. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τηΓραμματεία του Τμήματος τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριντην έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου

 2410-685591 avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (www.med.uth.gr), το (@meduth) & το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass