Διαμαρτυρία στο ΓΝΛ για τα χαράτσια στην υγεία

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2014 17:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:26

Η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Λάρισας, που αποτελείται από το ΕΚΝΛ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής κινητοποίηση διαμαρτυρίας στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, απαιτώντας, να καταργηθούν, το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, οι πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία, το χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή στα φαρμακεία και σε κάθε υπηρεσία υγείας-πρόνοιας.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές «Μπορεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, υπό τον φόβο των λαϊκών αντιδράσεων, να ανέστειλε την εφαρμογή του χαρατσιού των 25 ευρώ για κάθε είσοδο για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά δεν δεσμεύεται ότι δεν θα το επαναφέρει άλλη στιγμή. Διατηρεί όμως το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία, τις πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία και σε μια σειρά εξετάσεις. Παράλληλα ενεργοποίησε και το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκτελούμε στο φαρμακείο, υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Τα μέλη της επιτροπής προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου απαιτώντας να μην πληρώνουν οι ασθενείς που κατευθύνονταν στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Ενώ ανάρτησαν  πανό και μοίρασαν  προκηρύξεις καλώντας: Εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να οργανωθούν  στα σωματεία και  στις Λαϊκές Επιτροπές που υπάρχουν σε κάθε συνοικία για να αντιπαλέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία και στο φάρμακο, αλλά και το σύνολο της  όπως και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης.

 Ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ Τάσος Τσιαπλές μιλώντας προς τους ασθενείς που προσέρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία ανέφερε ότι: «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες και μικροαγρότες, δεν χρωστάμε τίποτα. Αντίθετα για την υποτιθέμενη δημόσια δωρεάν υγεία, πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο μας, βαριά άμεση φορολογία και πολλούς έμμεσους φόρους και χαράτσια και υγεία δεν έχουμε. Τα ελλείμματα στα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν γιατί τα ληστεύουν οι πολυεθνικές που τα προμηθεύουν με ιατρικό εξοπλισμό, αναλώσιμα, φάρμακα, από τις συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Επομένως μας χρωστούν πολλά και δεν τους χρωστάμε τίποτα.»

Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί σε καθημερινή βάση και σε συντονισμό και συμμαχία με όλους όσοι θίγονται  από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.»

Διεκδικώντας: Να καταργηθούν το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία.     Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Να καταργηθούν οι εισφορές για τον κλάδο υγείας από όλους τους ασφαλισμένους.

Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού, ιατρικού και άλλου προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν επαρκώς τα δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κέντρο Υγείας. Όχι στις απολύσεις, στην κινητικότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού. Όλες οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας, Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass