ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ –ΣΩΜΑΤΟΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Μεταμόσχευση κερατοειδούς και μετά θάνατον

* Είκοσι πέντε άτομα του Συλλόγου δέχθηκαν μέχρι σήμερα σωτήρια μεταμόσχευση διάφορων οργάνων (νεφρά, συκώτι, καρδιά κ.ά.)

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2014 1:49 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:42

Της Λένας Κισσάβου

Με αφορμή το γεγονός της μεταμόσχευσης κερατοειδούς των ματιών της άτυχης 23χρονης φοιτήτριας Ειρήνης Τριανταφύλλου (που σκοτώθηκε σε ατύχημα), σε δύο νέους ανθρώπους που έπασχαν από κερατόκωνο, αναδείχθηκε και πάλι η σημαντικότητα της δωρεάς οργάνων, που μέχρι σήμερα αν και έχει κερδίσει περισσότερο έδαφος από ό,τι στο παρελθόν, παρ’ όλα αυτά, σε ένα ακόμη μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας επικρατεί η δυσπιστία.

Ο φόβος του θανάτου που νιώθουν οι άνθρωποι, κυριαρχεί στη σκέψη τους και αλλοιώνει τη λογική τους, σε μια απόφαση να γίνουν δωρητές οργάνων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων –Σώματος Ν. Λάρισας, κ. Κωνσταντίνο Μπουγά, «Ο κόσμος φοβάται τόσο τον θάνατο, στο σημείο να αρνούνται να γίνουν δωρητές οργάνων, μην και τυχόν, όταν χρειαστούν ιατρική βοήθεια,... τους αφήσουν να πεθάνουν!».

Μιλώντας για το πρόσφατο γεγονός της μεταμόσχευσης κερατοειδούς και επιθυμώντας έστω κι έτσι να καθησυχάσει τους δύσπιστους, εξηγεί ότι αυτή η συγκεκριμένη δωρεά γίνεται μετά θάνατον του δωρητή, καλώντας κι άλλους να μιμηθούν τη φοιτήτρια και να ξεπεράσουν τον φόβο τους, προσφέροντας στον συνάνθρωπό τους.

Επισημαίνει δε ότι: «Οι γονείς έδειξαν τη μεγαλοψυχία τους και πήραν τη μεγάλη ανθρώπινη απόφαση να δωρίσουν τα μάτια της κόρης τους σε συνανθρώπους τους. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ.

Θέλω να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μου, ότι εάν κάποιος συγγενείς τους πεθάνει μπορούν να δωρίσουν τους κερατοειδείς των ματιών τους, κι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και έξι με δέκα ώρες μετά τον θάνατό τους. Θέλω να στείλω το μήνυμα σε όλους να γίνουν δωρητές οργάνων –σώματος, ώστε να υπάρχουν περισσότερα μοσχεύματα και η ιατρική επιστήμη να χαρίσει ζωή σε συνανθρώπους μας, που τα έχουν ανάγκη για να ζήσουν».

Να σημειωθεί ότι τριακόσιοι δέκα Λαρισαίοι, έγιναν δωρητές οργάνων μέσα στην τελευταία πενταετία, από την έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων –Σώματος Ν. Λάρισας.

«Είκοσι πέντε άτομα, μέχρι σήμερα έκαναν μεταμόσχευση οργάνων, από μέλη του Συλλόγου μας, που έφυγαν από τη ζωή», υποστήριξε κ. Κων/νος Μπουγάς, τονίζοντας ότι όλα γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια αλλά και διαφάνεια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και την παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ελλάδος.

Τα περισσότερα μέλη –δωρητές του συλλόγου, είναι γυναίκες, περίπου το 60%, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν... περάσει από το κρεβάτι του πόνου.

«Πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι παίρνουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους και καταλαβαίνουν καλύτερα κάποια πράγματα, όταν ζήσουν τον πόνο...», διαπιστώνει ο κ. Μπουγάς.

Οι περισσότεροι δωρητές οργάνων στο νομό Λάρισας, έχουν ηλικία από 25 έως και 65 χρόνων και ένα μικρό ποσοστό αυτών (δέκα άτομα) έχουν αποφασίσει να δωρίσουν ολόκληρο το σώμα τους μετά θάνατο, στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης.

Ο Σύλλογος της Λάρισας, συνεργάζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, του Υπουργείου Υγείας, όπου και στέλνει τις αιτήσεις των δωρητών. Αντίστοιχα ο εν λόγω οργανισμός με κάθε αίτηση εκδίδει ειδική κάρτα για τον δωρητή και τον καταγράφει σε ειδικό μητρώο.

Μετά τη συμπλήρωση και αποστολή στον Ε.Ο.Μ. της δήλωσης δωρεάς οργάνων, ο δυνητικός δότης πρέπει να συμπληρώσει την κάρτα δωρεάς οργάνων, την οποία οφείλει να φέρει πάντοτε μαζί του. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της επιθυμίας του.

Ο κάθε δωρητής μπορεί να καθορίσει ποια όργανα θέλει να δωρίσει. Η δήλωση δωρεάς δίνει τη δυνατότητα να επισημάνει τον ιστό, το όργανο ή τα όργανα που επιθυμεί να δωρίσει.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και όχι από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα ή σε φυτική κατάσταση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass