ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

«Μαλλιά – κουβάρια» για τις εφημερίες

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:25
 
Απρόσμενες διαστάσεις, με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προσλαμβάνει ο «εμφύλιος» γιατρών και διοικήσεων (5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και ΠΝΛ) για τις εφημερίες.
Πρόκειται για πρόσθετες, όπως ονομάζονται, εφημερίες που έκαναν οι γιατροί με την έγκριση της διοίκησης του ΠΝΛ (από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο) και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν πρόκειται να τις εξοφληθούν, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τα σχετικά προγράμματα καθώς το αίτημα για έγκριση των πιστώσεων, υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.
Άσχετα όμως από την έκβαση της δικαστικής αντιπαράθεσης γιατρών (που απειλούν με μηνύσεις) και διοικήσεων, όπως και από τις πραγματικές ευθύνες ή όχι των διευθυντών των κλινικών (που οι διοικούντες θεωρούν ως υπαίτιους) το όλο κλίμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρημένη λειτουργία του νοσοκομείου, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που οι γιατροί αποφασίσουν κινητοποιήσεις.
Ενός νοσοκομείου, η λειτουργία του οποίου ταλανίζεται, από τα προβλήματα του τεχνολογικά ξεπερασμένου εξοπλισμού στα περισσότερα Τμήματα, από τις επικίνδυνες ελλείψεις υλικών και προσωπικού και από τις συνεχείς αποχωρήσεις (απεγκαταστάσεις κλπ) ιατρών, σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Πρόσφατη αλληλογραφία, που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», μεταξύ του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζαρου Μακρή και του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ηλία Σκυλλάκου, επιβεβαιώνει την αλληλομετάθεση ευθυνών, αλλά κυρίως τις παρενέργειες του ίδιου του γραφειοκρατικού καθεστώτος στην έκδοση των προγραμμάτων εφημεριών με τον κ. Σκυλλάκο να ζητά την παρέμβαση του κ. Μακρή στο υπουργείο Υγείας για να «υπάρξει τροπολογία που να απλουστεύει τη διαδικασία».
Ο κ. Σκυλλάκος, παρότι αναγνωρίζει ότι «οι κείμενες διατάξεις που διέπουν τη διαδικασία της πραγματοποίησης και καταβολής των προσθέτων εφημεριών είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν κατά γράμμα στην πράξη» επιρρίπτει ευθύνες, ως υπεύθυνους για τη μη εξόφληση των γιατρών, σε όλους τους διευθυντές Κλινικών και Τμημάτων του ΠΝΛ που «συστηματικά παρακώλυσαν τη διαδικασία αγνοώντας τα έγγραφα του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας».
Ο κ. Μακρής, ανταπαντώντας στον κ. Σκυλλάκο του υπενθυμίζει πως «ο διοικητής του Νοσοκομείου αυτονόητα έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος» προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που διακριβώσατε τα όσα και στην επιστολή περιγράφετε, είστε υποχρεωμένος να επιβάλετε τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Διαφορετικά, γνωρίζετε καλώς, ότι υπέχετε πειθαρχικές ευθύνες, οπότε όχι ορθώς, αλλά εσφαλμένως παραπέμπετε την υπόθεση στην υπηρεσία μας».
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ
Μπορεί οι κ. Μακρής και Σκυλλάκος να «διαφωνούν» ποιας υπηρεσίας αρμοδιότητα είναι η επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι φέρουν την ευθύνη, το βέβαιο είναι πως οι γιατροί του ΠΝΛ δεν θα εξοφληθούν τελικά δεδουλευμένες εφημερίες (πρόσθετες) από τον Νοέμβριο του 2012 παρότι και ο κ. Μακρής και ο κ. Σκυλλάκος πλέον, αναγνωρίζουν πως «δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι γιατροί».
Σημειώνεται πως η μη εξόφληση των εφημεριών μπορεί να «δυναμιτίσει» το ήδη αρνητικό κλίμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς οι γιατροί (ΕΣΥ και μέλη ΔΕΠ) στην τελευταία τους έκτατη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μηνύοντας τις διοικήσεις και της 5ης ΥΠΕ και του ΠΝΛ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Μάλιστα το κλίμα έντασης εκείνη την περίοδο και η αλληλομετάθεση ευθυνών είχαν ως αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του, από τη θέση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητής Καρδιολογίας Φίλ. Τρυποσκιάδης (σ.σ. παραίτηση που δεν έγινε αποδεκτή), ενώ στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του ΠΝΛ και ο καθηγητής Παθολογίας Γ. Νταλέκος, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και το θέμα των εφημεριών.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΚΥΛΛΑΚΟΥ
Την επιστολή Σκυλλάκου προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, προκάλεσε έγγραφο του κ. Μακρή με σκοπό τη διερεύνηση του προβλήματος αποζημίωσης των προσθέτων εφημεριών.
Το θέμα διερεύνησε ο ίδιος ο κ. Σκυλλάκος «προκειμένου να προσδιοριστούν τα πρόσωπα που τυχόν ευθύνονται» για να διαπιστωθεί, όπως σημειώνει ο διοικητής του ΠΝΛ, ότι «ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας εγγράφως επανειλημμένα ενημέρωσε όλους του δ/ντές Κλινικών-Τμημάτων» και πως «από την καταγραφή των τηρούμενων στην Ιατρική Υπηρεσία κατατιθεμένων προγραμμάτων για τους μήνες Νοέμβριο 2012 έως και Απρίλιο 2013 προέκυψε Πίνακας, από τον οποίο συνάγεται ότι οι περισσότερες κλινικές ήταν συστηματικά εκπρόθεσμες και ελάχιστες κατά περίπτωση.
Η μεγάλη καθυστέρηση της κατάθεσης των προγραμμάτων των εφημεριών από τους δ/ντές των Κλινικών –Τμημάτων, δημιούργησε το πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο σχετικά με την αποζημίωση των προσθέτων εφημεριών» δεδομένου ότι «είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των τμημάτων των οποίων προΐστανται, ελέγχουν την τήρηση του ωραρίου του προσωπικού των τμημάτων τους και συνεπώς είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την υποβολή προγραμμάτων εφημεριών που να καλύπτουν τις ανάγκες και να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των τμημάτων τους».
«Επισημαίνεται, προσθέτει ο κ. Σκυλλάκος, ότι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας του δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας με τους Δ/ντές Κλινικών-Τμημάτων, μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο 2012 ήταν ανεκτή η εκπρόθεσμη κατάθεση των προγραμμάτων των εφημεριών δεδομένου ότι η καταβολή της αποζημίωσης των προσθέτων αμοιβών πραγματοποιούνταν χωρίς την σχετική απόφαση του διοικητή της οικείας ΥΠΕ.
Οι κείμενες διατάξεις που διέπουν τη διαδικασία της πραγματοποίησης και καταβολής των προσθέτων εφημεριών είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν κατά γράμμα στην πράξη και προφανώς για τον λόγο αυτό η αρμόδια Υπηρεσία Επιτρόπου θεωρούσε τα αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα. Λόγω αρμοδιότητάς σας, σας προτείνουμε να εισηγηθείτε στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υπάρξει τροπολογία που να απλουστεύει την ανωτέρω προβλεπόμενη διαδικασία.
Επίσης, είναι αντιληπτό ότι η προθεσμία του δεύτερου 10ημέρου (από τη 10η έως την 20ή ημέρα του τρέχοντος μήνα) ήταν οριακή για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, όπως η προκοστολόγηση και οι συνεδριάσεις του Ε.Σ. και Δ.Σ. και συνεπώς οι δ/ντές των Κλινικών –Τμημάτων θα έπρεπε εφόσον είχαν ειδοποιηθεί εγγράφως από τον διευθυντή της Υπηρεσίας τους, όφειλαν να καταθέτουν εγκαίρως τα προγράμματα των εφημεριών.
Ύστερα από τα παραπάνω εκτιμώ ότι ο δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας δεν φέρει καμία ευθύνη, όμως όλοι οι δ/ντές Κλινικών -Τμημάτων συστηματικά παρακώλυσαν τη διαδικασία αγνοώντας τα έγγραφα του δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην πληρώνονται τις πρόσθετες εφημερίες, εκτός από τους δ/ντές της Νευροχειρουργικής και Οφθαλμολογικής Κλινικής, του δ/ντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, οι οποίοι για δύο μόνο μήνες παρέκλιναν της προβλεπόμενης προθεσμίας και του δ/ντή του Εργαστηριού Κλινικής Φαρμακολογίας, ο οποίος παρέκκλινε για έναν μήνα».
Για να καταλήξει ο κ. Σκυλλάκος σημειώνοντας πως «δεδομένου ότι: α) ο διοικητής Ν.Π.Δ.Δ. μπορεί να επιβάλει την ποινή της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου έως και τις αποδοχές ενός μηνός σε υπαλλήλους του, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ, της παρ. 1, του άρθρου 118 του Ν.4057/2012 και
β) το Διοικητικό Συμβούλιο Ν.Π.Δ.Δ. μπορεί να επιβάλει την ποινή της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου έως και τις αποδοχές τριών μηνών σε υπαλλήλους του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 119 του Ν.4057/2012 και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ανωτέρω δ/ντές είναι μέλη ΔΕΠ, των οποίων οι αποδοχές καταβάλλονται από την Υπηρεσία στην οποία κατέχουν οργανική θέση και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παραπέμπω την υπόθεση στην Υπηρεσία σας, ως προϊστάμενη και εποπτεύουσα αρχή και τίθεμαι υπό τις εντολές σας».
ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΜΑΚΡΗ
«Μετά από τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γιατρών, ανταπαντά ο κ. Μακρής στον κ. Σκυλλάκο, που δεν πληρώθηκαν τις πρόσθετες εφημερίες και το έγγραφό μας, με το οποίο ζητήσαμε να διερευνήσετε, να εντοπίσετε και να επιβάλετε τις κυρώσεις που αναλογούν σε όσους ευθύνονται για τη δημιουργία του παραπάνω προβλήματος, η έγγραφη απάντησή σας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:
Με απόλυτη σαφήνεια διατυπώνετε ότι η μεγάλη καθυστέρηση της κατάθεσης των προγραμμάτων των εφημεριών από τους διευθυντές των Κλινικών – Τμημάτων, είναι ο πραγματικός λόγος που δημιουργεί το πρόβλημα στην αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.
Προκύπτει επίσης, ότι για το παραπάνω πρόβλημα ουδεμία ευθύνη φέρει ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, του οποίου τα σχετικά έγγραφα αγνοούσαν οι διευθυντές Κλινικών – Τμημάτων και έτσι η διαδικασία παρακωλύονταν συστηματικά.
Γνωρίζετε άλλωστε ότι για τον λόγο αυτό και κυρίως συναισθανόμενοι αφενός μεν την ευαισθησία που επέδειξε για το παραπάνω θέμα, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, αλλά και τις εν γένει φιλότιμες και αποτελεσματικές προσπάθειές του σε σχέση με όλο το εύρος του αντικειμένου του, τον παρακαλέσαμε να επανεξετάσει τη θέση του για την παραίτηση που υπέβαλε και για τους λόγους αυτούς δεν την κάναμε δεκτή.
Κύριε διοικητά, σημειώνει ο κ. Μακρής, κατά τις κείμενες πάντα διατάξεις, ο διοικητής του Νοσοκομείου αυτονόητα έχει την ευθύνη Διοίκησης, Οργάνωσης, Συντονισμού και Ελέγχου για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματός του.
Εμείς δε, έχουμε την ευθύνη ελέγχου της νομιμότητας των ενεργειών ή παραλείψεων. Συνεπώς, από τη στιγμή που διακριβώσατε τα όσα και στην επιστολή περιγράφετε, είστε υποχρεωμένος να επιβάλετε τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Διαφορετικά, γνωρίζετε καλώς, ότι υπέχετε πειθαρχικές ευθύνες, οπότε όχι ορθώς, αλλά εσφαλμένως παραπέμπετε την υπόθεση στην υπηρεσία μας».
«Τέλος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η υπηρεσία μας προσπάθησε και προσπαθεί να εξευρεθεί δίκαιη λύση για τους γιατρούς που πραγματοποίησαν και δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες τους, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι για το παραπάνω πρόβλημα, ουδεμία ευθύνη έχει η δική μας υπηρεσία» καταλήγει ο διοικητής της ΥΠΕ.
«ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ»
Ερωτηθείς για το όλο θέμα ο κ. Μακρής, δήλωσε στην «Ε» πως «τα αποτελέσματα της διερεύνησης που έκανε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τις ευθύνες που προκύπτουν σε ό,τι αφορά στις απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες των γιατρών, επιβεβαιώνουν τα όσα με υπεύθυνο και δημόσιο λόγο υποστήριζε και η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Συνεπώς υπήρξε μάλλον βεβιασμένη η θέση των συνδικαλιστών γιατρών που επέρριπτε – έτσι γενικά και αόριστα – ευθύνες στις Διοικήσεις της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ομολογουμένως όμως υπήρξε συνετή η άλλη τους στάση τελικά, στη συνάντηση μαζί μας στις 26 Ιουνίου, όπου συντάχθηκαν με την πρόταση μας να αναζητηθούν από την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας οι ευθύνες και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Συμβαίνει βέβαια πολλές φορές πάνω στην ένταση των γεγονότων να προκύπτουν για διαφόρους λόγους λανθασμένα συμπεράσματα. Ουδείς αναμάρτητος…» καταλήγει ο κ. Μακρής.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass