ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΝΛ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Οικονομικός «καβγάς» για τα απογευματινά ιατρεία

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:25
 
Στα δικαστήρια απειλεί να οδηγήσει τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος (ΟΤΑΕΔ) με αφορμή οικονομικό «καβγά» για τα απογευματινά ιατρεία (στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας) στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Νοσοκομείου.
Αφορμή η διαμάχη που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες στο Ακτινολογικό, όταν έξι Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι (κατηγορία ΤΕ) διαπίστωσαν πως, με απόφαση του διευθυντή του Τμήματος καθηγητή Ακτινολογίας Ιωάννη Φεζουλίδη, εξαιρέθηκαν από τη λειτουργία ιατρείων του Τμήματος (Μαγνητικός, Αξονικός, Μαστογραφίας, Οστικής Πυκνότητας) και έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της αμοιβής τους θα αντικατασταθούν από συναδέλφους τους αλλά της κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Ο πρόεδρος της ΟΤΑΕΔ Κων. Γεωργιάδης με δήλωσή του στην «Ε» τονίζει πως «ο διευθυντής του εργαστηρίου, συνεπικουρούμενος από την συγκαταβατική (;) αδράνεια της Διοίκησης, αποφάσισε ότι ο νόμος δεν είναι ... νόμιμος» προσθέτοντας ότι «η ως άνω συμπεριφορά δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας, για αυτό και η ΟΤΑΕΔ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη». Επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του ΠΝΛ μια και «αποφάσισε να μην… αποφασίσει» αφού «δεν φέρνει το θέμα στο Δ.Σ.» παρά το αίτημα Τεχνολόγων και Ομοσπονδίας.
ΑΜΟΙΒΗ
Οι Ακτινολόγοι ΤΕ του Τμήματος, παραπέμποντας στη νομοθεσία του υπουργείου Υγείας περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και σε διευκρινιστικές απαντήσεις αρμόδιων Διευθύνσεων του ίδιου υπουργείου, σημειώνουν ότι ως απόφοιτοι του Τμήματος Ραδιολογίας – Ακτινολογίας της ΣΕΥΠ των ΤΕΙ «υπάγονται στην Ιατρική Υπηρεσία του εκάστοτε νοσοκομείου» και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις «συμμετέχουν στην αμοιβή» καθώς «ο κλάδος εντάσσεται στην ωρομίσθια αμοιβή» πέραν «του δικαιώματος συμμετοχής και στην ποσοστιαία αμοιβή».
Με αφορμή και τις διευκρινίσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, οι Ακτινολόγοι ΤΕ ζητάνε από το 10% της αμοιβής, την ισομερή κατανομή της αποζημίωσης σε απεικονιστικές εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και την ωριαία αποζημίωση για απασχόληση και μάλιστα αναδρομικά.
Διευκρινίζεται πως αμοιβή θεωρείται η δαπάνη που καταβάλλει το ταμείο του ασφαλισμένου για τις εργαστηριακές εξετάσεις και όχι ο ίδιος ο ασφαλισμένος από την τσέπη του, όπως συμβαίνει με τα ραντεβού των γιατρών στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου.
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Ο κ. Φεζουλίδης, με έγγραφό του στο ΔΣ του ΠΝΛ είχε «προειδοποιήσει» για την εξέλιξη σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η εμμονή (σ.σ. των Τεχνολόγων) στη διπλή αμοιβή θα οδηγήσει κατά τη γνώμη μου, είτε στην παύση των απογευματινών ιατρείων, είτε στην αντικατάσταση των ΤΕ Τεχνολόγων με ΔΕ βοηθούς Τεχνολόγους» θέτοντας επίσης «το ερώτημα κατά πόσον είναι πλέον δυνατή η συνέχιση της συνεργασίας με συνεργάτες οι οποίοι, κάποτε στο μέλλον θα επανέλθουν με το ίδιο ή παρόμοιο αίτημα διεκδικώντας οτιδήποτε και από οποιονδήποτε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ».
Οι Ακτινολόγοι ΤΕ απαντώντας στην επιστολή Φεζουλίδη, με επιστολή τους προς τον διοικητή του ΠΝΛ Ηλία Σκυλλάκο, διευκρινίζουν μεταξύ άλλων ότι «δεν πρόκειται να ζητήσουμε να επιστραφούν χρήματα από οποιονδήποτε έχει ήδη πληρωθεί» και πως «δεν θέλουμε να ταράξουμε την ισορροπία και προτείναμε να λάβουμε το υπόλοιπο ποσοστό που μας αναλογεί σύμφωνα με την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου».
Για να υπάρξει νέα επιστολή Φεζουλίδη, ο οποίος κοινοποιεί στον κ. Σκυλλάκο τη «διακοπή της συνεργασίας» με τους έξι Τεχνολόγους «έως ότου διευκρινισθεί ο τρόπος αμοιβής τους, δηλαδή με ποσοστιαία αμοιβή ή με αμοιβή ανά ώρα».
Είναι η εξέλιξη που προκαλεί νέα αντίδραση των Ακτινολόγων ΤΕ, που τονίζουν προς τον κ. Σκυλλάκο (σ.σ. έγγραφο που κοινοποιήθηκε και στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρή) ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια η οποία δεν συνοδεύθηκε από τη δική σας συγκατάθεση, προκάλεσε σύγχυση στο προσωπικό του Εργαστηρίου και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των ασθενών» τονίζοντας ότι η υλοποίηση αυτής της απόφασης «συνιστά απώλεια εσόδων και για εμάς και για το νοσοκομείο, άνιση μεταχείριση υπαλλήλων αλλά και επί της ουσίας, επιλεκτική άρνηση παροχής υπηρεσιών υγείας από δημοσίους υπαλλήλους σε δικαιούχους ασθενείς».
ΟΤΑΕΔ
Ο πρόεδρος της ΟΤΑΕΔ Κων. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας τη νομοθεσία, με δήλωσή του στην «Ε» τονίζει: «Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας και τον διευθυντή του τμήματος Απεικόνισης για την εκτός υπηρεσιακής νομιμότητας συμπεριφορά τους.
Η υπουργική απόφαση Υ4α/147881(ΦΕΚ Β 1851 25-11-2010 ) για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και οι μετέπειτα ερμηνείες του Νόμου από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΥΥΚΚΑ ,καθορίζουν επακριβώς τον τρόπο αμοιβής των Τεχνολόγων Ακτινολόγων στην ολοήμερη λειτουργία.
Παρ’ αυτά ο διευθυντής του εργαστηρίου ,συνεπικουρούμενος από την συγκαταβατική (;) αδράνεια της Διοίκησης ,αποφάσισε ότι ο νόμος δεν είναι ... νόμιμος(!). Προφανώς ο κλάδος των Τ/Α δεν ανήκει στους ισχυρούς του συστήματος. Η διοίκηση και ο εν λόγω διευθυντής αμφισβήτησαν ακόμα και την εγκυρότητα (!) της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας.
Ο διευθυντής εν αρχή δεν αναγνώρισε ότι άλλα Νοσοκομεία αποδίδουν τα νόμιμα, εν συνεχεία αφού αναγνώρισε γραπτώς(!) τη νομιμότητα του αιτήματος, αποφάσισε (η διοίκηση;) όμως να μην χορηγήσουν την προβλεπόμενη από τον νόμο αμοιβή στους εργαζόμενους επικαλούμενος... «ηθικούς λόγους».
Ο πραγματικός λόγος βέβαια είναι ότι από το 2010 τα χρήματα που δικαιούνταν οι Τεχνολόγοι πήγαιναν αλλού. Τώρα που τα ζητούν οι Τεχνολόγοι τίθεται θέμα ηθικής . Η δε διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να... μην αποφασίσει.
Εδώ και δύο εβδομάδες , και μετά την πλήρη ενημέρωση επί του θέματος ,από την Ομοσπονδία Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος και τον νομικό της σύμβουλο, δεν φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. αποφεύγοντας έτσι την «καυτή πατάτα» μίας απόφασης η οποία έρχεται σε αντίθεση με την βούληση του διευθυντή.
Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΠΓΝΛ δεν πήρε καν θέση απέναντι στις όχι προς την κατεύθυνση του νόμου ενέργειες του διευθυντή του τμήματος, ο οποίος απέκλεισε επιλεκτικά και ετσιθελικά τους Τ/Α που αιτούντο την αμοιβή τους.
Μάλιστα εισηγήθηκε και κατέθεσε τις υπογραφές των υφιστάμενων του (λοιποί ιατροί), ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τους εν λόγω υπαλλήλους διότι ζήτησαν τη νόμιμη αμοιβή τους, περνώντας το μήνυμα ότι όσοι ζητούν τα χρήματά τους δεν είναι αρεστοί .
Επιπλέον ο διευθυντής προχώρησε στη στοχευμένη ακύρωση(;) των απογευματινών ραντεβού, σε ημέρες στις οποίες είχαν δηλωθεί ως συμμετέχοντες οι αιτούμενοι την αμοιβή τους Τ/Α. Ακόμη με την αλλαγή ολόκληρου του προγράμματος λειτουργίας εκτόπισαν από τα Ολοήμερα (χωρίς καμιά έγγραφη αιτιολογία) όλους τους Τ/Α που αιτήθηκαν τη νόμιμη αμοιβή τους .
Όλες αυτές οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τον διευθυντή, χωρίς καμιά τουλάχιστον ενυπόγραφη (λεκτική;) έγκριση από τον διοικητή του Νοσοκομείου, είναι αντίθετες στον νόμο ο οποίος δεν προβλέπει αποκλεισμό εργαζομένων από την ολοήμερη λειτουργία, αλλά αντιθέτως προβλέπει ισόνομη και ισομερή πρόσβαση όσων εργαζομένων το επιθυμούν.
Τα ίδια συμβαίνουν και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος εξέδωσε εισαγγελική εντολή προκειμένου να υποχρεωθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου να χορηγήσει τα απαραίτητα προς έλεγχο έγγραφα στους Τεχνολόγους Ακτινολόγους ,που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν τους τα έδινε.
Η Ομοσπονδία όπως ήταν φυσικό ενημέρωσε και τη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας για τα γεγονότα, καταθέτοντας όλο το έγγραφο υλικό που είχε στη διάθεσή της. Η ως άνω συμπεριφορά δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας, για αυτό και η ΟΤΑΕΔ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη» καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass