ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΔΑΠΑΝΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μας «σκοτώνουν» με το claw back!

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2013 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26
  
Της Νατάσας Πολυγένη
Σε «καζάνι που βράζει» έχει μετατραπεί ο χώρος της ιδιωτικής υγείας, μετά την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για την επιβολή του περίφημου μέτρου «claw back» στον ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου στις δαπάνες εξετάσεων, με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα να καλούνται να επωμισθούν την όποια διαφορά σε σχέση με το τελικό κόστος.
Η εξαγγελία αυτή τέντωσε ακόμη περισσότερο το σκοινί στην ήδη προβληματική συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους υγείας και προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και την επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας έκτακτη σύσκεψη της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος υπό την προεδρία του Λαρισαίου κ. Αχιλλέα Νταβέλη (Κέντρο Αποκατάστασης ANIMUS).
Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις αλλά και τα επόμενα βήματα με στόχο την αποτροπή εφαρμογής του μέτρου, που όπως επανειλημμένα δήλωσε ο κ. Νταβέλης, στην περίπτωση που εφαρμοστεί την επόμενη κιόλας μέρα θα σβήσει από το χάρτη όλες τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Νταβέλης έκανε λόγο για ένα βάρβαρο και παράνομο από κάθε πλευρά μέτρο που έρχεται να αποτελειώσει τους παρόχους υγείας που έχουν δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα από τα μνημονιακά μέτρα, αναφέροντας τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια πολιτική που οδηγεί τον ιδιωτικό χώρο της υγείας και τους εργαζομένους τους σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Την ώρα λοιπόν που δεν έχουμε πάρει από το κράτος ούτε 1 ευρώ για το 2013 (η εξόφληση έχει γίνει μέχρι το Δεκέμβριο του 2012), έρχεται ένας νόμος που μιλά για περιστολή των δαπανών έως 40% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Ένα οριζόντιο «κούρεμα» παράνομο από κάθε άποψη, αφού το claw back μπορεί να εφαρμοστεί σε προϊόντα αλλά σε καμία περίπτωση σε υπηρεσίες. Οι ιδιώτες πάροχοι υγείας είναι συνεχώς δυσφημιζόμενοι και δακτυλοδεικτούμενοι, παρότι το κράτος είναι εκείνο που τους χρωστά. Εάν ήθελαν να ανακαλύψουν τους παράνομους θα είχαν επιβάλλει τακτικούς ελέγχους. Ακόμη και όταν εμείς προτείναμε η διαδικασία των ελέγχων να περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες πάλι τίποτα δεν έκαναν. Η δημόσια δαπάνη στο χώρο της υγείας ανέρχεται σε 9,1 δισ ενώ στην ιδιωτική σε 1 δις. Γιατί άραγε δεν προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στο απέραντο χάος της δημόσιας σπατάλης;».
Αναφορικά, με τις κινήσεις των επόμενων ημερών σε πρώτο πλάνο μπαίνει η επιδίωξη συνάντησης με τον τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μέσα σε αυτή την εβδομάδα, με πρόθεση την ενημέρωση και τον διάλογο ώστε να υπάρξει κοινή αντίληψη σε ότι αφορά τις πραγματικές δαπάνες και τον τρόπο ελέγχου τους.
«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα κατανοήσει πλήρως τις θέσεις μας μόλις ενημερωθεί. Σε έναν κωδικό όπως ο περίφημος 673 του ΕΟΠΥΥ στον οποίο περιλαμβάνονται οι κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, τα κέντρα αιμοκάθαρσης, τα ψυχιατρεία, το Ωνάσειο, το Ερρίκος Ντυνάν, το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, τα γηροκομεία, τα άσυλα και τα ειδικά σχολεία, όπου για όλους τους παραπάνω δεν υπάρχει αναφορά προϋπολογισμένης δαπάνης, για τι είδους περιστολής αυτής (claw back) ομιλούμε;
Τελικά είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να κοστολογείς δημόσια και ιδιωτική υγεία χωρίς να προϋπολογίζεις ξεχωριστά την καθεμία, «κουρεύοντας» στο τέλος αδιακρίτως άπαντες. Ευελπιστούμε ότι μετά τη λεπτομερή ενημέρωση εκ μέρους μας και βασιζόμενοι στην ευθυκρισία του νέου υπουργού, ο κοινωνικά ευαίσθητος κλάδος μας που προσφέρει τα μέγιστα στο χώρο της αναπηρίας, θα δικαιωθεί τόσο για τις θέσεις του όσο και για την τεράστια συμβολή και προοπτική του στο χώρο της εργασίας και της οικονομίας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Κέντρων Αποκατάστασης.
 Στην περίπτωση όμως που η ηγεσία δεν πειστεί και προχωρήσει στην ψήφιση του μέτρου, τότε οι ιδιώτες πάροχοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω και να φτάσουν από την εξώδικο διαμαρτυρία μέχρι και την επίσχεση εργασίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass