ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από δωρητές εξοπλισμού... κατηγορούμενοι!

*ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2013 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:30
 
Του Γιώργου Ρούστα
Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να δωρίσουν στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ένα μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος. Και κει που περίμεναν να λάβουν μια ευχαριστήρια επιστολή από την διοίκηση του Νοσοκομείου, έλαβαν μια λυπητερή από την Εφορία Λάρισας, με βάση την οποία οφείλουν στο κράτος το ποσό των 19.500 ευρώ!
Ο λόγος για τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Καρδιοπαθών νομού Λάρισας, που έμπλεξαν με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και μέχρι τα ξεμπλέξουν θα παίρνουν τα υπογλώσσια δυο - δυο!
Το άσχημο γι΄ αυτούς είναι πως ενώ όλοι αναγνωρίζουν πως έχουν δίκιο, εν τούτοις κανείς δεν μπορεί να τους απαλλάξει από το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε. Πρόστιμο που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η κρατική μηχανή λειτουργούσε καλύτερα και τους ενημέρωνε εγκαίρως για την υποχρέωση τους περί καταβολής του ΦΠΑ. Αν και ο Σύλλογος ουσιαστικά τον μεσάζοντα έκανε για την προμήθεια του απαραίτητου για το νοσοκομείο μηχανήματος.
Ανάστατος ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιοπαθών Λάρισας Παναγιώτης Τσούμαρης καταγγέλλει στην «Ε» την αδιαφορία των αρμοδίων και απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη «γιατί κάτι δεν πάει καλά».
Στο πλευρό τους φαίνεται να είναι ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς-Αγγείων-Θώρακα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος με επιστολή του στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Σκυλλάκο του ζητά να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ταλαιπωρία για τους διοικούντες του Συλλόγου Καρδιοπαθών Λάρισας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν η τότε διοίκηση προχώρησε σε διαδικασίες αγοράς ενός μηχανήματος «Stockert» εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος, που είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, με σκοπό τη δωρεά του στην Καρδιοχειρουργική Κλινική. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος (επί προεδρίας Δημ. Τουρσουνίδου) ζήτησε από γνωστή πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας το ποσό των 35.000 ευρώ με το αιτιολογικό της ενίσχυσης αναξιοπαθούντων μελών. Στη συνέχεια η απόφαση τροποποιήθηκε για την προμήθεια του παραπάνω μηχανήματος. Και ενώ το μηχάνημα ήρθε από γερμανική εταιρία στο ΠΠΝ, εν τούτοις οι άνθρωποι του Συλλόγου δεν κλήθηκαν ποτέ από την διοίκηση του ΠΠΝ να υπογράψουν κάποιο έγγραφο παραλαβής και παράδοσης αυτού του μηχανήματος.
Στην πορεία και συγκεκριμένα αρχές του 2011 έφθασε στον σύλλογο ειδοποιητήριο από την Β ΔΟΥ Λάρισας που τους ενημέρωσε πως έπρεπε να καταβάλουν ΦΠΑ, αξίας 5.700 ευρώ, το οποίο όμως με τα πρόστιμα τόσων ετών το ποσό έφθασε τα 15.874. Έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου της διοίκησης του Συλλόγου σε πολιτικούς του νομού για να βρεθεί μια λύση, αλλά μάταια. Όπως σε αδιέξοδο κατέληξαν και οι όποιες προσπάθειες σε τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς για την ενίσχυση του Συλλόγου, ώστε με αυτό τον τρόπο να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούσε η εφορία. Ακόμη και ερώτηση στη Βουλή έγινε για το θέμα, αλλά το ΥΠΟΙΚ έδωσε εντολή στη Β ΔΟΥ Λάρισας, να ερευνήσει το θέμα. Δηλαδή το πρόβλημα επέστρεψε στην υπηρεσία που επέβαλε το πρόστιμο. Στο μεταξύ τα χρόνια περνούσαν, οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν απαντούσαν στις αιτήσεις της διοίκησης του συλλόγου (η τελευταία 21-5-2013) για την αποδοχή της δωρεάς, τον εκτελωνισμό και την καταγραφή του στα περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου και το ποσό (πάντα με τα πρόστιμα) που καλείται να πληρώσει ο Σύλλογος Καρδιοπαθών έφθασε στα 19. 419 ευρώ».
Ο ΠΑΝ. ΤΣΟΥΜΑΡΗΣ
Λάβρος κατά των διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Β ΔΟΥ Λάρισας που άφησε την υπόθεση να εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε τα πρόστιμα να είναι υπέρογκα εμφανίζεται με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιοπαθών Παναγιώτης Τσούμαρης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούμαρη «αν η εφορία μας ενημέρωνε από την αρχή για την υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ θα διεκδικούσαμε πίσω τον ΦΠΑ που πληρώσαμε στη Γερμανία και κυρίως τα πρόστιμα δεν θα ήταν εξοντωτικά. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως φέρουν οι εκάστοτε διοικήσεις του ΠΠΝ που δεν προχώρησαν στην παραλαβή του μηχανήματος, αποδεσμεύοντας τον σύλλογο απ αυτή την διαδικασία. Έγιναν πολλές παραλείψεις και δεν φταίμε εμείς γι αυτό, αλλά εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε την λυπητερή. Αντί για ευχαριστώ για την δωρεά μας, εισπράξαμε αχαριστία και αδιαφορία. Δηλαδή εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Εφόσον στα χαρτιά φαίνεται πως το μηχάνημα μας ανήκει, να το πουλήσουμε για να ξεχρεώσουμε; Και η Καρδιοχειρουργική κλινική πως θα λειτουργήσει;»
Όποια και αν είναι η κατάληξη του θέματος, ο Σύλλογος καλεί όλους τους καρδιοπαθείς να είναι σε εγρήγορση και επικοινωνία με την διοίκηση, ώστε να αγωνιστούν –αν χρειαστεί- για την εύρυθμη λειτουργία της Καρδιολογικής και Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.
Ο ΝΙΚ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς-Αγγείων-Θώρακα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νίκος Τσιλιμίγκας με επιστολή του προς τον διοικητή του ΠΠΝ Ηλία Σκυλλάκο υποστηρίζει πως «το εν λόγω μηχάνημα βρίσκεται στον προθάλαμο της χειρουργικής αίθουσας και τίθεται σε λειτουργία μόνο σε καταστάσεις ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση δυσλειτουργίας του πρώτου μηχανήματος εξωσωματικής, ή σε περίπτωση ανάγκης σύγχρονης αντιμετώπισης δυο καρδιοχειρουργικών ασθενών. Κατανοείτε ότι η ύπαρξη του κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ύπαρξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής».
Αναλυτικότερα ο κ. Τσιλιμίγκας αναφορικά με το μηχάνημα εξωσωματικής λειτουργίας καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, γνωστοποιεί στον κ. Σκυλλάκο τα ακόλουθα:
1. Χωρίς δεύτερο μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας δεν δύναται να δουλέψει Καρδιοχειρουργική Κλινική.
2. Η τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεννόηση με την κλινική μας και τον Σύλλογο Καρδιοπαθών ν. Λάρισας -υπό την Νομική επικουρία της νομικής σας συμβούλου κ. Κοστούλη Φιλιώς - δρομολόγησε την δωρεά μιας δεύτερης μηχανής για να καταστεί δυνατή η έναρξη λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου.
3. Θεωρούσα ότι και τυπικά από την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει ολοκληρωθεί η δωρεά με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, καθότι όλα έγιναν νόμιμα και συντονισμένα για την αποδοχή της εν λόγω δωρεάς. Αν κάτι τέτοιο ισχύει οφείλεται προφανώς σε παράλειψη που θα πρέπει να αποκατασταθεί από το Δ.Σ .του Νοσοκομείου ή να δοθεί οποιαδήποτε άλλη λύση κρίνετε.
4. Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω μηχάνημα βρίσκεται στον προθάλαμο της χειρουργικής αίθουσας μας, και τίθεται σε λειτουργία - προς το παρόν - μόνο σε καταστάσεις ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση δυσλειτουργίας του πρώτου μηχανήματος εξωσωματικής, ή σε περίπτωση ανάγκης σύγχρονης αντιμετώπισης δυο καρδιοχειρουργικών ασθενών. Κατανοείτε ότι η ύπαρξη του κρίνεται απολύτως αναγκαία για την ύπαρξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.
Σημειωτέον δε ότι αυτή η δωρεά για την οποία είμαστε υπερήφανοι απάλλαξε το Νοσοκομείο μας από επιπρόσθετο κόστος ύψους 300.000 Ευρώ, αξία της αγοραίας του μηχανήματος κατά τον χρόνο της δωρεάς από τον Σύλλογο Καρδιοπαθών. Το Νοσοκομείο δηλ. το Δημόσιο δεν έχει επιβαρυνθεί από την ενέργεια αυτή ούτε ένα (1) Ευρώ.
6. Φρονώ ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου, εκτιμώντας την αναγκαιότητα του εν λόγω μηχανήματος, θα προβεί με την συνεπικουρία της 5 ΥΠΕ στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί λύση και στην συνεπαγόμενη λογιστική εκκρεμότητα που χρονίζει».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass