ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

«Παγώνουν» προσωρινά οι αργίες γιατρών του ΠΝΛ

* Με απόφαση του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο – Την έγγραφη απόσυρση της απόφασης, αλλά και άμεση συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ζητούν ιατρικοί φορείς μετά από σύσκεψη στον ΙΣΛ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2013 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:59
Την προσωρινή «αναστολή» εκτέλεσης της απόφασης, με την οποία τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία 5 γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αποφάσισε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις πολιτικών, αιρετών και υγειονομικών παραγόντων του νομού.
 Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε χθες από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, Λάζαρο Μακρή, να «παγώσει» προσωρινά την απόφαση έως ότου συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του υπουργείου Υγείας στο οποίο έχουν παραπεμφθεί οι 5 γιατροί μετά από πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, μετά από οικονομικό έλεγχο για τη διετία 2008 – ’09.
Η αρχική απόφαση Γεωργιάδη ελήφθη χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της στη λειτουργία της Νευροχειρουργικής και της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας όπου υπηρετούν οι εν λόγω γιατροί. Ειδικότερα στο ιατρικό δυναμικό της Νευροχειρουργικής, μετά την αργία, θα απέμειναν 3 γιατροί με άμεσο αποτέλεσμα, να μην υπήρχε η δυνατότητα γενικής εφημερίας της κλινικής και οι ασθενείς (τραυματίες τροχαίων, εγκεφαλικά επεισόδια κλπ) θα έπρεπε να διακομισθούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Αντίστοιχα προβλήματα εφημεριών θα αντιμετώπιζε και η Χειρουργική Κλινική του ΠΝΛ αλλά το παράδειγμα της Νευροχειρουργικής Κλινικής αναφέρεται ως χαρακτηριστικότερο με δεδομένο ότι αποτελεί τη μοναδική κλινική σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας καλείται τώρα να «αναστείλει» την εκτέλεση της απόφασης, με δεδομένο ότι δεν παρέλαβαν όλοι οι εμπλεκόμενοι γιατροί την υπουργική απόφαση, έως ότου τελεσιδικίσει η υπόθεση σε ό,τι αφορά στο πειθαρχικό σκέλος, ενώ σε ό,τι αφορά στο ποινικό μέρος, υπενθυμίζεται πως η υπόθεση έχει λάβει τη δικαστική οδό.
ΕΠΑΦΕΣ
Η αρχική απόφαση Γεωργιάδη προκάλεσε κατ’ αρχάς τις έντονες αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών με αφορμή το απειλητικό ενδεχόμενο, από τα επόμενα κιόλας 24ωρα, να μην εφημερεύσει η Νευροχειρουργική Κλινική (γενική εφημερία) και τους κινδύνους που θα προέκυπταν για τη ζωή ασθενών που θα έπρεπε να διακομισθούν σε νοσοκομεία της Βορ. Ελλάδας.
Για το θέμα ενημερώθηκε η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης, ενώ ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη για την εξέλιξη, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε από τον κ. Μακρή, να αναμένει την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Το θέμα της Νευροχειρουργικής Κλινικής απασχόλησε, μεταξύ άλλων θεμάτων και χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού με τον κ. Γεωργιάδη, όπου ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Αγοραστό ότι το θέμα θα «παγώσει» έως ότου συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
ΔΗΛΩΣΗ
ΚΕΛΛΑ
Σε δήλωσή του ο κ. Κέλλας τονίζει πως «ενημέρωσα, ως βουλευτής, γιατρός και αντιπρόεδρος του ΙΣΛ, άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία της Νευροχειρουργικής και Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού, η απόφαση του Υπουργείου να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία πέντε ιατροί του Νοσοκομείου.
Τον ενημέρωσα για τις απρόβλεπτες και άκρως αρνητικές συνέπειες ως προς την εξυπηρέτηση των ασθενών, που θα προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία των Κλινικών, καθώς είναι πιθανό άμεσα να μην έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε γενική εφημερία, ως ειδικότητες πρώτης γραμμής.
Ο υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως και αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται, με διαβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι με εντολή του προς τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας δεν θα επιδοθούν οι αποφάσεις που θέτουν τους γιατρούς σε αυτοδίκαιη αργία, καθώς προέχει η υγεία των πολιτών.
 Η απόφαση αυτή του υπουργού, με γνώμονα αποκλειστικά, το επισημαίνω για μια ακόμη φορά, τη μη αποδυνάμωση των Κλινικών και την εύρυθμη λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση των ασθενών, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παραγραφή των αιτιών που οδήγησαν στην απόφαση για αυτοδίκαιη αργία των γιατρών, αλλά αναστολή της για κάποιο διάστημα, έως ότου δοθεί οριστική λύση που δεν θα επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου. Έτσι η Νευροχειρουργική και η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού θα συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.
Ευχαριστώ τον υπουργό Υγείας για την άμεση ανταπόκριση και την λύση που έδωσε στο τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργούνταν, προφανώς από πλημμελή ενημέρωσή του.
Οι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται άριστες υπηρεσίες υγείας ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα μας και ως προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τις παρέχουμε. Άλλωστε γιατροί, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται καθημερινά με αυταπάρνηση για να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους» καταλήγει ο κ. Κέλλας.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Το θέμα των αυτοδίκαιων αργιών, παρά την παρέμβαση Γεωργιάδη, απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες βράδυ ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων, των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλίας, της ΟΕΝΓΕ, των ενώσεων γιατρών των δυο νοσοκομείων, του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημιακού, του αναπλ. πρύτανη Δημ. Κουρέτα και εμπλεκομένων ιατρών, ενώ παρέστη και ο βουλευτής κ. Κέλλας.
Όπως μεταξύ άλλων τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος «ο Ν. 4093/12 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα για τις «αυτοδίκαιες αργίες» ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας.
Οι «αυτοδίκαιες αργίες» είναι ένα προσχηματικό νομικό κατασκεύασμα που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη καθυστέρηση λειτουργίας ή τη σκόπιμη μη λειτουργία των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών οργάνων, οδηγούν σε «πειθαρχική ομηρία» δεκάδες συναδέλφους μας, που βλέπουν ορθάνοιχτη πλέον την πόρτα της απόλυσης, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό που έβαλε ως προαπαιτούμενο η τρόικα στον τομέα της Υγείας.
Αποδομούνται η μια μετά την άλλη κλινικές «πρώτης γραμμής» (π.χ. Νευροχειρουργική, Χειρουργική κλπ) και αποψιλώνονται οι δημόσιες δομές υγείας γενικότερα. Οι συνέπειες για τους πολίτες θα είναι τραγικές. Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κάθε είδους ατυχήματα ή επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά από παθολογικά αίτια, δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν στο ΠΓΝΛ. Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτιμά να «σκορπά τον θάνατο», αρκεί να είναι συνεπής στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Δεν αρνούμαστε το «πάρτι» που έγινε στην Υγεία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ούτε εκπροσωπούμε αποδεδειγμένα επίορκους συναδέλφους, αλλά ούτε και τους στηρίζουμε. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες, οι κεντρικές ευθύνες της διασφάλισης των οποίων βρίσκονται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας, αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό.
Εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα διαδικασία και στον βαθμό που είναι αυτή σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο κατάπτυστο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας».
Το σύστημα της διαφάνειας των προμηθειών των υλικών στον δημόσιο τομέα αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να λειτουργήσει επιτέλους τους κανόνες εκείνους που, αφενός μεν θα τις εξορθολογήσει, αφετέρου δε, με τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων, θα αποθαρρύνει αυτούς που επιβουλεύονται τέτοιες καταστάσεις» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.
Η σύσκεψη κατέληξε στο αίτημα της έγγραφης απόσυρσης της απόφασης για την αργία των γιατρών αλλά και στην άμεση συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξετασθεί η υπόθεση.
ΔΗΛΩΣΗ
ΠΟΥΛΑΚΗ
Με αφορμή το θέμα ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Κώστας Πουλάκης, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τονίζει ότι «όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε και στον διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ., κ. Λ. Μακρή, σε πρόσφατη συνάντησή μας, ότι είμαστε απολύτως υπέρ της καταπολέμησης όλων των φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στη λογική των “εξιλαστήριων θυμάτων”, στη συλλήβδην δυσφήμηση της εξαιρετικής ως επί το πλείστον δουλειάς που κάνουν με αυταπάρνηση οι γιατροί και το προσωπικό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας.
Θεωρούμε απαράδεκτη την προληπτική διαθεσιμότητα και ζητάμε την άμεση συνεδρίαση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ώστε να κριθούν οριστικά όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά και τη σε βάθος διερεύνηση όλων των φαινομένων κακοδιαχείρισης, που δεν αφορά μόνο ή πρωτίστως γιατρούς, αλλά και πλήθος πολιτικών και διοικητικών στελεχών που διόρισαν επί δεκαετίες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση κάλυψη όλων των υφιστάμενων και μελλοντικών κενών και την απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία όλων των κλινικών του Πανεπιστημιακού και των υπόλοιπων Νοσοκομείων της περιοχής μας. Θυμίζουμε εξάλλου ότι τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε καταθέσει ψήφισμα για το μέτρο της διαθεσιμότητας στο χώρο της υγείας και την οριακή κατάσταση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας, το οποίο – με ευθύνη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου – δεν συζητήθηκε ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση, η υγεία και η ζωή των πολιτών της Θεσσαλίας και όλης της Κεντρικής Ελλάδας δεν είναι “παιχνιδάκι” στα χέρια του υπουργού κ. Γεωργιάδη και της τρόικας. Δεν είναι σαν τα βιβλία που συνηθίζει να πουλάει σε μεταμεσονύκτιες εκπομπές υποβαθμισμένων σταθμών. Ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν ως “παράπλευρες απώλειες” στον μηχανισμό κατασκευής επιόρκων που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass