ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

«Να διασφαλισθεί η λειτουργία κλινικών του ΠΝΛ»

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2013 3:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:59
Στην ανάγκη άμεσης σύγκλησης του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών, αλλά και στην επεξεργασία ενός σχεδίου έτσι ώστε κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τυχόν αργίες γιατρών, κατέληξε σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, συγκάλεσε, εκτάκτως, χθες το μεσημέρι, σύσκεψη «αιφνιδιάζοντας» τοπικούς παράγοντες αφού μόλις προχθές, έδωσε εντολή στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας να «παγώσει» προσωρινά την εφαρμογή της απόφασης με την οποία, όπως είναι γνωστό, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία 5 γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (μεταξύ 20 γιατρών πανελλαδικά) με αφορμή παλαιότερο οικονομικό έλεγχο στο ΠΝΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο κ. Γεωργιάδης «υποχρεώθηκε» να συγκαλέσει τη σύσκεψη μετά από «παρεμβάσεις» υπηρεσιακού παράγοντα σύμφωνα με τον οποίο «από την αυτοδίκαιη αργία 2 γιατρών της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΝΛ δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών».
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την απόφαση Γεωργιάδη, 2 από τους 5 γιατρούς του ΠΝΛ που εργάζονται στη Νευροχειρουργική Κλινική (οι άλλοι 3 εργάζονται στη Χειρουργική Κλινική του ΠΝΛ) τίθενται σε αργία με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτο το πρόγραμμα (γενικών) εφημεριών της κλινικής θέτοντας σε κίνδυνο ζωές ασθενών (τραυματίες, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α.) οι οποίοι θα έπρεπε να διακομισθούν σε άλλες περιοχές αφού η Νευροχειρουργική κλινική, είναι η μοναδική κλινική νοσοκομείων της Θεσσαλίας.
 
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη (συμμετείχαν οι γενικός γραμματέας του υπουργείου Πελ. Καλλίρης, ο βουλευτής ΝΔ Χρ. Κέλλας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρής, ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλ. Σκυλλάκος, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΝΛ καθηγητής Φίλ. Τρυποσκιάδης, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αθ. Πλεύρης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες) ο κ. Γεωργιάδης δεν άλλαξε τελικά την απόφασή του, ενώ υιοθέτησε το αίτημα υγειονομικών φορέων της περιοχής, στο οποίο κατέληξαν μετά σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.
Ειδικότερα στη σύσκεψη αποφασίσθηκε, να συνεδριάσει το συντομότερο (το πιθανότερο εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου) το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του υπουργείου Υγείας έτσι ώστε να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Παράλληλα και με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των επίμαχων κλινικών, οι κ. Καλλίρης και Μακρής ανέλαβαν την ευθύνη να καταθέσουν πρόταση έτσι ώστε στην περίπτωση που, μετά το Πειθαρχικό, τεθούν σε αργία κάποιοι γιατροί οι θέσεις να καλυφθούν άμεσα και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σημειώνεται πως στη χθεσινή σύσκεψη, δεν ταυτίσθηκαν οι απόψεις όλως των παρευρεθέντων ως προς τις επιπτώσεις της αρχικής απόφασης Γεωργιάδη, είτε για τη λειτουργία της Κλινικής, είτε για τις εφημερίες της Νευροχειρουργικής Κλινικής.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στο θέμα των αυτοδίκαιων αργιών γιατρών του ΠΝΛ αναφέρεται εκ νέου ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με χθεσινή επιστολή του προς τον κ. Γεωργιάδη, μετά και την προχθεσινή σύσκεψη ιατρικών και συνδικαλιστικών φορέων της Θεσσαλίας.
Οπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή του ΙΣΛ «στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι: Απειλείται άμεσα η δημόσια υγεία της Θεσσαλίας και όχι μόνον, καθόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μένει ακάλυπτο και απροστάτευτο, κατά την αναζήτηση ιδιαίτερα επειγόντων νευροχειρουργικών, αλλά και χειρουργικών υπηρεσιών.
 Οι παλινωδίες του Υπουργείου σας προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στους συμπολίτες μας, καθόσον εκτέθηκε το σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη ενημέρωση των συλλογικών μας οργάνων (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, τοπικοί Ιατρικοί Σύλλογοι) πριν από την υπογραφή των συγκεκριμένων διαπιστωτικών πράξεων, ώστε να αποφεύγονταν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα που, αφενός μεν αμαυρώνουν την εικόνα του Υπουργείου Υγείας, αφετέρου δε απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του.
Ο Ν. 4093/12 στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα για τις «αυτοδίκαιες αργίες» ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και εισάγει το τεκμήριο της ενοχής, γυρίζοντας πίσω χιλιετίες τον νομικό μας πολιτισμό».
«Αποδομούνται η μια μετά την άλλη κλινικές «πρώτης γραμμής» (π.χ. Νευροχειρουργική, Χειρουργική κ.λ.π.) και αποψιλώνονται οι δημόσιες δομές υγείας γενικότερα. Οι συνέπειες για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας θα είναι τραγικές. Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από κάθε είδους ατυχήματα ή επείγοντα νευροχειρουργικά περιστατικά από παθολογικά αίτια, δεν θα μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν στο ΠΓΝΛ. Στο ίδιο καθεστώς «πειθαρχικής ομηρίας» βρίσκονται κι άλλοι γιατροί του ΠΓΝΛ που εργάζονται σε άλλες κλινικές, μερικές των οποίων είναι μοναδικές, με αποτέλεσμα το εφημεριακό καθεστώς του ΠΓΝΛ αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Διοίκησής του.
Δεν αρνούμαστε το «πάρτι» που έγινε στην Υγεία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ούτε εκπροσωπούμε αποδεδειγμένα επίορκους συναδέλφους, αλλά ούτε και τους στηρίζουμε. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες, οι κεντρικές ευθύνες της διασφάλισης των οποίων βρίσκονται στο υπουργείο σας, αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό.
Εκτιμούμε πως οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι του ΠΓΝΛ, δεν αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα διαδικασία και στο βαθμό που είναι αυτή σε γνώση μας, ότι εμπίπτουν στο καθεστώς της «αυτοδίκαιης αργίας». Οι αντίστοιχοι συνάδελφοι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για τα ίδια αδικήματα, αθωώθηκαν ομόφωνα πρόσφατα, από συμβούλια μάλιστα όπου προεδρεύουν ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί».
«Επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος και ιδιαίτερα σοβαρούς και ισχυρούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και περιφρούρησης της αξιοπρέπειας και του κύρους των λειτουργών των δημόσιων δομών υγείας, ζητάμε:
Την έγγραφη απόσυρση των «αυτοδίκαιων αργιών» των γιατρών του ΠΓΝΛ από μέρους σας, καθώς και την ηθική αποκατάστασή τους, καθόσον εκτέθηκαν στην τοπική κοινωνία ως «επίορκοι». Την άμεση εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν (μέσα στον Αύγουστο) και κατά προτεραιότητα από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ» καταλήγει ο ΙΣΛ.
Β.ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass