ΜΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 5 ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΠΓΝΛ

Γιατροί σε ανεργία, κλινικές σε κίνδυνο

* Ακάλυπτη η Νευροχειρουργική * Αγνωστο πότε θα καλυφθούν οι θέσεις

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2013 3:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:10
 
Απίστευτη στροφή 180 μοιρών έκανε χθες το υπουργείο Υγείας στο θέμα της αργίας γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Καλλίρης Πελοπίδας, με εντολή του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, ζήτησε χθες από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζαρο Μακρή να επιδοθούν άμεσα στους πέντε γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας οι ατομικές διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Όταν μόλις πριν δυο εβδομάδες, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, μετά από σύσκεψη μάλιστα με τη συμμετοχή τοπικού βουλευτή, διοικητών 5ης ΥΠΕ και ΠΝΛ, επιστημονικών και υπηρεσιακών παραγόντων, ζήτησε να «παγώσει» η διαδικασία της διαθεσιμότητας γιατρών προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι παλινωδίες του υπ. Παιδείας και τα ήξεις – αφίξεις των αλληλοαναιρούμενων αποφάσεων, έχουν ως αποτέλεσμα, να τεθεί άμεσα εκτός γενικών εφημεριών η Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας η μοναδική κλινική στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Ετσι ένας πολυτραυματίας τροχαίου ατυχήματος ή κάποιος ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να διακομισθεί σε νοσοκομείο άλλης περιφέρειας, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ζωή του.
Σημειώνεται πως η απόφαση να τεθούν σε αργία οι γιατροί χωρίς νωρίτερα να έχουν καλυφθεί οι θέσεις, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Γεωργιάδης στη σύσκεψη της 8ης Αυγούστου στο υπουργείο Υγείας ζήτησε να «παγώσει» η εφαρμογή της απόφασης. Σημειώνεται πως της σύσκεψης προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου της περιοχής, όπως και βουλευτών και αιρετών.
Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του υπουργού Υγείας πρόσφατα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 20 γιατροί του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων 5 γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (δυο νευροχειρουργοί και τρεις γενικοί χειρουργοί) καθώς ένας νευροχειρουργός του ΓΝ Βόλου που υπηρετούσε στο ΠΝΛ τη διετία 2008 – 09, περίοδος που ελέγχθηκε (από επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ) το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για το θέμα των προμηθειών.
Το πολυσυζητημένο πόρισμα έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και παρά το αίτημα εμπλεκομένων ιατρών, δεν έχει συνεδριάσει ακόμη – εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου - το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ. Παρότι δηλαδή η υπόθεση εκκρεμεί, σε ότι αφορά το πειθαρχικό σκέλος, το υπουργείο Υγείας θέτει σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς, με απρόβλεπτες συνέπειες στη λειτουργία δυο κλινικών του ΠΝΛ (Νευροχειρουργική, Χειρουργική) σε βάρος των πολιτών.
Το παράδειγμα της Νευροχειρουργικής του ΠΝΛ σημειώνεται εντονότερα, μιας και είναι η μοναδική δημόσια κλινική της Θεσσαλίας και με δεδομένο ότι με τη διαθεσιμότητα 2 γιατρών, στο δυναμικό της κλινικής παραμένουν 3 γιατροί (από τους 5 συνολικά) καθιστώντας ανέφικτο από σήμερα κιόλας που οι γιατροί θα λάβουν τις ατομικές διαπιστωτικές πράξεις, το πρόγραμμα γενικής εφημερίας.
Η αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης του κ. Γεωργιάδη θεωρείται ανεξήγητη με βάση το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός αποφάσισε το αντίθετο πριν μερικές ημέρες, αν και αποτελούσε κοινό μυστικό ότι από την ώρα που ανακοινώθηκαν οι διαθεσιμότητες των γιατρών δεν θα μπορούσαν να ανακληθούν με γραπτή απόφαση. Γι’ αυτό άλλωστε και δόθηκε προφορική εντολή στον κ. Μακρή, να «παγώσει» τη διαδικασία επίδοσης των διαπιστωτικών πράξεων, με τη δέσμευση ότι θα συνεδριάσει σύντομα το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και το ερώτημα που προκύπτει πλέον, αφορά στο πώς θα αντιμετωπισθούν οι ασθενείς για τους οποίους αυτές τις ημέρες θα απαιτηθεί νευροχειρουργική εκτίμηση ή εγχείριση.
 Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής ερωτηθείς χθες από την «Ε» για την εξέλιξη εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας διότι οι θέσεις γιατρών θα καλυφθούν άμεσα με μετακινήσεις και προσλήψεις άλλων γιατρών. Θεωρώ αυτονόητο, καταλήγει ο κ. Μακρής, ότι αναμένουμε μια δίκαιη και αντικειμενική αντιμετώπιση των εν λόγω υποθέσεων στο αρμόδιο όργανο».
Με δεδομένο όμως ότι η Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΝΛ δέχεται περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία άσχετα με τις ημέρες γενικής εφημερίας, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα καλυφθεί ιατρικά η περιοχή για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου μετακινηθούν γιατροί από άλλα νοσοκομεία της χώρας ή προσληφθούν επικουρικοί, με αφορμή και το γεγονός ότι οι προαναφερόμενες διαδικασίες, είναι χρονοβόρες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass