ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

* Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης «εάν εκπαιδεύονταν περισσότεροι άνθρωποι στην επανεκκίνηση της καρδιάς θα σώζονταν 100.000 ανθρώπινες ζωές τον χρόνο στη Ευρώπη»

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 21:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
 
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου διοργανώνεται για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (Ε.Σ.Α. ή ERC), η «Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς», για να εκπαιδευτούν πολίτες στην... επανεκκίνηση της καρδιάς, του πολίτη δηλαδή που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Η πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί, απευθύνεται στους Ευρωπαίους νέους, και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής. Την ημέρα αυτή μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα εκπαιδευτούν στην ανάνηψη θύματος και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).
Η καμπάνια περιλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την υποστήριξη τοπικών οργανισμών εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση. Η «Επιμόρφωση Ζωής (Επι.Ζω.) ως μοναδικός οργανισμός εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση στη Θεσσαλία, θα συμμετάσχει ενεργά και δυναμικά στην καμπάνια αυτή, ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας πολίτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλες ομάδες γενικού ή ειδικού πληθυσμού στην πόλη της Λάρισας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Για το σκοπό αυτό πιστοποιημένοι εθελοντές εκπαιδευτές της «Επι.Ζω.» (ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες) από το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου μέχρι και το απόγευμα θα βρίσκονται στην Κεντρική πλατεία όπου θα γίνεται ενημέρωση, επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση ΚΑΡΠΑ σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές. Ταυτόχρονα έχουν προγραμματιστεί από την «Επι.Ζω.» παρόμοιες εκδηλώσεις σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
ΚΑΡΠΑ
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι ευκολότερη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές. Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η καμπάνια θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Απλοί πολίτες έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές.
Επίσης χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λήψη πρωτοβουλιών ώστε να διδάσκεται η Αναζωογόνηση στα σχολεία, και εφαρμογή της νομοθεσίας που υποχρεώνει την εγκατάσταση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε πολυσύχναστους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή ισοδυναμούν με 1000 θανάτους την ημέρα στην Ευρώπη ή αλλιώς δυο γεμάτα αεροπλάνα τύπου jumbo να συγκρούονται χωρίς επιζώντες κάθε μέρα!
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ
Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια θανατηφόρα αρρυθμία που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή η οποία διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.
Η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιακής μαρμαρυγής είναι η χορήγηση απινίδωσης. Κάθε λεπτό που περνά από την καρδιακή ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90%, ενώ μετά από 7 – 10 λεπτά, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο. Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια αυτόνομη, απλοποιημένη, αυτοματοποιημένη και αξιόπιστη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από απλούς πολίτες σε θύματα καρδιακής ανακοπής.
Συγκριτικά 28.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα, αλλά τα χρήματα που επενδύονται στην οδική ασφάλεια κάθε έτος είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επενδύονται για την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ.
«ΕΠΙ.ΖΩ.»
Η Επι.Ζω. διοργανώνει και υλοποιεί πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ με ΑΕΑ. Η πρωτοβουλία για την ίδρυσή της, εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που η ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων όσοι ενδιαφέρονται, απασχολούνται ή με οποιονδήποτε τρόπο δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης επειγόντων και απειλητικών για τη ζωή και την κοινωνία καταστάσεων προβάλλει αδιαμφισβήτητη και επιτακτική όσο ποτέ.
Οι σκοποί της «Επι.Ζω.» είναι καθαρά εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί, πνευματικοί και ερευνητικοί. Όλες οι δραστηριότητες, επιδιώξεις και αντικείμενα υλοποιούνται εθελοντικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως επίσης και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά, τεχνολογικά ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν: στο τηλέφωνο 6948 890799, στο email: info@epizo.gr και στο facebook.com/EpiZo.epimorfosizois, ή στην ιστοσελίδα του ERC στο www.erc.edu
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass