Πρόγραμμα πρόληψης στο Πανεπιστημιακό Νοσκομείο

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2013 21:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:14

 Με αφορμή την Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού (25 Οκτωβρίου), αλλά και το γεγονός ότι ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού παγκοσμίως, η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (Π.Ο.Α.Λ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας θα ενημερώνει καθημερινά για τους κινδύνους δημιουργίας του λεμφοιδήματος μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού και για τα μέτρα πρόληψης του.

Όπως σημειώνεται από την Ομάδα του ΠΝΛ «η Π.Ο.Α.Λ. μετά την επιτυχημένη λειτουργία τεσσάρων ετών και στο πλαίσιο βελτίωσης των παροχών υγείας, που προσφέρονται στο Π.Γ.Ν.Λ. και εξέλιξης του Καινοτόμου Πολυπαραγοντικού Προγράμματος Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος υλοποιεί από το 2012 το «Πρόγραμμα  Πρόληψης του Λεμφοιδήματος» για γυναίκες, που έχουν υποβληθεί  ή πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού (χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία).

Αυτές οι γυναίκες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τη δημιουργία λεμφοιδήματος σε ποσοστό 20-30%.  Το λεμφοίδημα εφόσον δημιουργηθεί δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αλλά μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί και να διατηρηθεί σε ένα αποδεκτό σημείο με κατάλληλη πολυπαραγοντική φροντίδα. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής, αλλά και την ψυχοκοινωνική κατάσταση, παράμετροι, που είναι ήδη βεβαρυμμένοι στις γυναίκες, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η πρόληψη της δημιουργίας του μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση και συμμόρφωση του ασθενή. Τα μέτρα πρόληψης συμπεριλαμβάνουν ενημέρωση για τη φύση του λεμφοιδήματος, για τους παράγοντες κινδύνου, για τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

 

Επίσης τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν μέτρηση και καταγραφή της περιφέρειας των άνω άκρων του ασθενή (κατά προτίμηση πριν από την οποιαδήποτε παρέμβαση για τον καρκίνο του μαστού), με σκοπό τη μελλοντική σύγκριση, παρακολούθηση και πρώιμη αναγνώριση του λεμφοιδήματος. Απαραίτητος είναι και ο επανέλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση, που δημιουργηθεί λεμφοίδημα (άμεσα ή μετά από χρονικό διάστημα) θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του με βάση το πρωτόκολλο λειτουργίας της Πολυπαραγοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος του ΠΓΝΛ».

Όσες γυναίκες πρόκειται ή έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και επιθυμούν να ενημερωθούν για την πρόληψη του λεμφοιδήματος και να παρακολουθούνται, μπορούν να επισκεφτούν την ΠΟΑΛ στο χώρο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΠΓΝΛ  (Β’ κτίριο, επίπεδο 0) καθημερινά  από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 12:00-14:00, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο 2413502160.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass