«ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ανθρωπιστική κρίση από τις περικοπές στην υγεία

* ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 800 ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΝΩ «ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ» ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2013 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:16
«Οι συνεχείς μειώσεις των δαπανών για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της ανεργίας, δημιουργούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισαν χθες, γιατροί και εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Λάρισας «Τόπος αλληλεγγύης».
Στο πλαίσιο πανελλαδικών δράσεων των κοινωνικών ιατρείων, εθελοντές του Ιατρείου Λάρισας, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του αποκλεισμού των ανασφάλιστων από το δημόσιο σύστημα υγείας, για να προβλέψουν πως «θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα» με αφορμή τον πολλαπλασιασμό των συμπολιτών που καταφεύγουν στο ιατρείο και την αδυναμία παράλληλα κάλυψης αναγκών, όπως το κόστος νοσηλείας για παράδειγμα.
Εκ μέρους του Ιατρείου οι εθελοντές Μαρία Ματούλα και Δημ. Μπαμπαλής, τόνισαν ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε και πολλοί άνεργοι δεν κατάφεραν να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας, διογκώθηκε ραγδαία ο αριθμός των ανασφάλιστων που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και το χειρότερο, ελλείψει χρημάτων, δεν απευθύνονται στα νοσοκομεία αφού θα «χρεωθούν» την επίσκεψη, τις ιατρικές πράξεις και τη νοσηλεία.
Εδώ και ένα χρόνο που λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο, 800 Λαρισαίοι έχουν καταφύγει σε αυτό «στην πλειοψηφία τους άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, έμποροι και αγρότες» αρκετοί εκ των οποίων «δεν βρίσκουν πλέον ούτε φαγητό, αφού τα συσσίτια δεν επαρκούν για όλους ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των αστέγων στη Λάρισα» τόνισαν οι ομιλητές.
ΑΝΕΡΓΙΑ
 «Τέσσερα χρόνια τώρα, πρόσθεσαν, η Τρόικα και το πολιτικό της προσωπικό θυσιάζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αντιμετωπίσουν την κρίση σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος των δανειστών. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι καταστροφικές και απάνθρωπες. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται ραγδαία, χιλιάδες άνθρωποι πετιούνται στο περιθώριο και βιώνουμε ήδη μια ανθρωπιστική κρίση.
Αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο και οδηγούν στην κατάργηση ουσιαστικά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός μας στη δωρεάν φροντίδα υγείας.
Στην καθημερινή λειτουργία μας, διαπιστώνουμε ότι οι ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό και πάσχουν σε αυξανόμενη αναλογία από βαριά και παραμελημένα νοσήματα πολλά από τα οποία χρήζουν δευτεροβάθμιας αντιμετώπισης.
Στο ξεκίνημα της λειτουργίας μας παρακολουθούσαμε 20-30 ασθενείς την εβδομάδα, πλέον παρακολουθούμε 80-100 ασθενείς την εβδομάδα, που σημαίνει τετραπλασιασμό. Συστηματικά παρακολουθούμε πάνω από 500 ασθενείς, ενώ στο ιατρείο έχουν απευθυνθεί πάνω από 800 ασθενείς στο χρόνο αυτό της λειτουργίας μας.
Σύμφωνα με στοιχεία πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μας δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 3.000.000 ενώ τα ανεπίσημα αποκαλύπτουν τον αριθμό των 4.000.000 ανθρώπων, εφόσον η ανεργία έχει ξεπεράσει το 28%, οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μεγάλο ποσοστό δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλισή τους και η μαύρη εργασία είναι καθεστώς.
Ο υπουργός Υγείας εξαγγέλλει συνεχώς μέτρα για την ανακούφιση των ανασφάλιστων, τα οποία είτε αφορούν σε ελάχιστους, είτε δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ. Στο πλαίσιο των «επαναστατικών» μεταρρυθμίσεων στην Υγεία εξαγγέλλεται το health Voucher, που αφορά μόλις σε 250.000 ανασφάλιστους, χωρίς να καλύπτει ούτε τη νοσοκομειακή νοσηλεία, ούτε τη φαρμακευτική αγωγή. Δίνει δηλαδή δωρεάν, μετά από έναν μεγάλο επικοινωνιακό θόρυβο, τρεις επισκέψεις που συνιστούν στην ουσία ένα απλό check up και αφού βγάλουν μια διάγνωση, λένε στον ασθενή «λυπούμαστε έχετε την τάδε νόσο, φροντίστε μόνος σας για τα υπόλοιπα».
Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους: 5 ευρώ η επίσκεψη στο νοσοκομείο και κόστος συμμετοχής 15% στις εξετάσεις. 10 ευρώ η επίσκεψη στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για απλή συνταγογράφηση. Από 1/1/2014 θα επιβληθεί εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομεία για νοσηλεία και 1 ευρώ για κάθε εκτέλεση συνταγής σε φαρμακείο. Η συμμετοχή στα φάρμακα έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ πολλά και βασικά φάρμακα έχουν τεθεί εκτός λίστας. Σε χρόνια πάσχοντες δεν καλύπτονται πλέον οι εξετάσεις τους και οι θεραπείες τους.
Παράλληλα σχεδιάζεται από το Υπουργείο το κλείσιμο πολλών νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσής του, της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του και τις τεράστιες – και πλέον επικίνδυνες για τη ζωή – ελλείψεις σε υλικά πρώτης γραμμής, αντιδραστήρια και λοιπό εξοπλισμό».
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
«Ενώ η πολιτεία, τόνισαν οι ομιλητές, έχει την υποχρέωση να φροντίζει για τον εμβολιασμό των παιδιών, γιατί αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας, έχουν σταματήσει οι δωρεάν εμβολιασμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Υγείας Περιφέρειας, οικογενειακός προγραμματισμός, ΠΙΚΠΑ). Και ενώ υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, όπως η Διεθνής Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού, που κατοχυρώνει τη δωρεάν παροχή φροντίδας υγείας για τα παιδιά, τίποτα από αυτά δεν τηρείται.
Με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση παλιών ασθενειών, την αύξηση του δείκτη βρεφικής -όπως και της συνολικής -θνησιμότητας, τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών και τη συνολική επιβάρυνση των υγειονομικών δεικτών, αν ληφθεί υπ’ όψιν και η γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής του πληθυσμού λόγω της οικονομικής κατάστασης (θέρμανση, ατομική καθαριότητα, αύξηση του αριθμού των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και τα σχολεία της χώρας με τη σύμπτυξη των τμημάτων).
Το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης» είναι μια συλλογικότητα πολιτών εθελοντική, που εδώ και έναν χρόνο παρέχει καθημερινά, δωρεάν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους ασθενείς, Ελληνες και μετανάστες. Διεκδικεί παράλληλα με τον πολιτικό του αγώνα ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα υγείας.
Δεν έχουμε την αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους. Δεν προσφέρουμε φιλανθρωπικό έργο, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος και από προγράμματα. Για μας η κοινωνική μας αλληλεγγύη, είναι πολιτική πράξη συλλογικής αντίστασης, για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας και κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων που ξαναχτίζουν συλλογικότητα και αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό, τις διακρίσεις και την εκμετάλλευση».
ΦΑΡΜΑΚΑ
Οι ομιλητές απηύθυναν έκκληση σε «πολίτες και υγειονομικούς να συνεισφέρουν εθελοντικά, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία για την ηθική και υλική στήριξή τους» αλλά και «φάρμακα, γιατί τα έχουμε μεγάλη ανάγκη».
Διευκρινίζεται πως οι συμπολίτες μπορούν να διαθέτουν φάρμακα, κάθε απόγευμα (6-8 μ.μ.) στο Κοινωνικό Ιατρείο (Παπαναστασίου 117, τηλέφωνο 2410-619073).
ΠΑΙΔΙΑ
«Αυτή τη στιγμή, κατέληξαν οι ομιλητές, συντελείται μία υγειονομική γενοκτονία που οφείλουμε να τη σταματήσουμε. Καλούμε τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία να αντιπαλέψουν στην πράξη την τρομοκρατία των κυβερνώντων που ρίχνουν στον Καιάδα εκατομμύρια ανθρώπων και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το πληθυσμό, γιατί αυτό επιτάσσει αφ’ ενός ο όρκος τους και αφ’ ετέρου το υψηλό αίσθημα ευθύνης του λειτουργήματός τους. Καλούμε εργαζόμενους και ανέργους να συγκροτήσουμε τώρα ένα μέτωπο αντίστασης, ανυπακοής και αγώνα».
Ενταγμένη στο πλαίσιο πανελλαδικών δράσεων των Κοινωνικών Ιατρείων της χώρας, είναι και η παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, αύριο Πέμπτη, στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τους ομιλητές να διευκρινίζουν ότι θα ενταθούν οι επαφές, τόσο με αιρετούς όσο με στελέχη του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των προληπτικών εμβολιασμών σε παιδιά.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass