Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον τραυλισμό

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2013 12:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:19

Στις 22 Οκτωβρίου του 2013 είναι η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον τραυλισμό. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που γίνονται σε όλο τον κόσμο με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, ενημερώνει το κοινό, τους φορείς και τα πρόσωπα σχετικά με τις διαταραχές ροής της ομιλίας, τον τραυλισμό και τον βατταρισμό και είναι στη διάθεση των ΜΜΕ που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στη διάδοση πληροφοριών για τον τραυλισμό και τον βατταρισμό.

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας. Από αυτά, το 1% (περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα) θα εδραιώσει έναν μόνιμο τραυλισμό, έναν τραυλισμό ο οποίος τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με μπλοκαρίσματα, επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών του προσώπου και του σώματος. Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα μειονεξίας, ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε απομόνωση και σιωπή, ορισμένες φορές και σε ακραίες αντιδράσεις απόγνωσης. Κοινωνικά, τα πρόσωπα που τραυλίζουν γίνονται συχνά αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται, αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις και ο κοινωνικός τους ρόλος προσδιορίζεται από τη διαταραχή τους και όχι από την αξία του προσώπου τους.

Ο βατταρισμός χαρακτηρίζεται από ταχύ ρυθμό ομιλίας, απώλεια ακρίβειας στην άρθρωση, επαναλήψεις και «εκτοξεύσεις» λέξεων, δυσκατάληπτη ομιλία. Συνήθως, το  Πρόσωπο με Βατταρισμό έχει μειωμένη επίγνωση των συνεπειών της δυσκολίας στην ομιλία του. Ο βατταρισμός συχνά συνυπάρχει με τον τραυλισμό.

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας, (ΟΕΕΔΡΟ), είναι μία επιτροπή του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών  (ΠΣΛ) που στόχο έχει μεταξύ άλλων τη γνωμοδότηση του ΠΣΛ σε θέματα διαταραχών ροής της ομιλίας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τις διαταραχές ροής της ομιλίας και την υποστήριξη των προσώπων που τραυλίζουν στη διεκδίκηση δικαιωμάτων.

 Η ΟΕΕΔΡΟ υποστηρίζει την "Πρωτοβουλία προσώπων που Τραυλίζουν", ένα υπό σύσταση πανελλαδικό σωματείο για τον Τραυλισμό.

Το έργο της ΟΟΕΔΡΟ προβάλλεται στην ιστοσελίδα του ΠΣΛ όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει έγκυρη πληροφόρηση σε θέματα σχετικά με τις διαταραχές ροής ομιλίας (ενημερωτικά φυλλάδια, πολυσέλιδο πληροφόρησης για τους παιδιάτρους, βίντεο στο youtube με τίτλους: «τραυλισμός από την προσχολική ηλικία στην ενήλικη ζωή», «το ισχύον εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τον τραυλισμό και τις άλλες διαταραχές ροής της ομιλίας», «παρουσίαση του σωματείου Πρωτοβουλία Προσώπων που Τραυλίζουν»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass