ΑΠΟ ΤΟ «ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ» ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ CLAWBACK ΚΑΙ REBATE

Οικονομικό «λουμπάγκο» στους φυσικοθεραπευτές

* Κλειστά σήμερα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας της Λάρισας – Τέλος στις «δωρεάν» θεραπείες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2013 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:20
Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι φυσικοθεραπευτές μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθώς όχι μόνο δεν θα εξοφληθούν για δεδουλευμένες θεραπείες, από τις αρχές του έτους, αλλά θα κληθούν να... επιστρέψουν κιόλας χρήματα στον ΕΟΠΥΥ μέσω τόσο του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) όσο και της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) στις σχετικές δαπάνες, για πράξεις τις οποίες μάλιστα δεν έχουν ακόμη πληρωθεί!
Με απόφαση του πανελλήνιου συλλόγου τους, οι φυσικοθεραπευτές της Λάρισας θα κλείσουν σήμερα τα εργαστήριά τους προκειμένου να μετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, που έλαβε τη σχετική απόφαση (με αναδρομική ισχύ) έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Εφόσον το υπουργείο Υγείας δεν αναθεωρήσει την απόφασή του, τότε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών θα διακόψει από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου «τη δωρεάν παροχή θεραπειών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» με τις αντίστοιχες επιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται φυσικοθεραπείες.
«Με αυτή την απόφαση, τίθεται σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης» τόνισαν μέλη της διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας του ΠΣΦ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες σε αίθουσα του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι «η πολιτική του Υπουργείου Υγείας εξοντώνει τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, «κλείνοντας το μάτι» στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους κανονισμούς υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους».
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας, Βασ. Χασιώτης και Κων. Καλαμπάκας αντίστοιχα, σημείωσαν ότι οι φυσικοθεραπευτές διαμαρτύρονται «για την αδιανόητη όσο και κατάφωρη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, να μας στερήσει πάνω από τα μισά φετινά δεδουλευμένα μας, αναιρώντας γραπτές και προφορικές δεσμεύσεις τους, που τοποθετούσαν τον προϋπολογισμό της φυσικοθεραπείας στα 70 εκ. ευρώ, αξιώνοντας τώρα το ποσό αυτό να κατεβεί στα 49 εκ. ευρώ.
Αυτό το λογιστικό «τρικ» των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αφού τα δεδουλευμένα τους θα περικοπούν σε ποσοστό άνω του 60%. Για το κόστος της φυσιοθεραπευτικής συνεδρίας, η οποία μετά από περικοπή 38% πέρυσι τον Νοέμβριο, βρίσκεται σήμερα στα 15 ευρώ. Με τις νέες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα αμειφθούν με 5,6 ευρώ τη συνεδρία. Στην πράξη, δεν θα πληρωθούν για 6 μήνες του 2013!».
Προσθέτοντας πως διαμαρτύρονται επίσης «για τις αντισυνταγματικές και παράλογες ρυθμίσεις του clawback, όπου ζητούν για ατομικές παραβάσεις συλλογική ευθύνη, τιμωρώντας το σύνολο ενός κλάδου εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει παραβατικές συμπεριφορές προκλητής ζήτησης ελάχιστων παρόχων». Αλλά και για «τις υποχρεωτικές κλιμακωτές εκπτώσεις του rebate, που μειώνουν υποχρεωτικά την τιμή της συνεδρίας από 5% έως και 20%.
Η φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια. Έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στο να μειώνει μακροπρόθεσμα τη φαρμακευτική δαπάνη, να μειώνει τις χαμένες εργατοώρες και να προσφέρει ποιότητα ζωής στους ασφαλισμένους» κατέληξαν οι κ. Χασιώτης και Καλαμπάκας.
Σημειώνοντας ακόμη, την ανάγκη οι σχετικές δαπάνες για τις φυσικοθεραπείες να καταγράφονται σε ξεχωριστό κωδικό και όχι σε κοινό με διαγνωστικά κέντρα κλπ, προκειμένου να μην υφίσταται ο κλάδος τους τις γενικότερες περικοπές από υπερβάσεις που δεν τους αφορούν.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass