ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Μεσογειακή διατροφή:

Ασπίδα προστασίας για πάσχοντες

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2013 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:20
Φυσική άσκηση, μεσογειακό μοντέλο διατροφής, απώλεια σωματικού βάρους-εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα-βοηθούν σημαντικά στη μείωση των εκφυλιστικών παθήσεων και στη βελτίωση του γενικού επιπέδου υγείας, σε ανθρώπους που είναι ήδη πάσχοντες.
Στην άποψη αυτή συνέκλιναν χθες βράδυ οι αξιόλογοι ομιλητές, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.
Η ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρισας, είχε ως θέμα: «Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής των νοσούντων με εκφυλιστικές παθήσεις».
Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, διαιτολόγος– διατροφολόγος, έκτακτος καθηγητής, εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλίας, η ημερίδα αυτή αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης μέσω του ΕΣΠΑ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Στόχος πρωταρχικός μέσω αυτού του προγράμματος, είναι να ευαισθητοποιηθούν οι επαγγελματίες υγείας και να ξεκινήσει ένας κύκλος εκπαίδευσης, για τον προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο της διατροφής, στην προάσπιση της υγείας των πασχόντων με εκφυλιστικές παθήσεις.
«Για να αντιμετωπίσουμε τις εκφυλιστικές παθήσεις όπως την παχυσαρκία, την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να βελτιώσουμε το διατροφικό επίπεδο της ζωής μας. Και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με σωστότερη διατροφή, που σημαίνει λιγότερα λιπαρά. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πέρα από την εκπαίδευση του κοινού, εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πετρόπουλος.
Μέσω του προγράμματος που θα παρουσιαστεί σε 50 δήμους σε όλη τη χώρα, θα επιλεγεί δείγμα από 3 ηλικιακές ομάδες ανθρώπων, θα υπάρξει παρακολούθηση αυτών για αλλαγή του τρόπου διατροφής τους, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δοθούν στο Υπουργείο Υγείας.
Για τη διατροφή που έχει άμεση σχέση με τον διαβήτη-υπέρταση-καρδιαγγειακά νοσήματα -παχυσαρκία, αναφέρθηκε η επίκουρος καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας-Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Αλεξάνδρα Μπαργιώτα. Χαρακτήρισε την παχυσαρκία νόσο, που επηρεάζει δυσμενώς κάθε μέρος του οργανισμού. Η σωστή διατροφή σημείωσε σε άμεση σχέση με την άσκηση, θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, εφ΄ όρου ζωής και οι πάσχοντες να μην καταφεύγουν σε σποραδικές δίαιτες που όχι μόνο αποτελέσματα δεν έχουν, αλλά επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος για τη σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, αναφέρθηκε η κλινική διαιτολόγος, αθλητική διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Zaragoza και έκτακτη καθηγήτρια, επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μαρία Πλάδα.
«Οι διατροφές των λιπιδίων σχετίζονται είτε με την κληρονομικότητα, είτε με την κακή διατροφή. Μια σωστή διατροφή σημαίνει χαμηλή πρόσληψη λίπους 30% ημερησίως, λήψη του κορεσμένου λίπους να μην ξεπερνά το 10% και κατανάλωση πλούσια σε φυτικές ίνες και στερόλες, που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, βοηθούν στο μέγιστο βαθμό στην μείωση της χοληστερόλης» πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κ. Πλάδα.
Πάντως το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνες που έγιναν, όπως τόνισαν χθες οι ομιλητές, είναι ότι ο Έλληνας καθημερινά απομακρύνεται από τον μεσογειακό τρόπο σίτισης και αυτό γίνεται εμφανές από τα αυξημένα τριγλικερίδια και τη δυσλιπιδαιμία που έχουν ενήλικες αλλά και παιδιά.
Σοφία Ορφανιώτη
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass