Ιατρικό συμπόσιο για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2013 19:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:24

Τα  νέα εντυπωσιακά δεδομένα  για τη μάχη που καθημερινά δίνεται δίπλα στο παιδί με  καρκίνο και τις σημαντικές προόδους  που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων παρουσίασαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στον χώρο της Κλινικής και της Έρευνας στο Ιατρικό Συμπόσιο με θέμα “Καρκινος  στην παιδικη ηλικια – μεταμοσχευση αιμοποιητικων κυτταρων», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013.

Το Συμπόσιο οργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη χώρα μας, την οποία δημιούργησε ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» το 1993 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Με ιδιαίτερη χαρά  σας υποδεχόμαστε στο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνει ο Σύλλογός μας με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Mεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Και με βαθιά συγκίνηση σας έχουμε καλέσει κοντά μας μένοντας πιστοί στο ραντεβού που δίνουμε κάθε φορά που το έργο μας φτάνει σε ένα σημείο σταθμό στην πορεία του.  Κάθε τέτοια στιγμή θέλουμε να μοιραστούμε με την επιστημονική κοινότητα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ερευνητές, τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μάχη κατά του καρκίνου.  Θέλουμε να σας δώσουμε το βήμα για να στείλετε στην κοινωνία το δικό σας ελπιδοφόρο μήνυμα πως ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί... Πριν από 23 χρόνια, η “ΕΛΠΙΔΑ” ξεκινούσε το μακρινό της ταξίδι. Σήμερα βρισκόμαστε στην καρδιά αυτού του ταξιδιού έχοντας στο ενεργητικό μας όχι μόνο τη Μονάδα, αλλά και το Νοσοκομείο που δέχεται το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου στη χώρα μας και επιπλέον περιπτώσεις από γείτονες χώρες. Από αυτά, 3 στα 4 παιδιά επιστρέφουν σπίτι τους τελείως καλά. Χάρη στο Ογκολογικό μας νοσοκομείο, τα παιδιά της Ελλάδας συγκαταλέγονται στο 20% των παιδιών όλου του κόσμου που έχουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένη ιατρική φροντίδα κατά του καρκίνου. Έχουμε επίσης τον Ξενώνα μας που παρέχει στις οικογένειες των παιδιών ένα δεύτερο σπίτι για όσο διαρκεί η θεραπεία τους και τους προσφέρει πολύτιμη ψυχολογική στήριξη.Μπροστά στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, αισθανόμαστε αισιόδοξοι και δυνατοί, από τη δύναμη που μας δίνουν τα ίδια τα παιδιά της “ΕΛΠΙΔΑΣ”, και διατηρούμε μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιουδήποτε είδους ημίμετρο όταν αυτό αφορά τη ζωή ενός παιδιού. Για τον λόγο αυτό, δεν σταματάμε εδώ. Προχωράμε σε νέα βήματα που θα συμπληρώσουν την προσφορά στα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Σε λίγο καιρό θα εγκαινιαστεί η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών που ιδρύσαμε με το όνομα "Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ". Η Τράπεζα θα εδρεύει μέσα στο Νοσοκομείο και θα γίνει το μέσο για την εύρεση μοσχεύματος πιο γρήγορα και ανέξοδα για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προχωράμε στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Του πρώτου στη χώρα μας για παιδιά, για τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην υγεία σε τομέα ιδιαίτερης σημασίας για πολλές Ελληνικές οικογένειες.Το τρίτο μας σχέδιο είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την εξειδικευμένη έρευνα πάνω σε θεραπείες κατά του καρκίνου. Σε αυτές μας τις προσπάθειες σας χρειαζόμαστε δίπλα μας...»

Η κυρία Βαρδινογιάννη, κατά την ομιλία της δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο και ιδιαίτερα τους καθηγητές David Khayat από Γαλλία, Giuseppe Masera από Ιταλία και Νamik Yasar Ozbek από Τουρκία, οι οποίοι παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο Συμπόσιο και στην Επετειακή βραδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», καθώς και να συγχαρεί την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου, τον καθηγητή Αιματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κύριο Κωνσταντίνο Τσαταλά, την Ομότιμο Καθηγήτρια Γενετικής και Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Αικατερίνη Μεταξωτού και τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κύριο Στέλιο Γραφάκο. Επίσης ευχαρίστησε τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που συντόνισε την έναρξη του Συμποσίου.

Χαιρετισμούς στο Συμπόσιο απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας-Πρόεδρος του Ιδρύματος Lifeline, o Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κύριος Αλκιβιάδης Κωστάκης, ο καθηγητής Αιματολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, κύριος Κωνσταντίνος Τσαταλάς, ο καθηγητής Παιδιατρικής, κύριος Giuseppe Masera, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παιδίατρος  - Αιματολόγος,  κύριος Στέλιος Γραφάκος.

Ακολούθησε η βράβευση της κυρίας Αικατερίνης Μπούκλα, ιδρύτριας του Συλλόγου «Ροδαυγή» στη Ρόδο για εθελοντές δότες μυελού των οστών. Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Υγείας ο οποίος συνεχάρη την κυρία Μπούκλα για τον αγώνα που δίνει.

Εν συνεχεία άρχισαν οι εργασίες του Συμποσίου κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την 20ετή  δραστηριότητα της παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης,  τα επιτεύγματα  και  τις προσδοκίες  στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων αλλά και με τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών. Πιο συγκεκριμένα οι σύνεδροι αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες  πάνω σε θέματα όπως η καταλληλότητα - προέλευση πιθανών δοτών και μοσχευμάτων, η αύξηση  του αριθμού των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται με δότες μη συγγενικούς με τον πάσχοντα που ανευρίσκονται στις διεθνείς  τράπεζες εθελοντών δοτών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος,  η σημαντικότητα της λειτουργίας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών, η ιδιαιτερότητα της λήψης  αιμοποιητικών κυττάρων από τον ανήλικο αδελφό-δότη, η  προσφορά μοσχεύματος από έναν ξένο εθελοντή δότη, κ.ά.

Τα καλά νέα στον τομέα της Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ),  όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, είναι η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί και η οποία, όπως εξήγησαν  οι εξέχοντες επιστήμονες που συμμετείχαν στο Συμπόσιο, οφείλεται στις νέες μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζονται, στην καλύτερη υποστήριξη των ασθενών καθώς και στην αύξηση των δοτών μυελού των οστών. Σε αυτό έχει βοηθήσει η  μεγάλη ανάπτυξη των κέντρων εθελοντών δοτών μυελού των οστών διεθνώς, όπου σε πολλές χώρες είναι εγγεγραμμένοι εθελοντές, που το σύνολο παγκοσμίως υπερβαίνει τα 22 εκατομμύρια.  Λόγω του ότι  η πιθανότητα να υπάρχει συμβατός συγγενής (κυρίως αδελφός) με ένα πάσχοντα που χρειάζεται ΜΑΚ είναι 30%, οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις σήμερα γίνονται με εθελοντές δότες, που δεν είναι συγγενείς με τους ασθενείς.Χάρη λοιπόν στους ευαισθητοποιημένους αυτούς ανθρώπους, τους εθελοντές δότες Μυελού των Οστών (Μ.Ο.), μπορούν σήμερα να σώζονται περισσότεροι άνθρωποι με ΜΑΚ.

Τονίστηκε επίσης  ότι:

•  Το ομφάλιο αίμα είναι ένα αξιόλογο αιμοποιητικό μόσχευμα που μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα.

•  Οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί, ακόμα και όταν  δεν υπάρχει συμβατός  δότης,  συγγενής ή ξένος εθελοντής, επιτρέπουν να πραγματοποιείται  μεταμόσχευση  «απλοταυτόσημη», με δότη συγγενή προς τον πάσχοντα (συνήθως γονέα), που παρουσιάζει ασυμβατότητα, κάτι που δεν ήταν εφικτό να εφαρμοστεί  στο παρελθόν.

•  Τα αποτελέσματα αυτών των μεταμοσχεύσεων, οι οποίες δυνητικά είναι υψηλού κινδύνου, είναι ικανοποιητικά και έτσι σήμερα φαίνεται ότι όποιος  ασθενής χρειάζεται ΜΑΚ μπορεί να μεταμοσχευθεί και να διατηρήσει ελπίδες για τη ζωή

Αίσθηση επίσης στο ακροατήριο προκάλεσε η παρουσίαση της  δραστηριότητας της παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, κατά την 20χρονη λειτουργία της και, μέσα  από αυτήν, το μέγεθος της προσφοράς του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»:

•  Η Μονάδα, είναι η μοναδική παιδιατρική της χώρας  μας και αρχικά λειτούργησε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Από το 2010 στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

•  Διαθέτει 18 κλίνες.

•  Πραγματοποιεί περίπου 60 μεταμοσχεύσεις ετησίως.

•  Aπό το 1993 μέχρι σήμερα στη Μονάδα έχουν πραγματοποιηθεί  670 μεταμοσχεύσεις  σε παιδιά που διαγνώστηκαν με ιδιαίτερα σοβαρά νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή τους, όπως  λευχαιμία,  απλαστική αναιμία, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους  της παιδικής ηλικίας, κληρονομικές  ανοσοανεπάρκειες,  μεσογειακή αναιμία κ.α.

•  Η επιβίωση των ασθενών, για τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα υπερβαίνει το 70%, ενώ για την μεσογειακή αναιμία ανέρχεται στο 95%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα διεθνώς.

•  Στη Μονάδα, εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενών και πραγματοποιούνται όλοι οι τύποι Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ),  με δότες συγγενείς ή και ξένους εθελοντές.

Συμπέρασμα: Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί!

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass