ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο ΕΟΠΥΥ

Οι πολίτες επιλέγουν φθηνότερα φάρμακα!

* Ένα ευρώ για κάθε συνταγή θα πληρώνουν επιπλέον οι ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2013 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:24
Άγνωστες επιπτώσεις, μακροπρόθεσμα, στη δημόσια υγεία θα έχει η πολιτική της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους μετά την οικονομική χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ, αφού λόγω της οικονομικής ανέχειας, οι πολίτες επιλέγουν ήδη φάρμακα που μπορούν να πληρώσουν και δη τα φθηνότερα.
Το κόστος προμήθειας πρωτότυπων φαρμάκων αυξήθηκε από χθες κατά 50% μετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ τη διαφορά που προκύπτει από την τιμή αναφοράς, σε μια ακόμη προσπάθεια να «ανακουφισθεί» οικονομικά ο ασφαλιστικός φορέας.
Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης ερωτηθείς χθες για την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως «σήμερα έχουμε κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το 50% όταν ένας ασφαλισμένος, ενώ μπορεί να πάρει φθηνό φάρμακο, επιλέγει να πάρει από μόνος του το ακριβό. Δεν υπάρχει καμιά αύξηση της συμμετοχής. Αντιθέτως ο ασθενής που επιλέγει φάρμακο με τιμή κάτω της ασφαλιστικής τιμής αναφοράς, θα έχει τη μισή συμμετοχή, από 25% στο 12,5%. Άρα, δεν ισχύει αυτό».
Ωστόσο οι φαρμακοποιοί, όπως σημείωνε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης «διαπιστώνουμε καθημερινά πως οι πολίτες κάνουν… εκπτώσεις στην υγεία τους επιλέγοντας τα φάρμακα που τους επιτρέπει η οικονομική τους δυνατότητα, φάρμακα που δεν είναι άλλα από τα φθηνότερα καθώς δεν διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν τη διαφορά».
Με τη νέα υπουργική απόφαση, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν εφεξής εξ ολοκλήρου, τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων, όταν επιλέγουν πρωτότυπα ή γενικότερα ακριβότερα φάρμακα. Η απόφαση του υπ. Υγείας που από χθες εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα φαρμακεία, δεν στοχεύει στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά επιβάλλεται από την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) που μέχρι προχθές, κάλυπτε το 50% της επιπλέον διαφοράς.
Για παράδειγμα, σε ένα πρωτότυπο φάρμακο αξίας 10 ευρώ με τιμή αναφοράς τα 7 ευρώ, την διαφορά των 3 ευρώ μέχρι προχθές κάλυπταν, κατά το 50% ο ΕΟΠΥΥ και κατά 50% ο ασφαλισμένος. Με τη νέα απόφαση ο ασφαλισμένος, στο ίδιο παράδειγμα, θα πληρώνει πλέον από την τσέπη του τη διαφορά 3 ευρώ.
Η εξέλιξη είναι σε βάρος των χρονίως πασχόντων που, είτε γιατί εμπιστεύονται φάρμακα που χρησιμοποιούν χρόνια είτε γιατί τους τα υποδεικνύει ο γιατρός τους ως τα καταλληλότερα, θα επιβαρυνθούν πρόσθετα οικονομικά για την αγορά των φαρμάκων τους.
Ήδη όμως, άσχετα από τη χθεσινή εξέλιξη, μετά και τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων και με την αυξανόμενη παράλληλα αύξηση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων «οι πολίτες, πρώτα ρωτάνε για τη διαφορά της τιμής και το ποσοστό συμμετοχής και μετά προμηθεύονται το φάρμακο που μπορούν να αγοράσουν» σημειώνει ο κ. Μακρυγιάννης προσθέτοντας ότι «επειδή δεν έχουν χρήματα, αναγκάζονται να κάνουν «εκπτώσεις» και στην υγεία τους».
ΕΝΑ ΕΥΡΩ
Η συνεχής μετακύλιση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασφαλισμένους θα έχει, μακροπρόθεσμα, επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αφού παράλληλα αυξάνεται και το κόστος νοσηλείας, όπως θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου 2014 με το αντίτιμο των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο.
Από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώνουν επίσης και το «ειδικό τέλος» του ενός ευρώ, υπέρ ΕΟΠΥΥ, πρόσθετα για κάθε συνταγή. Το υπουργείο Υγείας διαμηνύει στους φαρμακοποιούς πως, είτε το εισπράττουν – είτε όχι, το ποσό θα παρακρατείται από τους ίδιους ενώ οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι δεν μπορούν να μετατραπούν σε «εισπράκτορες» για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Ο πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξετάζει το ενδεχόμενο της νομικής προσφυγής ενάντια στην απόφαση για την εφαρμογή της οποίας, σε σχέση πάντα με τους φαρμακοποιούς, δεν έχουν αποσαφηνισθεί οι λεπτομέρειες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass