Σύσκεψη του ΕΚΛ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2013 16:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:26

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, διοργανώνει  σύσκεψη την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ, στο ισόγειο του ΕΚΝΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), με θέμα «οι εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η οργάνωση της πάλης εργαζομένων και συνταξιούχων».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΛ «η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, θεωρεί ότι το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν θα βελτιώσει, αλλά θα επιδεινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής της στα λαϊκά στρώματα.  Η ενοποίηση των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ) σε ένα φορέα σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, είναι ένα ακόμα βήμα, για να ενισχύσει τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.

Προσανατολίζεται να καλύψει την κρατική υποχρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ, με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ), με χειροτέρευση των όρων εργασίας των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα-διαθεσιμότηταα» και με τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, που οδηγεί στην παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία. Η αποδυνάμωση των μονάδων ΠΦΥ  φαίνεται και από την πρόταση για μετακίνηση 2.246 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των δημόσιων Κ.Υ., όπως ισχύει σήμερα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για κίνητρο προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει το γενικότερο  αντιλαϊκό της σχεδιασμό στην ΠΦΥ. Είναι βήμα με προοπτική την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων ΠΦΥ.

Η ανάπτυξη αυτού του εμπορευματοποιημένου δημόσιου φορέα ΠΦΥ δεν έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την ελαχιστοποίηση του «κόστους» για την υγεία του λαού, για το κράτος και το κεφάλαιο προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματιών. Πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της Ε.Ε, η οποία υλοποιείται με ανάλογα μέτρα περικοπών σε δημόσιες παροχές και αυξήσεις πληρωμών σε υπηρεσίες υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα μνημονίου και δημόσιων χρεών.

Η ενοποίηση αυτή των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ δε συνιστά ενιαίο σύστημα, αλλά θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως και σήμερα, μέρος ενός συνοθυλεύματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία, των Δήμων και των ΜΚΟ. Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών ΠΦΥ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ. Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν υπηρεσίες ΠΦΥ από το νέο δημόσιο φορέα, τους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η σύνδεση των παροχών υγείας με την ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων, σε συνθήκες ανεργίας, μείωσης των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών, της κρατικής υποχρηματοδότησης, αποτελεί εργαλείο για τον σφαγιασμό των δημόσιων παροχών για όλους και τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων.

Γι' αυτό η προβολή του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικό φορέα «αγοραστή και παραγωγό-πωλητή υπηρεσιών υγείας» απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο για ΕΟΠΥΥ «μόνο αγοραστή υπηρεσιών» αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της εμπορευματοποίησης της υγείας και των περικοπών στις δημόσιες παροχές. Η διπλή ιδιότητα του ΕΟΠΥΥ δεν απέτρεψε την εφαρμογή του κανονισμού περικοπών σε ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, επιδόματα και στην αύξηση των πληρωμών των ασθενών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στη σημερινή άθλια κατάσταση, δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία «δικτύων ασφαλείας» για τους εξαθλιωμένους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απορρίπτει, τα κυβερνητικά σχέδια και διεκδικεί την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς (ΒΙΠΕ Λάρισας), σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη Γιάννουλη, Αβέρωφ), εκπαίδευσης (στο ΤΕΙ), σε όλους τους Δήμους του νομού, τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα γενικά και ειδικά δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα της δημόσιας επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Όλες οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο  σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» καταλήγει το ΕΚΛ.                                                                    

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass