Επικίνδυνο το "σωσίβιο" λίπους ΄λένε οι καρδιολόγοι

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2013 23:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:34

Ιδιαίτερα επικίνδυνο αποδεικνύεται το «σωσίβιο» λίπους που σχηματίζεται στην κοιλιά μας,  απόρροια της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής, καθώς αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία της καρδιάς.

 Οι διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν άμεσα στη λειτουργία της καρδιάς μας, ενώ  η παχυσαρκία και ιδιαίτερα  η λεγόμενη κεντρικού τύπου (όταν το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά), έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Ενώ οι  συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα και η χοληστερίνη φαίνεται να ελέγχονται καλύτερα στην εποχή μας και η συχνότητά τους να ελαττώνεται, αντιθέτως η συχνότητα της παχυσαρκίας κεντρικού τύπου φαίνεται ότι αυξάνεται. Ενας από τους λόγους που το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην Ελλάδα είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες οι οποίες δυστυχώς ξεκινάνε πλέον απο την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς επίσης και η εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή,  με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καρδιοπάθειες.

Παράλληλα στην εποχή μας, έχει σημειωθεί σημαντική  πρόοδος  στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν τις καρδιοπάθειες,  στις διαγνωστικές μεθόδους, καθώς επίσης  και στη φαρμακευτική θεραπεία των καρδιοπαθειών με την εισαγωγή στην καθημερινή κλινική πράξη νέων αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων φαρμάκων.

 Για παράδειγμα η χρήση της  ρανολαζίνης στη χρόνια στεφανιαία νόσο, τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα πρασουγρέλη και τικαγρελόρη στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και τα αντιπηκτικά φάρμακα δαμπιγατράνη, ριβαροξαμπάνη, απιξαμπάνη και εδοξαμπάνη στην κολπική μαρμαρυγή, την πνευμονική εμβολή και τη στεφανιαία νόσο.

Τα νεώτερα αντιπηκτικά φάρμακα προκαλούν λιγότερες αιμορραγίες από τα παλαιότερα, είναι εξίσου αποτελεσματικά και ευκολότερα στη χρήση τους, καθώς δεν χρειάζεται έλεγχος του αποτελέσματος με ειδικές εξετάσεις. Με τα παλαιότερα φάρμακα ήταν απαραίτητος ο περιοδικός αιματολογικός έλεγχος κάθε 20 μέρες περίπου, ενώ με τώρα με τις νέες αγωγές ο ασθενής γλυτώνει από την ταλαιπωρία.

Το μειονέκτημα των νέων φαρμάκων είναι ότι κοστίζουν ακριβότερα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται  ο ασφαλισμένος να πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που για πολλούς είναι δυσβάσταχτο στην εποχή μας με αποτέλεσμα  να παίρνουν τα  παλαιότερα φάρμακα.

Η χρήση των νέων αυτών φαρμακευτικών αγωγών θα συζητηθεί μεταξύ άλλων  κατά τη διάρκεια του 16ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος 2013.

Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης & Έρευνας, σε συνεργασία με την Cleveland Clinic,πρόκειται να λάβει χώρα στην Λάρισα, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial,  1 – 3 Νοεμβρίου 2013.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής  της Καρδιολογικής Κλινικής  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Φίλιππος Τρυποσκιάδης πρόκειται ένα συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που στοχεύει να καλύψει ολόκληρο το φάσμα της Κλινικής Καρδιολογίας και απευθύνεται στον Καρδιολόγο, τον Παθολόγο και το Γενικό Γιατρό.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στην επεμβατική/χειρουργική θεραπεία, ιδιαίτερη αναφορά  στο Συνέδριο, θα γίνει στη διαδερμική εμφύτευση προσθετικών καρδιακών βαλβίδων και ιδιαιτέρως της αορτικής (TAVI), όπως επίσης στη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς με την εμφύτευση αντλιών  (VADs), ο οποίες τείνουν να αντικαταστήσουν τη μεταμόσχευση καρδιάς.

Οι συσκευές αυτές έχουν γίνει πολύ μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν, τοποθετούνται ευκολότερα και αποτελούν πλέον θεραπεία εφ΄όρου ζωής (θεραπεία προορισμού) και όχι γέφυρα μέχρι να βρεθεί μόσχευμα. Στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς ασθενείς με πολύ καλά αποτέλεσματα, δίνοντας ελπίδες στους πάσχοντες απο σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια να κερδίσουν πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς. Το πιθανότερο, τονίζει ο κ. Τρυποσκιάδης είναι στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν  τη θεραπεία εκλογής για τη σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε μία χώρα όπου ο πληθυσμός γηράσκει δεν θα μπορούσε να μην γίνει ειδική μνεία για την διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών της τρίτης ηλικίας. Εν προκειμένω θα συζητηθεί ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών παθήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι βαλβιδοπάθειες, οι αρρυθμίες, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία  νόσος. Για παράδειγμα στις ηλικίες άνω των 70 ετών η κολπική μαρμαρυγή αφορά στο 10-15% του πληθυσμού και χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός της νόσου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μεγάλη πρόοδος  έχει σημειωθεί στη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδος για την αντιμετώπισης της στένωσης της αορτικής βαλβίδος στους ηλικιωμένους. Γίνεται με καθετηριασμό χωρίς να ταλαιπωρείται  ο ασθενής, καθώς στις ηλικίες αυτές δύσκολα αντέχει ο οργανισμός μια καρδιοχειρουργική επέμβαση.

 Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ένα σεμινάριο αφιερωμένο στις παθήσεις της πνευμονικής κυκλοφορίας και της δεξιάς καρδιάς (π.χ. πνευμονική υπέρταση, πνευμονική εμβολή, μυοκαρδιοπάθειες της δεξιάς καρδιάς), οι οποίες είναι συχνές και επικίνδυνες και ορισμένες από αυτές που ενδημούν στην Ελλάδα, αποτελούν αιτία αιφνιδίου θανάτου σε νέα άτομα.

Ορισμένες από αυτές τις παθήσεις έχουν γενετικά αίτια ενώ άλλες έχουν σχέση με παθήσεις των πνευμόνων, ή της αριστερής καρδιάς, καθώς και αυτές που αφορούν πρωτογενώς στο μυοκάρδιο της δεξιάς κοιλίας (μυοκαρδιοπάθειες της δεξιάς κοιλίας). Μία απο αυτές ενδημεί στη Νάξο και αναγνωρίζεται απο τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ασθενών και έχει δυσμενή πρόγνωση καθώς μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο αρρυθμιολογικό θάνατο σε νέους ανθρώπους. 

 Οι θάνατοι αυτοί μπορεί να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, με αντιαρρυθμιακά φάρμακα και τέλος με την εμφύτευση ειδικών συσκευών που ανιχνεύουν και ανατάσσουν τις αρρυθμίες (εμφυτεύσιμοι καρδιοανατάκτες-απινιδωτές).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass