ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε κινητικότητα 350 εργαζόμενοι

* Σε συστράτευση, καλούν τους τοπικούς φορείς οι σύλλογοι εργαζομένων - «Καμία απόλυση κανένα κλειστό κρεβάτι» διαβεβαιώνει ο Λάζ. Μακρής

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 1:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:45
Με κινητοποιήσεις αναμένεται να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Λάρισας ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του προγράμματος κινητικότητας και στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Η κινητικότητα – διαθεσιμότητα έχει προκαλέσει από χθες αναστάτωση στους εργαζόμενους των νοσοκομείων της Λάρισας οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις, εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς φοβούνται απολύσεις.
Από τους 7.400 εργαζόμενους στα 13 συνολικά νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, οι 370 εργαζόμενοι (παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό) θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί σε ποιους θα αφορά, με μοναδικό δεδομένο ότι το μέτρο δεν αφορά σε γιατρούς.
Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πραγματοποίησαν έκτακτη συνέλευση χθες το πρωί, συνέλευση που θα επαναλάβουν και σήμερα. Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετά τη χθεσινή συνεδρίασή του καλεί τους τοπικούς φορείς σε συστράτευση ενώ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής, με τον οποίο συναντήθηκαν οι συνδικαλιστές των εργαζομένων, διαβεβαιώνει ότι «δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος» και πως «δεν θα κλείσει κανένα κρεβάτι».
Η εφαρμογή του προγράμματος της κινητικότητας στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι δεδομένη, όπως επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για 900 εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το υπουργείο Υγείας δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη το «καθεστώς» κάτω από το οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Εφόσον όμως τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, τότε σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του κεντρικού συμβουλίου διοικητών ΥΠΕ, μέχρι τέλος Νοεμβρίου το αργότερο, θα έχουν αποσαφηνιστεί, τόσο το θέμα της κινητικότητας προσωπικού όσο και το θέμα των συγχωνεύσεων κλινικών και νοσοκομείων.
Ο αριθμός των 370 εργαζομένων για τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ προκύπτει από τον συντελεστή 5% που όρισε το υπουργείο Υγείας ανά υγειονομική περιφέρεια. Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΠΝΛ, στην ανακοίνωσή του με τον Σύλλογο του ΓΝΛ, κάνει λόγο για 385 εργαζόμενους, επικαλούμενος «έγκυρες πηγές».
Σύμφωνα με συνδικαλιστές των εργαζομένων, τα νοσοκομεία της Λάρισας, ως διασυνδεόμενα «προσφέρονται» για την εφαρμογή του μέτρου «και θα σηκώσουν το βάρος, με 150 εργαζόμενους από τους 380 συνολικά». Άλλοι συνδικαλιστές κάνουν λόγο «για 100 εργαζόμενους του Γενικού και για 40 εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού».
Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας θα επαναλάβουν τη συνέλευσή τους σήμερα το πρωί, προκειμένου να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους ενώ εξετάζονται προτάσεις που, μεταξύ άλλων αφορούν, σε συντονισμό των δράσεων, με τους συλλόγους ιατρών και με τους τοπικούς φορείς με τη συμμετοχή και των νέων διοικητών των νοσοκομείων.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Με αφορμή το θέμα, τα Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΝΛ και το Δ.Σ. του Σωματείου του ΓΝΛ, σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «ύστερα από έγκυρες πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, δηλώνουμε την αγανάκτησή μας για τις μεθοδευμένες ενέργειες που γίνονται ανάμεσα στο Υπουργείο και την 5η ΥΠΕ για την κινητικότητα - διαθεσιμότητα 385 συναδέλφων από το συνολικό αριθμό των 900, που αφορά όλες της ΥΠΕ της περιφέρειας.
Ένα μεγάλο ποσοστό της κινητικότητας- διαθεσιμότητας θα καλυφτεί από τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας. Είναι εξοργιστικό πως από τη στιγμή που ήρθε προσωπικό από άλλες υπηρεσίες στα Νοσοκομεία λόγω μεγάλων ελλείψεων, από το πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων, να μπαίνει τώρα το προσωπικό σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θέλουν να εκπληρωθούν στο ακέραιο οι επιταγές των μνημονίων. Πάγια θέση των Σωματείων μας είναι ότι όλες οι δομές του ΠΓΝΛ και του ΓΝΛ να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης μας βουλευτές, περιφερειάρχη δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, κοινοβουλευτικά κόμματα, Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και όλες τις άλλες συλλογικότητες, να αγωνιστούν μαζί μας για τη διατήρηση της ασφαλούς λειτουργίας των Νοσοκομείων της πόλης μας μέσα από την Τριτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Βαθμίδα Υγείας που υπηρετούν.
Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του, κανένα νοσηλευτικό κρεβάτι δεν πρέπει να κλείσει τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια και την εξαθλίωση» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
Ερωτηθείς για το όλο θέμα από την «Ε» ο κ. Μακρής σε δήλωσή του σημειώνει πως «μετά την αξιολόγηση των Νοσοκομείων ευθύνης μας γίνεται μία απογραφή προσωπικού και πρακτικού χαρακτήρα συζητήσεις. Τα αποτελέσματα αυτά της απογραφής θα δώσουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τμήματα που είναι σήμερα υποστελεχωμένα.
Από αυτή τη διαδικασία ρητά δεσμευόμαστε πρώτον ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εργαζομένου και δεύτερον ότι, δεν μειώνουμε καμία κλίνη σε κανένα Νοσοκομείο» καταλήγει ο κ. Μακρής.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass