ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Η πρόληψη σώζει ζωές

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46

Ο καρκίνος του στήθους αποτελεί συχνή απειλή για πολλές γυναίκες, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αν διαγνωστεί έγκαιρα. Για το λόγο αυτό η αυτοεξέταση, η επίσκεψη στο γυναικολόγο αλλά και κυρίως η μαστογραφία, ειδικά μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία, πρέπει να αποτελούν ρουτίνα για τη γυναίκα.

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση των μαστών, που πραγματικά μπορεί να σώσει ζωές. η οποία σώζει ζωές. Μαζί με την κλινική εξέταση του μαστού, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του στήθους κατά 30 με 40%.

Η αλήθεια είναι ό,τι υπάρχει σύγχυση για το πότε και πόσο συχνά πρέπει μια γυναίκα να κάνει μαστογραφία. Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί συνιστούσαν την πραγματοποίηση της πρώτης μαστογραφίας στην ηλικία των 40 χρόνων, ωστόσο, η μείωση, τα τελευταία χρόνια, του μέσου όρου ηλικίας στις γυναίκες που παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού έχει ρίξει την ηλικία αυτή στα 30 – 35 έτη, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Υπό κανονικές συνθήκες η εξέταση καλό είναι να γίνεται μια φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια. Βέβαια, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ο γιατρός υποδεικνύει αν η εξέταση πρέπει να γίνεται και πιο συχνά

Πρόκειται για μια πολύ σύντομη και ανώδυνη διαδικασία, που μπορεί να γίνει είτε με συμβατικό, είτε με ψηφιακό μαστογράφο.  Συνήθως, η εξέταση πρέπει να γίνεται από την 5η έως και την 10η με 12η ημέρα του κύκλου. Η εξέταση σε μαλακό μαστό δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ευρήματα ενώ ένας διογκωμένος μαστός μπορεί να δώσει ψευδή αποτελέσματα.

Τέλος, η πεποίθηση ότι πρόκειται για επικίνδυνη εξέταση αποτελεί μύθο. Η  δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει η γυναίκα είναι αμελητέα μπροστά στο όφελος της έγκαιρης διάγνωσης. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως η μαστογραφία δεν επηρεάζεται σε περίπτωση που η γυναίκα έχει υποβληθεί σε επέμβαση προσθετικής στήθους με εμφυτεύματα σιλικόνης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass