ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ανακτώντας τη ζωή βήμα- βήμα

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Αν και στη χώρα μας έγινε σχετικά πρόσφατα γνωστή, η φυσικοθεραπεία αποτελεί εδώ και χρόνια μια από τις πλέον διαδεδομένες πρακτικές στο εξωτερικό, με στόχο την αποκατάσταση της κινητικής, σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας των ασθενών. Σε αντίθεση μάλιστα με τη γενική θεώρηση, η φυσικοθεραπεία όχι μόνο αντιμετωπίζει αλλά δύναται να αποτρέψει πολλά προβλήματα που προκαλούνται από ασθένειες, αναπηρίες, τραυματισμούς ή που σχετίζονται με τον αθλητισμό, την καθιστική εργασία, τη γήρανση, την έλλειψη εκγύμνασης κ.ά., λειτουργώντας σε επίπεδο πρόληψης.

 Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Λάρισας κ. Κώστας Καλαμπάκας, πρόκειται για μια πολύπλοκη ειδικότητα και για μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας, με φυσικά μέσα. Οι φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις μειωμένης κινητικότητας και λειτουργικής ικανότητας, αναγνωρίζοντας το ακριβές αίτιο των συμπτωμάτων και θεραπεύοντάς το.

Όπως μάλιστα τονίζει ο ίδιος, αυτόw είναι και ο βασικός λόγος για τον όποιο η φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος Υγείας, στη Βόρεια Ευρώπη καθώς αφενός μειώνει το χρόνο νοσηλείας των ασθενών και τη φαρμακευτική δαπάνη, αφετέρου επιταχύνει την πλήρη επανένταξη τους στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα έξοδα της ασφαλιστικής δαπάνης του κράτους. Π

ΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη για τη αξιολόγηση και θεραπεία ενός μεγάλου φάσματος τραυματισμών, ασθενειών και άλλων περιπτώσεων όπως: αθλητικές κακώσεις, οσφυαλγία – αυχενικό, σύνδρομα στάσης, αρθρίτιδα, τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, καρδιαγγειακή αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση, αποκατάσταση εγκεφαλικού, αναπτυξιακά και παιδιατρικά προβλήματα, νευρολογικές ασθένειες, μειωμένη κινητικότητα, προβλήματα Τρίτης ηλικίας, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος. Ο φυσικοθεραπευτής, ως εξειδικευμένος επαγγελματίας Υγείας, έχει στην διάθεση του ένα μεγάλο εύρος τεχνικών για να εντοπίσει το αίτιο των συμπτωμάτων και να σχεδιάσει αποτελεσματικά το πλάνο θεραπείας, εφαρμόζοντας διάφορες πρακτικές, όπως τεχνικές μάλαξης, χειροπρακτική, βελονισμό, φυσικά μέσα όπως μαγνητικά πεδία, ηλεκτροθεραπεία και κύματα υπερήχων, καθώς και πλέον εξελιγμένες τεχνικές μηχανοθεραπείας, όπως η χρήση ρομποτικών συστημάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλαμπάκας η επιλογή του φυσικοθεραπευτή στον οποίο θα εμπιστευτούμε την υγεία μας, θα πρέπει να γίνει με τα ίδια κριτήρια που επιλέγουμε έναν γιατρό. Οι φυσικοθεραπευτές είναι πτυχιούχοι ΑΤΕΙ τετραετούς φοίτησης ή Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Εξωτερικού, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές προσδίδουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν φυσικοθεραπευτές με εξειδίκευση στη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων, νευρολογικών παθήσεων, φυσικοθεραπευτές ειδικοί στη διαχείριση του πόνου, στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία, στις αθλητικές κακώσεις, κ.α. Σύμφωνα με το νόμο πρέπει να φέρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. «Τα τελευταία χρόνια και κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουμε γίνει δέκτες πολλών καταγγελιών που αφορούν σε «αλεξιπτωτιστές φυσιοθεραπευτές», οι οποίοι με ένα βαλιτσάκι στο χέρι κάνουν επισκέψεις κατ΄ οίκον. Πρόκειται κυρίως για πτυχιούχους ιδιωτικών σχολών οι οποίοι δεν είναι φυσικοθεραπευτές, αλλά βοηθοί φυσικοθεραπευτών, με λίγη και επικίνδυνη γνώση που μπορούν να θέσουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ασθενών», επισημαίνει ο κ. Καλαμπάκας. «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι εξόχως επιφυλακτικός απέναντι σε τέτοιες άστοχες πρακτικές που μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Αντιθέτως θα πρέπει να απευθύνεται σε οργανωμένα φυσικοθεραπευτήρια, τα οποία μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και σε συνεργασία με την κατάλληλη κατά περίπτωση ιατρική ειδικότητα θα καταρτίσουν το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή πλάνο θεραπείας».

ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στον τομέα της αποθεραπείας διαδραματίζουν, τα Κέντρα Αποκατάστασης, κλειστής και ανοικτής νοσηλείας. Πρόκειται για μεγάλες εξειδικευμένες δομές που παρέχουν ιατρονοσηλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες, τόσο σε ασθενείς με προβλήματα αποκατάστασης όσο και σε άτομα με αναπηρία. Στη Θεσσαλία λειτουργούν σήμερα επτά πρότυπα Κέντρα Αποκατάστασης, εκ των οποίων τρία στη Λάρισα με μονάδες πλήρους αποθεραπείας και κάθετη οργάνωση που αφορά σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων. Τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, απευθύνονται μεταξύ άλλων σε ασθενείς με επεισόδια χρόνιου πόνου – οσφυαλγία – αυχεναλγία αλλά και παθήσεις όπως τα αγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις νωτιαίου μυελού, πολλαπλή σκλήρυνση, τετραπληγίες, νόσο Parkinson, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ορθοπεδικές και μυοσκελετικές παθήσεις σε μετεγχειρητικά στάδια, ρευματολογικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, ακρωτηριασμούς, σε πολυτραυματίες – πολυκαταγματίες καθώς και σε παιδιά με ορθοπεδικές και νευροαναπτυξιακές παθήσεις. Ειδικεύονται επίσης στην αποκατάσταση ασθενών με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και γενικότερα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε κινητικό έλλειμμα στην εκτέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Ακόμη, οι υπηρεσίες που παρέχονται πέραν της δεδομένης ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, είναι οι ειδικές νοσηλείες ασθενών σε πρότυπες μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), τα θεραπευτικά τμήματα φυσικοθεραπείας και κινησιοθεραπείας, τμήματα νευροεξελικτικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων, τμήματα εργοθεραπείας και διαταραχών λόγου, τμήματα κλινικής διατροφολογίας, ψυχολογικής υποστήριξης κ.α. Επίσης δύνανται να λειτουργούν ειδικά ιατρεία χρόνιου πόνου, διαχείρισης σπαστικότητας, σεξουαλικής αποκατάστασης, οστεοπόρωσης κ.α. Οι ομάδες αποκατάστασης αποτελούνται από φυσιάτρους, ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, διαιτολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α Οι ασθενείς που χρήζουν μακρόχρονης νοσηλείας μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε σουίτες, μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια που διαθέτουν εργονομία και σύγχρονες ανέσεις προκειμένου οι ασθενείς να φιλοξενούνται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass